łożysko główki ramy
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Re: łożysko główki ramy
No mówię Tomek, wg mnie to nałożenie górnej półki na lagi usztywnia całość, może trzeba by lagi wpuścić na czas skrecania, żeby półka była założona, wtedy dociągnąć koronkę i tylko zsunąć półkę, nie wiem. U siebie jeszcze nie zmieniałem, ale chyba założę kulkowe, do oporu wg manuala i tyle, i tak podobno w fjr jest za płytkie gniazdo na inne łożyska, nie widziałem tego jeszcze.
- mictom
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: podkarpackie
Re: łożysko główki ramy
To i w rowerach się tak robiło, że jak przyszła ta główna nakrętka to robiło się jeszcze ciaśniej.emil pisze: ↑pn 28 cze 2021, 07:26No mówię Tomek, wg mnie to nałożenie górnej półki na lagi usztywnia całość, może trzeba by lagi wpuścić na czas skrecania, żeby półka była założona, wtedy dociągnąć koronkę i tylko zsunąć półkę, nie wiem. U siebie jeszcze nie zmieniałem, ale chyba założę kulkowe, do oporu wg manuala i tyle, i tak podobno w fjr jest za płytkie gniazdo na inne łożyska, nie widziałem tego jeszcze.
Tak czysto teoretycznie, to jaka jest żywotność takiego stożkowego łożyska? Kulkowe 40-50tyś.km i do wymiany.