Transfogaraska + bałkany i zawijasy po Chorwacji 2014-06-19

Masz pomysł na jakieś nocne latanie? Propozycję wycieczki? Pisz tutuaj :)
Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Transfogaraska + bałkany i zawijasy po Chorwacji 2014-06-19

Post autor: brii » śr 02 kwie 2014, 13:00

Alo :)

Wybieram się z żoną na wycieczkę po Europie. Chcemy przejechać się przez Słowację i Węgry, zaczepić drogę transfogaraską (kiedyś tam byłem z ludzmi z tego forum - fajna sprawa). Potem chcemy trochę wypocząć nad morzem i uderzyć przez Macedonię i Czarnogórę do Dubrovnika a stamtąd na piękne, pełne rewelacyjnych zakrętów i doskonałego asfaltu, Chorwackie drogi :) Tamte okolice odwiedzaliśmy już wielokrotnie i chętnie tam wracamy. W drodze powrotnej chcemy zaczepić Triglavski Park i może jeśli będzie czas Grossglocknera.
Wyjechać chcemy 2014.06.19, wycieczka ma potrwać do 2014.07.05, być może trzeba będzie trochę skrócić trasę jeśli nie starczy czasu. Ogólnie wycieczka ma być bez spinania się, pełen luz z możliwością improwizacji i zmiany planów w trakcie jeśli zajdzie potrzeba. Nocować będziemy w tańszych hotelach i prywatnych kwaterach. Jeśli są chętni to proszę o info w tym temacie ewentualnie na PW. Szczegóły wycieczki możemy dogadać na rozpoczęciu sezonu 2014-04-26 w Częstochowie. Na takich wycieczkach dobrze się jeździ w niedużej grupie, max. 6 motocykli więc powiedźmy, że są 4 miejsca ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
Grzesiek_VFR800
bywalec
bywalec
Imię: Grzegorz
województwo: mazowieckie

Re: Transfogaraska + bałkany i zawijasy po Chorwacji 2014-06

Post autor: Grzesiek_VFR800 » śr 02 kwie 2014, 13:05

Cześć. Jaki koszt przewidujesz ?

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » śr 02 kwie 2014, 13:19

Wiem że przestawienie terminu to już pewnie nie wchodzi w grę ale polecam objeżdżać te tereny we wrześniu. Słońce już tak nie pali, a ludzi też mniej.
Dam wam dzisiaj adres na fajny domek w Makarskiej w Chorwacji. Miła właścicielka i ceny są spoko. ;) Musze tylko skontaktować się z kolegą bo nie pamiętam danych.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » śr 02 kwie 2014, 13:35

Grzesiek_VFR800 pisze:Cześć. Jaki koszt przewidujesz ?
Koszty to ~1600zł paliwo + 1600zł noclegi + żarcie czyli w 4000zł na osobę powinno się zamknąć. Koszty paliwa i noclegów są na wszelki wypadek przeliczone z marginesem :)
Arnold pisze:Wiem że przestawienie terminu to już pewnie nie wchodzi w grę ale polecam objeżdżać te tereny we wrześniu. Słońce już tak nie pali, a ludzi też mniej.
Dzięki za sugestię, ale termin wybrany z premedytacją - wakacje zaczynają się bardzo późno w tym roku, kiedy szarańcza ruszy my już będziemy na półmetku a na powrocie drogi będą puste :)
Co do pogody - w zeszłym roku w północnej części Chorwacji w okolicach końca czerwca było między +18C a +22C czyli idealnie ;) Zdaję sobie sprawę, że może być i +35C ale jak się jedzie i ma się coś do uzupełniania elektrolitów to jest OK :) Tak też mieliśmy ale dwa lata temu :) We wrześniu odpada trasa Transfogarska a i na Bałkanach pogoda nie jest już zbyt pewna. W tym terminie (czerwiec/lipiec) Alpy i Karpaty są raczej bezproblemowe a o to nam chodzi :) Do tego na przełomie czerwca i lipca słońce zachodzi bardzo późno co jest dodatkowym plusem :)
Arnold pisze:Dam wam dzisiaj adres na fajny domek w Makarskiej w Chorwacji. Miła właścicielka i ceny są spoko. Musze tylko skontaktować się z kolegą bo nie pamiętam danych.
Od razu dzięki za info :) Mamy obadane dobre miejscówki w Dubrovniku i Omisiu, coś po drodze nie zaszkodzi :)
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » śr 02 kwie 2014, 15:00

Domek jest w każdym razie tutaj:
https://www.google.pl/maps?q=Splitska+u ... wacja&z=19[/googlemap]

Do modów i adminów. Zacznijcie ogarniać wtyczkę do map googla bo linki od nowych map nie działają do wyświetlania.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: LUCYna/fer
województwo: łódzkie

Post autor: Lucek » śr 02 kwie 2014, 15:24

w okolicach 26-28 bede na transalp i transfag.
do zobaczenia.
Nie ma boga, jest Mmmmotór!

Awatar użytkownika
FernandoT
pisarz
pisarz
województwo: lubuskie

Post autor: FernandoT » czw 17 kwie 2014, 17:49

no to i ja sie pewnie gdzies z wami mine bo lecimy z gorzowa wlkp. 28 czerwca nad morze czarne oczywiscie zahaczajac o transofogarke. w tamta strone lecimy wroclaw praga i dolem wracamy gora zaliczajac na powrocie krakow. nas bedzie 5 sprzeta. pozdro.
WSK M21W2 1972, KTM LC 4

Awatar użytkownika
Add
Imię: Adam

Post autor: Add » wt 22 kwie 2014, 21:57

Zrobiłem Rumunie - w analogicznym terminie - w zeszłym roku. Jeśli jesteście zainteresowani to odszukam wam miejscówki, w których kimaliśmy. Dajcie tylko znać gdzie planujecie postoje. W tym roku robie alpy do Lazurowego więc jeśli w drugą stronę ktoś jest w stanie dobrym słowem obniżyć mi koszty będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » sob 03 maja 2014, 19:51

Niestety z Alpami nie pomogę - wszędzie gdzie trafiałem tanio nie było :(
Tak pi*drzwi jakie ceny były w zeszłym roku w Ruminii? Ciekaw jestem czy dużo się zmieniło w te kilka lat...

Awatar użytkownika
Add
Imię: Adam

Post autor: Add » czw 08 maja 2014, 15:02

brii pisze:Niestety z Alpami nie pomogę - wszędzie gdzie trafiałem tanio nie było :(
Tak pi*drzwi jakie ceny były w zeszłym roku w Ruminii? Ciekaw jestem czy dużo się zmieniło w te kilka lat...
to samo co u nas, nie ma wielkiej różnicy. noclegi może troche taniej bo placilismy w hostelach srednio koło 30zł

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » pn 12 maja 2014, 09:35

Dzięki za info :)

ODPOWIEDZ