Wspólny skok spadochronowy
- Dresik
- klepacz
- Imię: Piotr
Słuchajcie Kochani,
z doświadczenia wiem, że wszystkim dogodzić się nie da, a ciągłe przekładanie terminów skutkuje tylko bałaganem. Do tego ja nie wiem co będę robił w sierpniu, nie chcę sie deklarować na połowę sierpnia, bo bardzo możliwe że po powrocie z wakacji na przełomie lipca/sierpnia wybiorę się na kolejne...
Do końca wakacji to już na pewno nie chcę czekać- za długo już czekam
W razie czego zawsze można skoczyć jeszcze raz więc nic straconego
A tak poważnie binio- na początek chcę spróbować jak to jest w tandemie, jeśli mi się spodoba robię AFF czy jak to się tam nazywa
Zauważ, że tu mimo iż mamy na plecach gościa (plecaczek) to jednak jest 4000 m więc te 50 sekund swobodnego lotu, a chyba właśnie swobodny lot jest najbardziej fascynujący
Także zostawiamy 10 lipca 2010
z doświadczenia wiem, że wszystkim dogodzić się nie da, a ciągłe przekładanie terminów skutkuje tylko bałaganem. Do tego ja nie wiem co będę robił w sierpniu, nie chcę sie deklarować na połowę sierpnia, bo bardzo możliwe że po powrocie z wakacji na przełomie lipca/sierpnia wybiorę się na kolejne...
Do końca wakacji to już na pewno nie chcę czekać- za długo już czekam
W razie czego zawsze można skoczyć jeszcze raz więc nic straconego

1200 m? Łeeeee to dla mientkich faj- my skaczemy z 4000binio pisze:A nie lepiej znalezc miejsce gdzie organizuja kursy spoadochronowe "na line", zaplacic te 800zl i miec papier na skakanie samodzielne? (...) A tak skok z ok 1200m, smamemu sie steruje, samemu laduje, to jest dopiero frajda:

A tak poważnie binio- na początek chcę spróbować jak to jest w tandemie, jeśli mi się spodoba robię AFF czy jak to się tam nazywa

Także zostawiamy 10 lipca 2010

- ppamula
- stary wyjadacz
- województwo: mazowieckie
Kurs na licencję samodzielnego skoczka na skrzydle kosztuje ok 3500 zł, trwa pełny weekend, wymaga badań lekarskich, i wymaga co najmniej dwóch pierwszych skoków w tandemie.binio pisze:A nie lepiej znalezc miejsce gdzie organizuja kursy spoadochronowe "na line", zaplacic te 800zl i miec papier na skakanie samodzielne?
Wiem.
Potem jest tylko adrenalina jak narkotyk i wyszarpywanie pieniędzy z kieszeni by jeszcze raz skoczyć samodzielnie.
Jeden skok samodzielny to 30 zł wypożyczenie skrzydła, 70 wylot, 10 zł składanie skrzydła.
Średnio w weekend z powodu adrenaliny wypruwa się z kieszeni ok. 1400 zł na skoki samodzielne. 7 - 8 dzienne to góra. Sobota + niedziela.
I w ten sposób w niedziele wieczorem z przerażeniem patrzy się do portfela.

A jeszcze trzeba przez te dwa dni jeść i dojechać.
Dwa weekendy i pensja pęka

Ostatnio zmieniony sob 19 cze 2010, 01:09 przez ppamula, łącznie zmieniany 1 raz.
- kifer
- pisarz
No taki sport - cóż zrobić!!! Dlatego lepszym pomysłem jest skoczyć (w sierpniu!!
) w tandemie, zainkasować emocje, ewentualnie zrobic film+fotki i dalej śmigać sprzętem. No a w moim przypadku dalej szukać vitka... ufff już mnie siły opadają, ale DAM RADĘ!!!
Pozdrawiam
Ps. Dresik to co? Sierpień?

Pozdrawiam
Ps. Dresik to co? Sierpień?
"Pracując ciężko po osiem godzin dziennie możesz w końcu zostać szefem i zacząć pracować po dwanaście." - Robert Frost
- Dresik
- klepacz
Heh, jeśli sierpień to bez organizatora
Przecież mówię, że nie będę miał czasu
Po za tym taka już tradycja imprezy w Białej, że jest ona rozpoczęciem wakacji- 10 lipiec to i tak nagięcie
W sierpniu jeśli jakimś cudem znajdę czas skaczemy jeszcze raz
Piotr- zaciekawiło mnie to, co piszesz... Jeśli jest aż tak, to musi to być na prawdę fascynujące, fantastyczne i ekscytujące doznanie
A jeśli takie jest to koniecznie trzeba spróbować
Ostatnio wydaje na paliwo tyle, że jeśli sobie odmówię jazdy to wystarczy kilka skoków (od tygodnia nie zsiadam z B-Kinga, który pali dwa razy więcej niż poczciwy Burgman
) A będzie przynajmniej bezpieczniej 

Po za tym taka już tradycja imprezy w Białej, że jest ona rozpoczęciem wakacji- 10 lipiec to i tak nagięcie

Piotr- zaciekawiło mnie to, co piszesz... Jeśli jest aż tak, to musi to być na prawdę fascynujące, fantastyczne i ekscytujące doznanie

- binio
- klepacz
- Imię: Łukasz
Nie wieszppamula pisze:Kurs na licencję samodzielnego skoczka na skrzydle kosztuje 2500 do 3500 zł, trwa pełny weekend, wymaga badań lekarskich, i wymaga co najmniej dwóch pierwszych skoków w tandemie.
Wiem.

Nie wzialem tych liczb z kosmosu, sam robilem kurs na line 2 albo 3 lata temu (ukonczenie kursu nie jest rownoznacznie z uzyskaniem licencji uprawniajacej do samodzielnych skokow bez instruktora na pokladzie - do licencji trzeba wykonac o ile sie nie myle 50 skokow po drodze zaliczajac tzw zadaniowe (rozne figury w powietrzu itp). NIe sa wymagane skoki w tandemie. Po prostu po trzech wieczorach wykladow (sr-pt) jedziesz na lotnisko, placisz te 100zl, dostajesz skrzydlo, kombinezon i wszystko czego potrzebujesz i skoaczesz, masz zamontowane radio coby intruktor mogl Ci pomagac jak jestes w powietrzu (on stoi na lotnisku). Oczywiscie skok jest "na line" czyli swobodnego spadania jest moze ze 3 sekundy do momentu otworzenia sie skrzydla. No i cena: kurs + badania + egzamin + skladka na aeroklub + 3 skoki = 1200zl. Plus dojazd do Chrcynna. Tyle mnie to wynioslo.
AFF kosztuje ok 4tys, trzy pierwsze skoki z 4kkm z instruktorami. Zaczynajac od liny przy ok 8-10 skoku dochodzimy do pulapu 4tys, caly czas skaczac samodzielnie. Latwo policzyc ze skok z 4kkm bedzie kosztowal nas wtedy ok 2tys, a nie 4.
Oczywiscie wyrazilem tylko swoje zdanie na ten temat, wiadomo ze kazdy lubi co innego. Chce tylko zwrocic uwage na inne opcje, wg mnie rowniez warte rozwazenia.
A na marginesie skakanie jest zajebiste (byle nie w wojsku). Nigdy nie zapomne pierwszego skoku, niby strachu nie bylo ale jak stalem w drzwiach mignelo mi przez mysl: a co jak sie nie otworzy? i 2 sekundy pozniej (jak juz lecialem zanim sie spadochron otworzyl): a ch...j* mnie to obchodzi i tak jest zajeeeeebiiscie

- usmoł
- pisarz
- Imię: Lesław
- Kontakt:
A mnie się podobało gdy skoki na line wyciągały nie pilocik tylko " skarpetę "
. Ruskie paraszutniki skakali pierwsi żeby pokazać że to działa. Nie do uwierzenia jak się nie widziało i przeżyło
bo to tylko 50 - 60 m było. Szum wiatru, szarpnięcie czaszy i jeb o ziemię. Zero czasu na myślenie, o jakiejkolwiek reakcji nie ma mowy. Ale kolana w chwili obecnej do wymiany. I to wcale nie trzeba było służyć w armii, aby się załapać
.

..chociaż kroczę doliną ciemności nie lękam się zła, bo jestem największym skur...elem w dolinie...
- ppamula
- stary wyjadacz
- województwo: mazowieckie
binio pisze:Nie wiesz
Tak zwane inne opcje nie zaprzeczają kursowi AFF o którym ja i Dresik pisał. Więc nie pisz że nie wiem.binio pisze:Chce tylko zwrocic uwage na inne opcje
Na poparcie wystarczy zajrzeć w link jw. albo www.aff.com.pl albo http://www.skydive.pl/ albo http://www.skokispadochronowe.com.pl/ albo inne
Może moje ceny były trochę stare, zbyt optymistyczne.
I jeszcze cytat z powyższego:
I jeszcze jedno - ukończenie kursu AFF i zdanie egzaminu daje licencje czyli uprawnia do skakania bez instruktora. Kurs AFF jest bez skakania na linie.Metoda AFF zaczęła upowszechniać się w latach 90-tych i stopniowo wypiera metodę klasyczną, w której skoczek do uzyskania zbliżonego poziomu wyszkolenia musiał wykonać kilkadziesiąt skoków z małej wysokości, część z tego z samoczynnym otwarciem spadochronu (za pomocą liny desantowej).