Cześć mam na imię...

Jesteś nowy? :) Przywitaj sie z nami.
Awatar użytkownika
zoomer
pisarz
pisarz
Imię: Damian
województwo: małopolskie

Re: Cześć mam na imię...

Post autor: zoomer » ndz 15 mar 2015, 18:09

F*** Muszę znaleźć jakiegoś przyjaciela z fajna siostrą co by móc sprawdzić jak to w rzeczywistości jest :) ale rzeczywiście coś musi w tym być bo jak idę chodnikiem i mijam "lalę" a na drodze mknie coś metalowego na dwóch kółkach i mruczy (zakres częstotliwości dźwięku nie ma wpływu na reakcję) to jednak oglądam się za tą metalową - dla żony to nie zrozumiałe tym bardziej że nie czepia się jak za jakąś inną "lalą" się oglądnę :twisted:
Figaro dzięki za wywód na temat oczywiście wszystko to biorę pod uwagę, ale za cholerę CB500 nie kupię :)

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » ndz 15 mar 2015, 19:56

Groszek pisze:W tym sporcie nie ma przebacz. Najwyższa kara jest sroga, a jak masz pod du*ą, to będziesz odwijał - i na to nie ma mocnych, choćbyś nie wiem jak sobie i wszystkim dookoła to wmawiał.
Święte słowa. Każdy facet ma coś w sobie z dziecka i jak każde dziecko czasami zapomina co się mu mówiło, czy co się samemu sobie wmawiało.
Ja jestem zdania, ograniczyć sobię na początku tą moc, i już jak się zapomnę to mam większą szansę na naprawienie błędu.

Ja Cię oczywiście nie chcę odwieść od kupna vfr-y, ale tak jak Groszek napisał jak masz pod du..ą to będziesz odwijał, kwestia oleju w głowie, rozwagi, powagi i czego tam jeszcze nie posiadasz (z całym szacunkiem) nie ma nic wspólnego z wprawą i doświadczeniem, zważywszy na to gdzie mieszkasz te doświadczenie bardziej Ci się przyda.
LWL 74HN

jazzwon79
Imię: tomasz
województwo: poza granicą Polski

Post autor: jazzwon79 » ndz 15 mar 2015, 21:05

hejka

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » ndz 15 mar 2015, 22:38

zoomer pisze: 40kg różnicy i 52 konie. O ile różnica w mocy jest taka że można podyskutować (zakładając że mówimy tylko o CB500) o tyle taka różnica w wadze nie robi tu już większego znaczenia.
A właśnie, że robi, i powiem szczerze, będe się upierał, że w pierwszym motocyklu bardziej chodzi o mniejsza masę niż większą moc.
zoomer pisze: W dalszym ciągu zasada mierzenia sił na zamiary jest odpowiednia. Jeśli byłbym kurduplem który żeby utrzymać motor przeskakuje z lewej na prawą to ok, rozumiem kwestie wagi i ogólnej wielkości motoru, ale mam 181, przystawiałem się już do kilku modeli i żaden nie sprawiał mi problemu w utrzymaniu. To tak na sucho. Cała reszta to już jazda czyli rozwaga i pokora. Jeśli ktoś z tym ma problemy to oczywiście trzeba zacząć od np 250 choć to i tak może dla niektórych za dużo.
Figaro już opisał jak to działa. Ale to są kwestie, o których się przekonasz dopiero jak tak naprawdę zaczniesz jeździć (jazdy kursowe kat.A to też jeszcze nie to).
Powodzenia i zapraszamy do aktywnego udziału w życiu forum.
Hej.

Awatar użytkownika
Radarro
klepacz
klepacz
Imię: Radek
województwo: śląskie

Post autor: Radarro » pn 16 mar 2015, 08:24

Jesteś z dobrego rocznika, piszesz rozsądnie (w miarę), ale chłopaki ci chcą przekazać NAPRAWDĘ ważne rzeczy.

Motocykliście dzielą się na tych co leżeli i tych co będa leżeć.
Naprawdę chcesz kupić pięknego, świeżego Vitka i go odrapać? (to w najlepszym przypadku).
Naprawdę się chcesz uczyć się podstawowych zachowań moto na >200kg klocu?

Jak już bardzo nie chcesz słuchać o moto cebulopodobnych, to kup se na początek starszą VFR-ę, może 36II na te pierwsze 2-3 sezony. Zawias i prowadzenie może nie jest już tak "współczesne", ale moc będziesz miał i w razie czego nie będziesz tak płakał...
Ja wiem, że miłość nie wybiera, że wiosna, ale naprawdę, przemyśl sobie to jeszcze raz...

Pozdro ze Śląska
V4 + R6 Brotherhood :-D
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

Awatar użytkownika
zoomer
pisarz
pisarz

Post autor: zoomer » pn 16 mar 2015, 09:15

Ja absolutnie nie twierdzę, że nie macie racji, że ja wiem najlepiej itd. Tu chodzi o to też jakim jestem człowiekiem, a nie tylko kierowcą. Jakoś tak się nauczyłem, że nie lubię etapów pośrednich. Jak ma zamiar kupić porządny sprzęt audio do domu to nie kupuję byle jakiego żeby tylko mieć tylko jak mam kasę to kupuję to co jest moim celem od początku. Tak mam ze wszystkim. Planuję VfRkę od lat i na lata, a nie na sezon czy dwa. Choruję na customizację więc od razu jak pomyślę o jakimś ewentualnym ślizgu czy "parkingowej przewrotce" w pierwszym czy drugim sezonie to nie powoduje to u mnie odruchu "nie, to szkoda tego motoru, lepiej motorynkę bo dużo tańsza i kupię nową jak się przewróci" - oczywiście wyolbrzymiam :) Chodzi o to, że docelowo i tak ma iść pod pędzel :) To tyle jeśli chodzi o sam motor. Co do kwestii bezpieczeństwa to jak wiadomo i jak widać można dyskutować. Nie ukrywam, jestem uparty i jak sobie coś postanowię to realizuję i tutaj też postanowiłem sobie wkręcić śrubkę blokującą manetkę przynajmniej w połowie (oczywiście śrubkę w głowie). Wiem, wiem, tak się mówi, a jak się poczuje wiatr we włosach to zapomina się o istnieniu rozumu itd. Może trudno w to uwierzyć, ale ja miałem już niejedną sytuację w życiu która rózgą pokory mnie zdzieliła przez plecy i tylko ja wiem jak bardzo ostrożnie podchodzę do zakupu i do prowadzenia motocykla - bardzo duże obciążenie psychiczne mam w tym temacie i nie będę o tym pisał co by nie przynudzać. Na prawdę doceniam wszystkie porady i biorę je sobie do serca, sprawiają one, że moja ostrożność i rozsądek są jeszcze mocniejsze. Pozostaje jedynie doświadczenie - doświadczenie jak to doświadczenie trzeba go nabrać :)

jareckiz
pisarz
pisarz
Imię: Jarosław
województwo: dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: jareckiz » pn 16 mar 2015, 09:26

Ja wyjątkowo popieram ten tok myślenia, kup sobie to co Ci się podoba. Z ostatnich ogłoszeń które poruszałeś jest w czym wybierać, a nie jest to częste bo zazwyczaj przeważają padaki. Pamiętaj jednak o tym że inne osoby szukające VFR-y też czytają to forum i oceniane motocykle. Jak tylko zaświeci słońce, zacznie się w giełdzie ruch. A nawiasem - witam.

Awatar użytkownika
zoomer
pisarz
pisarz

Post autor: zoomer » pn 16 mar 2015, 09:29

:D jest, jeden po mojej stronie :)

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz

Post autor: Zając » pn 16 mar 2015, 09:41

Wszyscy jesteśmy po twojej stronie. :D w końcu już jesteś jednym z nas vfrofowiczów :P
Tylko my ten etap pierwszego motka juz przeszliśmy i myśleliśmy dokładnie tak samo jak Ty (bynajmniej ja) a później jak zaczęliśmy latać to - ta ku...a a miałem tak spokojnie jeździć- :biggrin

Jeżeli masz twarde zasady i będzie tak jak piszesz to dasz rade, tylko musisz nabrać dystansu i pokory do sprzętu,

powodzenia jesteśmy z Tobą.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
zaba80r
pisarz
pisarz
Imię: Piotr
województwo: poza granicą Polski

Post autor: zaba80r » pn 16 mar 2015, 14:23

Kawałek mojej "kiełbasy" to mi się wydaje paminiete lub nie doczytałem. Mianowicie -Przeciwskręt, Przeciwskręt i jeszcze raz Przeciwskręt..... sam zaczynając zabawę na moto nie miałem o tym pojęcia. Wszystko inne niby było super( sprzęt, refleks, rozwaga )... ale ten manewr( technika jazdy), a raczej nie pełne jego poznanie kosztowało mnie trochę zdrowia ;) więc polecam w przypadku vfr edukację tego abc dwóch kółek. Np "twist of the wrist " na youtube i pozycja w skręcie. Szerokości i pozdrawiam. Będzie pan zadowolony ;)
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...

Awatar użytkownika
Robertos
pisarz
pisarz
Imię: Robert
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: Robertos » pn 16 mar 2015, 21:40

Chłopaki odpuście.
Ilu tu na forum z was miało jako pierwszą maszynę VFR-kę lub coś mocniejszego a teraz mówicie, że tak nie warto bo to i tamto.
Chłopak zielony nie jest, a VFR-ka przy niskich obrotach nie rwie z galopem jak jednocylindrowy KTM więc krzywdy sobie nie powinien zrobić.
Zoomer, masz tu kilka fajnych maszyn - czarna, srebrna i wiśniowa, którąkolwiek weźmiesz będziesz pan zadowolony.
Szerokości życzę.
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz

Post autor: Zając » wt 17 mar 2015, 15:06

Ale takiego powitania to tylko pozazdrościć.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
zoomer
pisarz
pisarz

Post autor: zoomer » wt 17 mar 2015, 21:51

"Zając" mam nadzieję, że Twój komentarz nie był ironiczny :) Mi jest miło że dołączyłem do grona VFR-owców tym bardziej, że dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem pięknej czarnulki :) Piszę szczęśliwym posiadaczem ponieważ póki co cieszę się z posiadania, a czy w eksploatacji wszystko będzie ok to się okaże :)

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » wt 17 mar 2015, 22:01

zoomer pisze:"Zając" mam nadzieję, że Twój komentarz nie był ironiczny :) Mi jest miło że dołączyłem do grona VFR-owców tym bardziej, że dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem pięknej czarnulki :) Piszę szczęśliwym posiadaczem ponieważ póki co cieszę się z posiadania, a czy w eksploatacji wszystko będzie ok to się okaże :)
Myślę, że nie był, tak jak zresztą większość. :)
Po prostu do tej pory nikt z naszego grona nie wykazał tak daleko posuniętej troski /trzy strony postów w powitalni :shock: / o innego faceta zamierzającego nabyć swój pierwszy motocykl i do tego od razu VFR-kę. :mrgreen:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
zoomer
pisarz
pisarz

Post autor: zoomer » wt 17 mar 2015, 22:04

No widzisz jakie osiągnięcie - warto być upartym :)

ODPOWIEDZ