zoomer pisze:... 40kg różnicy i 52 konie. O ile różnica w mocy jest taka że można podyskutować (zakładając że mówimy tylko o CB500) o tyle taka różnica w wadze nie robi tu już większego znaczenia... , ale mam 181, przystawiałem się już do kilku modeli i żaden nie sprawiał mi problemu w utrzymaniu...
Fajnie się gaworzy, więc i ja po raz kolejny wrzucę swoją kiełbasę do tego bigosu

.
Do danych /masa na sucho/ dodać należy paliwo i oleje. Zwiększa nam to już masę do ok. 195 kg i odpowiednio ok. 235 kg.
Są to już parametry, nawet jak na faceta w sile wieku i rozmiarze 181 znaczące, tym bardziej, że należy je rozpatrywać z perspektywy ...
ruchu. A tu już kłania się nieubłagana i złośliwa fizyka.
Na postoju mierzysz się wyłącznie z suchą masą w statyce /między nami to, powiedzmy ...mały miki/
W czasie jazdy natomiast flirtujesz już z energią kinetyczną, czyli masa, pomnożona przez kwadrat prędkości i podzielona przez dwa.
Nie należy zapominać także o elemencie zaskoczenia /który tak na marginesie/ jest chyba głównym przyczynkiem do wszystkich naszych problemów podczas jazdy motocyklem.
Kolejnym i wg. mnie bardzo ważnym składnikiem jest doświadczenie w jeździe na moto. Tego niestety nie da się przenieść żywcem z jazdy samochodem /choć, nie oszukujmy się, nieco pomaga/.
Różnica w mocy /patrząc na suche dane techniczne/ nie daje pojęcia o możliwościach motocykla, a jest ona wbrew pozorom ogromna. Dwa gary i 57 KM inaczej /znacznie łagodniej/ oddają moc.
Cztery gary i 109 KM to już wulkan energii, nieźle ciągną i naprawdę potrafią nabroić.
Cebula przyspiesza do setki w ok. 5 sek, i zrobi to dopiero na 2 biegu, w tym czasie VFRa będzie miała na tablicy już ok. 140 – 150 km/h.
Co do odkręcania to, ...przychodzi to szybciej, niż ochota na możliwość zaliczenia pięknej siostry swojego najlepszego przyjaciela.

Tak, że miej głowę na karku i oczy dookoła głowy, bo nigdy nie wiesz, skąd nadleci brzydka niespodzianka.
Pozdrawiam po raz kolejny

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.