Pozdrowienia z Lubina
- jtech
- Imię: Jarek
- województwo: dolnośląskie
Pozdrowienia z Lubina
Witam wszystkich forumowiczów! Jestem od dwóch sezonów szczęśliwym użytkownikiem VFR800FI '99. Zajmuje się elektroniką i mechaniką samochodową i od niedawna motocyklową, musiałem troche powalczyć z moją VFR-ką aby doporwadzić ją do ideału po poprzednim właścicielu więc poznałem ją od podstaw. Gdyby ktoś w okolicach Lubina potrzebował pomocy w sprawie swojego motocykla, postaram się pomóc.
Co robiłem u siebie:
- regulacja luzu zaworowego,
- modyfikacja instalacji elektrycznej(dorzuciłem chłodzenie wymuszone do regulatora napięcia, własnej produkcji wskaźnik biegów, wskaźnik ładowania),
- wymiana termostatu,
- regulacja przepustnic,
- wymiana płynu w DUAL'u z regeneracją zaworków na przedniej ladze,
- kontrola sprzęgła, etc...
Co robiłem u siebie:
- regulacja luzu zaworowego,
- modyfikacja instalacji elektrycznej(dorzuciłem chłodzenie wymuszone do regulatora napięcia, własnej produkcji wskaźnik biegów, wskaźnik ładowania),
- wymiana termostatu,
- regulacja przepustnic,
- wymiana płynu w DUAL'u z regeneracją zaworków na przedniej ladze,
- kontrola sprzęgła, etc...
ASO Honda Lubin - elektryka, mechanika, wierny marce 

- dixon
- klepacz
- Imię: rafał
- województwo: mazowieckie
Re: Pozdrowienia z Lubina
powitać kolegę i szerokości życzyć!;)
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
3City wita kolegę...
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
povitka 

Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
- luki-j1
- zadomowiony
- Imię: Łukasz
- województwo: lubelskie
Witaj.
Wrzuć fotki wskaźnika ładowania i biegów
Wrzuć fotki wskaźnika ładowania i biegów
- brylek22
- klepacz
Vitaj
dokładnie, pokaż swój wynalazek, może będą zamówienialuki-j1 pisze:Wrzuć fotki wskaźnika ładowania i biegów
- Żeton
- klepacz
- Imię: Artur
- Kontakt:
poVitac poVitac

Nie ma obcych wśród Błękitnych Rycerzy, są tylko niespotkani przyjaciele. "There are no strangers, only friends you haven't met. RIDE WITH PRIDE
- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
Witam i jabrylek22 pisze:Vitajdokładnie, pokaż swój wynalazek, może będą zamówienialuki-j1 pisze:Wrzuć fotki wskaźnika ładowania i biegów
Koledzy mnie uprzedzili,dawaj fotki zaraz ocenimy Twoją pracę.
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu
- jtech
Na początku była wersja na wyświetlaczu matrycowym - wszystko w obudowie ok 50*60*40mm:

Później przerobiłem układ na wyświetlacz 7-mio segmentowy czerwony - osobno wyświetlacz i za przednią lewą owiewką centralka:

Niestety okazało się że wyświetlacz w pełnym słońcu jest nieczytelny (zwłaszcza gdy świeci w plecy) dlatego też od nowa wykonałem układ na wskaźniku złożonym z 6ciu ultra jasnych niebieskich dyfuzyjnych diod LED. Regulacja jasności sprawia że nie dają po oczach wieczorem i w nocy a jednocześnie świecą wyraźnie w dzień (również w pełnym słońcu). Regulacja jasności jednym przyciskiem ukrytym we wlocie powietrza regulatora napięcia. Po lewej dorzuciłem przy okazji gniazdo zapalniczki - zasilanie ze świateł pozycyjnych. Dodatkowo z anodowanego płaskownika wykonałem podstawę pod montaż navi.

Centralka urządzenia znajduje się pod siedzeniem, w ekranowanej obudowie. Wszystko na uniwersalce pokrytej dla zabezpieczenia lakierem akrylowym, po środku widoczna ATmega8:

Działanie czujników położenia dźwigni:
http://jtechservice.web44.net/009.mp4
Fotki wskaźnika napięcia i czujników położenia dźwigni zmiany biegów podeślę we wtorek (w wyższej rozdzielczości) zrobione cyfrówką a nie telefonem
Z góry sorki za jakość obecnych fotek...

Później przerobiłem układ na wyświetlacz 7-mio segmentowy czerwony - osobno wyświetlacz i za przednią lewą owiewką centralka:

Niestety okazało się że wyświetlacz w pełnym słońcu jest nieczytelny (zwłaszcza gdy świeci w plecy) dlatego też od nowa wykonałem układ na wskaźniku złożonym z 6ciu ultra jasnych niebieskich dyfuzyjnych diod LED. Regulacja jasności sprawia że nie dają po oczach wieczorem i w nocy a jednocześnie świecą wyraźnie w dzień (również w pełnym słońcu). Regulacja jasności jednym przyciskiem ukrytym we wlocie powietrza regulatora napięcia. Po lewej dorzuciłem przy okazji gniazdo zapalniczki - zasilanie ze świateł pozycyjnych. Dodatkowo z anodowanego płaskownika wykonałem podstawę pod montaż navi.

Centralka urządzenia znajduje się pod siedzeniem, w ekranowanej obudowie. Wszystko na uniwersalce pokrytej dla zabezpieczenia lakierem akrylowym, po środku widoczna ATmega8:

Działanie czujników położenia dźwigni:
http://jtechservice.web44.net/009.mp4
Fotki wskaźnika napięcia i czujników położenia dźwigni zmiany biegów podeślę we wtorek (w wyższej rozdzielczości) zrobione cyfrówką a nie telefonem

Z góry sorki za jakość obecnych fotek...

- jtech
Kontynuacja tematu tu :
viewtopic.php?f=10&t=15493&p=234247#p234247
viewtopic.php?f=10&t=15493&p=234247#p234247