sprawdzenie zaworów i olej
- joseph_biker
- zadomowiony
- Imię: Józef
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
sprawdzenie zaworów i olej
witam wszystkich. moje pytanie brzmi moze dosc błacho dla wiekszości ale zapytam moze ktos doradzi.. a mianowicie. rok temu kupiłem vfr800 z włoch nie mam do niego książki serwisowej z przegląami. a motocykl był powypadkowy i mial rozbity licznik kilometrow. przejezdzilem nim 8 tys bez problemów oczywiscie moje pytanie brzmi czy przed sezonem nastepnym sprawdzać lyzy zaworowe?...problem oczywiscie kasy koszt 400zl i druga sprawa to wymiana oleju czy jezeli nie wiem jaki jest wlany do motocykla moge wlać motul pełny syntetyk czy moze lepiej półsyntetyk??? serdecznie pozdrawiam.. i prosze o pomoc
joseph
-
- teksciarz
- Imię: Arek
Jak chodzi o zawory to sprawdź - powie ci to dużo na temat przebiegu ponieważ większość vfr-ek wymaga pierwszej regulacji dopiero tak przy 60 - 80 tys km. Przy okazji warto zrobić synchro wtrysków. A jak chodzi o olej to producent zaleca półsyntetyk 10W-40 i uważam że lanie syntetyka nic nie da (poza wyższą ceną), chyba że będziesz latał po torze.
PS. Jak będziesz wymieniał z filtrem to wchodzą niecałe 3 litry.
PS. Jak będziesz wymieniał z filtrem to wchodzą niecałe 3 litry.
-
- zadomowiony
Sprawdzenie luzów zaworowych jest jak najbardziej celowe, bo zbyt ciasne spowodują wypalenie zaworów. I nie sądzę, aby ta operacja kosztowała aż 400 złotych (samo sprawdzenie). Natomiast co do oleju, wlałbym półsyntetyk.
diesel-naprawa układów wtryskowych, mechanika pojazdowa, wymiana opon, naprawa motocykli, quadów i skuterów-Poznań 519 185 505
- joseph_biker
- zadomowiony
- Imię: Józef
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
- elco
- klepacz
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Samo sprawdzenie luzow zaworowych kosztuje okolo 200 zl. Jezleli nie bedzie koniecznosci regulacji to na tym sie zatrzyma. Jezeli chodzi o olej, to nie znajac przeszlosci motocykla, bedzie bezpieczniej wlac olej polsyntetyczny 10W-40. Wraz z filtrem wchodzi 3,1 litra wg serwisowki. Ja przy wymianie wlalem 3,3 litra (poziom idealnie miedzy max a min)
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.