Wskażnik paliwa RC 46 99r

Jakieś pytanko dotyczące VFR'ek? Dawaj tutaj
motonita
bywalec
bywalec
Imię: Piotrek

Wskażnik paliwa RC 46 99r

Post autor: motonita » wt 12 maja 2009, 09:17

Witam koledzy i koleżanki mam pytanko: Ile przejeżdzacie na ostatniej mrugającej kresce na wskaźniku paliwa i z jaką prędkością. Oczywiście tak średnio, bo jakoś nie mogę obczaić na ile km wystarcza ta ostatnia krecha a wiadomo nie fajnie jest jak braknie wachy gdzieś w drodze. Pozdrówka, i szerokości.

Awatar użytkownika
juhass
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: śląskie

Post autor: juhass » wt 12 maja 2009, 09:43

Hehe...
Też się nie raz zastanawiałem ale odwagi na testy mi nie starczyło.
Za każdym jednak razem kiedy już mi się wydaje że jadę na oparach, to na stacji się okazuje że jeszcze z 1-2l były...
Wogóle to ten wskaźnik wydaje mi się być trochę nieliniowy i mocno orientacyjny...
Próbuje się przekonać, że mrugająca, ostatnia belka wcale nie oznacza konieczności natychmiastowego odwiedzenia stacji benzynowej, jednak podświadomie w miarę szybko zjeżdżam...

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » wt 12 maja 2009, 09:45

motonita, średnio 30-40 kmów.

Awatar użytkownika
Hefajstos
klepacz
klepacz
Imię: Maciej

Post autor: Hefajstos » wt 12 maja 2009, 14:26

Ostatnio jak zaczęła mrugać księgowa zrobiłem ponad 30 km i jak tankowałem to jeszcze jakieś 1.5 litra było w baku. Biorąc pod uwagę pojemność 21 litrów zbiornika, na rezerwę przypada 3,5 litra paliwa, więc myślę, że średnio na 50 km paliwa musi wystarczyć. Co do nieliniowego pokazywania ilości paliwa, to też to zauważyłem. Na pełnym baku długo schodzi tak do połowy, a poza połowę wydaje się jakby szybciej ubywało tego paliwa... Takie są moje odczucia.

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » wt 12 maja 2009, 14:28

Hefajstos pisze:Na pełnym baku długo schodzi tak do połowy, a poza połowę wydaje się jakby szybciej ubywało tego paliwa... Takie są moje odczucia.
Mam identycznie.

Awatar użytkownika
slimak
klepacz
klepacz
Imię: Marcin

Post autor: slimak » wt 12 maja 2009, 22:46

u mnie jest tak samo, a jak zaczyna migać to jets jak Hefajstos mówi ok 3,5 l
ZKL

Awatar użytkownika
dragoo
klepacz
klepacz
Imię: Jarek

Post autor: dragoo » śr 13 maja 2009, 14:48

rinas pisze:
Hefajstos pisze:Na pełnym baku długo schodzi tak do połowy, a poza połowę wydaje się jakby szybciej ubywało tego paliwa... Takie są moje odczucia.
Mam identycznie.
W Vitku mam podobnie. Ostatnio jak mi dwie kreski zostaly zatankowalem 15litrów po przejechaniu 250km (spalanie w oklicach 6l/100 :mrgreen:) . Co by znaczylo ze w baku mialem jeszcze ok 6l paliwa (hmmm na przejechanie jeszcze 100km ;) )
Ogolnie rzecz biorac mozna by podzielic 21 litrow na 8 kresek (tyle ile ma wskaznik). Znaczylo by to ze jedna kreska to ok 2,6l. Przy czym na pewno wskaznik nie pokazuje regularnego zuzycia, bo mam identycznie jak Wy. Czyli z poczatku ubywa wolniej a od polowy prawie jak w czolgu ;) :D

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » śr 13 maja 2009, 18:46

Tez sie zastanawielm jak to z tym wskaznikiem paliwa jest.
A u Was tez tak jest ze te kreski nie znikaja "na stale" ?
Np. Znika druga, jade kilka km, znowu sie pali, jade kilka km, znowu znika i tak moze ze dwa/trzy razy po czym znika na stale...

Wydaje mi sie ze to troche tak jakby komputer liczyl sobie srednie spalanie w danym momencie. Jak w takiej sytuacji jak wyzej opisalem robie postoj, to po uruchomieniu kreska znika a jak przejade kilka km to sie pojawia... tak jakby komputer policzyl ze jak jade takim spokojnym tepem to tego paliwa jednak starczy na dluzej i wyswietla kreske wiecej. Tak to mniej wiecej u mnie dziala. Z gory mowie ze jezdze baaardzzo spokojnie (spalanie w trybie mieszanym 5.5 a na trasie 5.0, samo miasto 6.0).

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » śr 13 maja 2009, 22:45

kris2k pisze:A u Was tez tak jest ze te kreski nie znikaja "na stale" ?
Np. Znika druga, jade kilka km, znowu sie pali, jade kilka km, znowu znika i tak moze ze dwa/trzy razy po czym znika na stale...
kris2k pisze:Jak w takiej sytuacji jak wyzej opisalem robie postoj, to po uruchomieniu kreska znika a jak przejade kilka km to sie pojawia...
No własnie mam tez tak samo jak i Ty w tym przypadku. I chyba każda rc-46 tak ma :)

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek
województwo: mazowieckie

Post autor: Diego » śr 13 maja 2009, 23:00

rinas pisze:
kris2k pisze:A u Was tez tak jest ze te kreski nie znikaja "na stale" ?
kris2k pisze:Jak w takiej sytuacji jak wyzej opisalem robie postoj, to po uruchomieniu kreska znika a jak przejade kilka km to sie pojawia...
No własnie mam tez tak samo jak i Ty w tym przypadku. I chyba każda rc-46 tak ma :)
Kurna ale ulga,myślałem że mam skopany czujnik.Myślami już rozbierałem zbiornik,itd,
a tu: ten typ tak ma.Trochę to drażni,ciekawe jak w innych moto rozwiązano problem z dokładnością?W XX,VTR też tak jest?

motonita
bywalec
bywalec
Imię: Piotrek

Post autor: motonita » sob 16 maja 2009, 10:08

Co do znikających i pojawiających się z powrotem kresek to ja też tak mam ale myślę że to jest zależne od pochylenia motocykla na bok. Jak stoi na bocznej nóżce i go odpalam to pokazuje mniej a jak go podniosę i przejadę kawałek to zapala się jeszcze jedna kreska. Też mi się udawało przejechać na ostatniej mrugającej jakieś 30 km, ale nie ufam tak do końca temu wskaźnikowi bo miałem przypadki że z trzech kresek nagle robiła mi się ostatnia mrugająca :???: Jeśli chodzi o spalanie to jeżdząc z pręd około 100- 150 w dwie osoby wychodzi około 6,6 w trasie ( ale należy wziąść poprawkę na śmiganie po serpentynach tam i z powrotem kilka razy :mrgreen: )

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek
województwo: mazowieckie

Post autor: Diego » sob 16 maja 2009, 19:47

motonita pisze:.....bo miałem przypadki że z trzech kresek nagle robiła mi się ostatnia mrugająca :???:
Też mnie tak zaskoczyła. :evil: :evil:

Awatar użytkownika
Mike
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Mike » ndz 17 maja 2009, 21:20

Dzisiaj jak tylko mi zamrugała ostatnia kreska to od razu śmignąłem na stację (a że nie znam jeszcze dobrze moto to wolałem nie ryzykować jazdy na oparach).

Pod korek weszło 16l, czyli coś koło 5 rezerwy.
VFR 800I

Awatar użytkownika
Struś
pisarz
pisarz
Imię: Sławek
województwo: pomorskie

Post autor: Struś » czw 02 lip 2009, 13:03

W temaciei tych 21l pojemności zbiornika paliwa... Wczoraj tak wyssałem paliwo, że już mi zaczęła mulić przy dodawaniu gazu. Czyli w baku susza... Akurat dojeżdżałem do stacji i zalałem pod korek. Weszło 20.5 l ,więc można dzięki temu mieć jakieś pojęcie kiedy moto przestaje jechać ;)
Życie to nie czas kiedy oddychasz tylko te chwile, kiedy zapiera Ci dech w piersiach...

ODPOWIEDZ