torby boczne vs kufry

Jakieś pytanko dotyczące VFR'ek? Dawaj tutaj
Awatar użytkownika
su4beusz
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
Kontakt:

torby boczne vs kufry

Post autor: su4beusz » wt 03 lut 2009, 12:21

witam,

znalazłem coś takiego na allegro i zastanawiam się czy to sie wogóle trzyma na moto, jak się z tym jeździ, czy jest praktyczne i czy godnie zastąpi *&^%$#@$ drogie kufry:

http://www.allegro.pl/item542534121_gpm ... _cena.html

i

http://moto.allegro.pl/item543258082_sa ... ezent.html

jesli macie jakies opinie/doświadczenia to bardzo proszę podpowiedzcie bo sezon się zbliża i chciałbym sie odpowiednio zaopatrzeć.

z góry dziękuję,

S
if my calculations are correct, when this baby hits 80mph we're gonna see some seriuos SHIT :D
http://www.bikepics.com/members/su4beusz/

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » wt 03 lut 2009, 12:28

Ja mam takie, zajebista sprawa.
http://www.allegro.pl/item535060081_sak ... epsze.html
Naprawdę pojemne, razem z kobietą spokojnie spakowaliśmy wszystko na tygodniową wyprawę nad morze :)

Dodatkowo dostajesz pokrowce niby-przeciw deszczowe, ale akurat one szybko się porwały :???:

Spytaj Fabiqa, on może mieć takie sakwy w dobrej cenie, jeszcze z wyprzedaży.

Awatar użytkownika
Piszol
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Piszol » wt 03 lut 2009, 13:11

http://www.allegro.pl/item542534121_gpm ... _cena.html

Ja mam właśnie te torby tylko mam pospawane stelaże pod nie (bez to jednak rysuje moto chyba ze tasmeksem kleić, no i łatwiej się mocuje pewniej się trzymają przy wyższych prędkościach ). Jestem zadowolony w dwie osoby spokojnie można sie spakować, tylko wiadomo każda rzecz w reklamówkę albo jakieś kondony trza kombinować na nie bo w dłuższym deszczu szału nie ma.
Jeżeli uczynisz komuś przysługę, to jesteś od zaraz trwale za to odpowiedzialny.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » wt 03 lut 2009, 15:56

http://www.moto-akcesoria.pl/product_in ... s_id=11044

ja czekam na te :) i cena fajna. miałem kufry i juz nie chce pakowac wingracków i innych pierduł :)

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » wt 03 lut 2009, 17:48

Jeździłem trochę z sakwami i od tego sezonu zmieniam na kufry. Jedyne plusy sakiew w stosunku do kufrów to cena i to że nie potrzebujesz stelaży. Denerwowało mnie oklejanie moto taśmami żeby nie wytrzeć lakieru (a i to nie zawsze skutkowało) oraz samo zakładanie ich. Te wszystkie paski, paseczki... A kufry klik i są. Inna sprawa to ich wodoszczelność. Moje nawet jakoś trzymały ale i tak zawsze wszystko w folię pakowałem a potem do sakwy.... No i jeszcze jedna sprawa. Z sakwami nigdy nie miałem komfortu psychicznego żeby odwinąć mocniej. Szczególnie bolało to na szybkich niemieckich autostradach. Przy czym producenci kufrów też zalecaja nie przekraczać 120km/h :mrgreen:
Tak że od tego sezonu jest już Wingrack i Givi Maxia na tył a na boki ciągle szukam ale będą chyba Kappy albo Moto Detail...
Dla mnie wyższość kufrów nad sakwami jest bezdyskusyjna i na pewno wielu się z tym zgodzi :mrgreen:
Try before you die!

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » wt 03 lut 2009, 17:52

Daniel pisze:Denerwowało mnie (...)samo zakładanie ich. Te wszystkie paski, paseczki...
no fakt, to jest najbardziej denerwujące i pracochłonne.
Daniel pisze:No i jeszcze jedna sprawa. Z sakwami nigdy nie miałem komfortu psychicznego żeby odwinąć mocniej.
???
We dwójke 160-220 bez żdanych problemów się podrużuje, i akurat łuki też w niczym nie przeszkadzają.

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » wt 03 lut 2009, 18:05

U mnie też po 220 bywało. Tyle że bez komfortu psychicznego :mrgreen:
Try before you die!

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » wt 03 lut 2009, 19:41

Daniel, kwestia przyzwyczajenia do jazdy z sakwami ;-)

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek
województwo: mazowieckie

Post autor: Diego » wt 03 lut 2009, 19:57

Kufry:

Zalety:
Szczelne
Wygoda zakladania i zdejmowania
Zapinanie na stelażu,nic nie ociera
Wrazie paciaka pomagają uratowac moto
Wady:
Gabaryty,nie mozna ich regulowac (chodzi o zmniejszanie pojemności) i zajmują sporo miejsca w garażu
Nie wspomne o manewrowaniu w mieście ale torby borby też nie ułatwiaja.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » wt 03 lut 2009, 20:33

miałem wingracka na tdm, po założeniu moto miało szerokość malucha, więc jakiekolwiek manewry na drodze zamykają się do możliwości samochodu, sakwy są mniejsze, a co do ocierania lakieru, coś wymyślę ;) wciąż czekam na przesyłkę

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » wt 03 lut 2009, 20:47

Osobiście wole sakwy bez względu gdzie jadę mogę się w nie spakować jak jadę na dwa dni mam sakwy "małe " jak na dłużej to mogę je powiększyć i to mi się podoba mając kufry nie ma wyjścia zawsze duże gabaryty z opadami można sobie poradzić torbami foliowymi a paski - no cóz można jeździć puszką i wtedy zero problemów czy to z bagażem czy z deszczem ale ilu ludzi tyle upodobań
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
su4beusz
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: su4beusz » wt 03 lut 2009, 22:30

świetnie. dzięki chłopaki za pomoc.

zdecydowałem się na:

http://www.allegro.pl/item543635602_oxf ... of414.html

zobaczymy co to przyjdzie. mam nadzieję że spełni oczekiwania :)
if my calculations are correct, when this baby hits 80mph we're gonna see some seriuos SHIT :D
http://www.bikepics.com/members/su4beusz/

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Imię: mariusz
Kontakt:

Post autor: marlon » wt 03 lut 2009, 22:32

a ja tam wolę jednak kufry.bo kufer to kufer :mrgreen: i się przynajmniej nie mam obaw zostawić gdzieś moto,bo a akurat się ktoś może zainteresować sakwami,dobry nożyk i chwila twojej nieuwagi i sakw już nie masz:)

Bor0
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Bor0 » wt 03 lut 2009, 22:36

poprzednim moto jeżdziłem z sakwami Buffalo, bardzo podobne do tych Moto-Detail

zalety: CENA, możliwość zmniejszenia pojemności dodatkowymi suwakami, łatwiejsze przeciskanie w korkach, sakwa zawsze sie podda ewentualnie lekko rozerwie a kufer pęknie albo się urwie :), jak brakuje miejsca to i tak jeszcze upchniesz 2 flaszki bo materiał bardziej elastyczny niż plastik

wady: na postoju podczas twojej nieobecności ktoś może pożyczyć coś z sakwy, mimo dodatkowych pokrowców, często coś przemokło, mimo ściągnięcia paskami na wybojach podskakują, ryzyko porysowania plastików (w komplecie miałem mate przeciwko porysowaniu i ślizganiu także problemów nie było, widziałem kiedyś opcje przełożenia przez siedzenie pod sawy gąbki takiej pod panele) ewentualnie nawet połamania jeśli będą zabardzo zapakowane.

Teraz latam z kuferkami 1x52,2x40 cena zestawu z kosmosu, ale warto wydać troche kasy, tym bardziej że przy zmianie moto zostawiasz zestaw i tylko przejściówke do wingracka dokupujesz. Wszystko stabilnie się trzyma nawet przy 210km/h, suchutko i czyściutko. Kobita mi przewróciła moto na parkingu, tylko kufer boczny się delikatnie zarysował. Sakwy pewnie by połamały tylny plastik i niewykluczone, że boczna owiewka z kierunkiem wyszła by cało. Nie zamienił bym kufrów na żadne sakwy, nawet z dopłatą.

Bor0
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Bor0 » wt 03 lut 2009, 22:40

PETER pisze:Osobiście wole sakwy bez względu gdzie jadę mogę się w nie spakować jak jadę na dwa dni mam sakwy "małe " jak na dłużej to mogę je powiększyć i to mi się podoba mając kufry nie ma wyjścia zawsze duże gabaryty z opadami można sobie poradzić torbami foliowymi a paski - no cóz można jeździć puszką i wtedy zero problemów czy to z bagażem czy z deszczem ale ilu ludzi tyle upodobań
odpinasz boczne kuferki i pakujesz się tylko w tylny :) jeszcze lepsza opcja niż małe sakwy

ODPOWIEDZ