Jaki luz zaworów RC24 88r

Jakieś pytanko dotyczące VFR'ek? Dawaj tutaj
rogra
bywalec
bywalec
Imię: Robert
województwo: kujawsko-pomorskie

Jaki luz zaworów RC24 88r

Post autor: rogra » ndz 27 maja 2012, 11:21

wszędzie gdzie szukam sas podane inne luzy zawoy wydechowego jak i ssącego jaki ma być taki pośredni wymiar ?? rocznik 88 koła już 17

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Re: Jaki luz zaworów RC24 88r

Post autor: figaro » ndz 27 maja 2012, 12:09

Wszystkie modele RC24 mają takie same parametry:
zawory ssące = 0,13 mm
zawory wydechowe = 0,20 mm
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

rogra
bywalec
bywalec

Post autor: rogra » ndz 27 maja 2012, 12:44

ja mam u siebie ssące 15mm a wydechowe 20mm może byc??

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: figaro » ndz 27 maja 2012, 13:45

rogra kolego drogi, luzy zaworowe to nie skarpety :x
Nie ma żadnych pośrednich wymiarów ani jakiegokolwiek mniej więcej :?
Skoro manual podaje luz 0,13 mm dla ssącego,a 0,20mm dla wydechowego to oznacza, że tyle i właśnie tyle ma być.

P.S.
Jeżeli w dalszym ciągu będziesz zadawał pytania na poziomie 6 latka, ludzie Cię oleją i przestaną pomagać.
Jak do tej pory wyłącznie bierzesz, nic od siebie nie dając /choćby proszone zdjęcia swojej VFR/. :|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

rogra
bywalec
bywalec

Post autor: rogra » ndz 27 maja 2012, 14:36

spotkałem się juz z luzami które podają do danego rocznika waha się to od 13 do 16 na ssacy a na wydechowym od 18 do 25mm

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » ndz 27 maja 2012, 16:47

Chłopaki, prawda jak to często się zdarza leży pośrodku. Serwisówka fucktycznie podaje dla tego modelu konkretną wartość luzu, podejrzewam-tylko dlatego że regulacja jest tak dziecinnie prosta i skoro mamy juz wszystko na wierzchu to dlaczego nie ustawić idealnie. Z drugiej strony-w przypadku regulacji płytkami zawsze jest tolerancja conajmniej po 0,03mm w każda stronę a biorąc pod uwagę że u kolegi mamy do czynienia z przekroczeniem (choć właściwie we wspomnianej tolerancji się mieści) w tę "mniej groźną stronę"-moim zdaniem śmiało możesz olać temat.
Twoja decyzja, rogra...
P.S. Po tym jak opisałeś swoje luzy rodzi sie pytanie o precyzję pomiaru ale to juz zupełnie inna bajka:-)
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: figaro » ndz 27 maja 2012, 21:45

rogra pisze:spotkałem się juz z luzami które podają do danego rocznika waha się to od 13 do 16 na ssacy a na wydechowym od 18 do 25mm
Jasna k...wa nie mogę, pierd....lisz rogra jak potłuczony.
Czy Ty wiesz w ogóle i masz jakiekolwiek pojęcie o czym piszesz.
Ciekaw jestem gdzieś Ty znalazł takie wydumane dane. Podaj przykład/y/, choć mniemam, że nic sensownego nie napiszesz.
RC24 miały luzy 0,13 i 0,20
RC36 miały luzy 0,16 i 0,25
Dane z dwu wiarygodnych dla mnie źródeł: service manual RC24 oraz HAYNES service & repair manual

Olo w RC24 nie było jeszcze płytek :P

ODPOWIEDZ