Wymiana płynu chłodniczego.

Jakieś pytanko dotyczące VFR'ek? Dawaj tutaj
Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Wymiana płynu chłodniczego.

Post autor: Zając » ndz 30 paź 2011, 18:34

Pytanko do wszystkich. zauważyłem w swojej vfr 800 że ma zbiorniczek na płyn chłodniczy z lewej strony oraz z prawej strony korek na chłodnicy. Chcę wymienić płyn i teraz proszę o wskazówki, czy tek korek na chłodnicy to odpowiada za odpowietrznik czy zalewać przez korek czy do zbiorniczka, czy to bez różnicy, a może znajduje się jakiś odpowietrznik o którym nie wiem i czy to jest jeden wspólny obieg z dwoma korkami? No i oczywiście spuszczenie starego czy to się odbywa po prostu jak w aucie najniższy punkt przewodu i płyn spuszczony? Piszcie proszę co kto na ten temat wie.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
Żuber
bywalec
bywalec
województwo: warmińsko-mazurskie

Re: Wymiana płynu chłodniczego.

Post autor: Żuber » ndz 30 paź 2011, 19:00

zalewasz chłodnice, zbiorniczek do maxa i odpalasz moto aż włączy się wentylator i odpowietrzy układ, potem uzupełniasz w zbiorniczku i tyle.
"Mistrz wykrętów, obracania kota ogonem i udowadniania czegoś, co nie ma racji bytu ni też logicznego uzasadnienia. Potrafi się kłócić że białe jest czarne i vice versa."

Awatar użytkownika
kubaboss
bywalec
bywalec
Imię: Kuba
województwo: łódzkie

Post autor: kubaboss » pn 31 paź 2011, 00:02

Dokładnie tak jak napisał żuber .

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz

Post autor: Zając » pn 31 paź 2011, 07:57

Spuścić stary płyn to obojętnie z którego przewodu tylko aby był umiejscowiony najniżej czy dobierać się do termostatu?
LWL 74HN

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » pn 31 paź 2011, 08:59

masz na pompie płynu śrubę do spuszczania i to est najniższy punkt układy ,powinna być pod nią miedziana podkładka po tym poznasz która to łeb śruby pod klucz nr 10 ,wlewając płyn warto postawić na bocznej podpórce wtedy korek wlewu do chłodnicy jest najwyższym punktem ,jak już zalejesz i odpalisz poczekaj do momentu aż przewód po prawej ten gruby będzie gorący to znak że termostat się otworzył odczekaj trochę {przy zgaszonym silniku} i uzupełnij w chłodnicy, przy nalewaniu warto sprawdzać różnice miedzy tym ile spuściłeś a ile wlałeś i bez pospiechu myślę że dasz rade
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz
Imię: Tomek

Post autor: 8Bodzio8 » pn 31 paź 2011, 12:05

Jeszcze jest taka śruba spustowa pomiędzy przednimi cylindrami wg manuala też należy ją odkręcić w celu spuszczenia płynu z układu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. ;-)

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » pn 31 paź 2011, 19:28

Gdzieś był przewodnik jak wymienić płyn chłodniczy. Poszukaj bo było wszystko ładnie ze zdjęciami opisane.
Ja tam u siebie nie odkręcałem tej śruby między cylindrami, bo jest ciężko dostępna i nie chciało mi sie z nią szarpać :)
A od siebie dodam, ze jak już spuścisz płyn to warto jest przepłukać np. wodą destylowaną cały układ.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » pn 31 paź 2011, 23:05

Panowie, bo widzę że nikt nie napisał. Zbiorniczek "wyrównawczy" wcale nim nie jest. Rurka która jest pod korkiem chłodnicy, czyli przez którą ucieka płyn gdy się przegrzeje, biegnie do tego zbiorniczka i gdy zbiorniczek w końcu się zapełni to z niego wylatuje płyn na "ziemię". Zadaniem zbiorniczka jest przechwytywanie tego co wyleci spod korka chłodnicy. Ze zbiorniczka płyn nie jest w stanie dostać się z powrotem do układu chłodzenia. Ciekawostka. Przy jeździe na jednym kole płyn z tego zbiorniczka wylewa się odpływem.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » pn 31 paź 2011, 23:20

mylisz się :mrgreen: ----manual ---obejrzyj korek poczytaj jak działa układ chłodzenia{ t.z.w.zamknięty} może być samochodowy najlepiej jakiś japoniec bo oni dalej robią zbiorniczki wyrównawcze osobno :roll:
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » wt 01 lis 2011, 07:38

PETER pisze:mylisz się :mrgreen: ----manual ---obejrzyj korek poczytaj jak działa układ chłodzenia{ t.z.w.zamknięty} może być samochodowy najlepiej jakiś japoniec bo oni dalej robią zbiorniczki wyrównawcze osobno :roll:
podobny układ mam w civic'u, tzn zbiorniczek płynu (nie jest wyrównawczym) przechwytuje to co chłodnica wypuści podczas gdy wartość ciśnienia osiągnie dany poziom (przeważnie określony na korku chłodnicy) więc jeśli w chłodnicy będą bańki powietrza, przejdą one do zbiorniczka, ale gdy w chłodnicy zrobi się podciśnienie, to zasysa ona ze zbiorniczka płyn - wężyk od dołu w zbiorniczku.

dla przykładu w "peżocie 206" :P nie było wlewu do chłodnicy, wlewało się płyn do zbiorniczka umiejscowionego najwyżej, przy szybie

najbardziej logiczna zasada odpowietrzania jest opisana w pierwszym poście :roll:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Żuber
bywalec
bywalec
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Żuber » wt 01 lis 2011, 10:43

Arnold z tego co piszesz to cały czas miałbyś zapowietrzony układ. Płyn pod wpływem temperatury zwiększa swoją objętość i dlatego jest zbiorniczek do którego ten nadmiar odpływa. w trakcie jak płyn się ochładza to ze zbiorniczka jest zasysany. Gdyby służył tylko do odbioru to po co miałby skalę min i max?
"Mistrz wykrętów, obracania kota ogonem i udowadniania czegoś, co nie ma racji bytu ni też logicznego uzasadnienia. Potrafi się kłócić że białe jest czarne i vice versa."

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz

Post autor: Zając » śr 02 lis 2011, 07:11

Dzięki za porady dużo się dowiedziałem.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » śr 02 lis 2011, 08:03

:shock: Aha.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz
Imię: Emil
województwo: mazowieckie

Post autor: emils » pt 02 lis 2012, 10:09

Ja troszke odświeżę temat-otóz jak to w końcu jest z tym wyrównawczym zbiorniczkiem?
W manualu (zdjęcie wrzucone kilka postów wyżej) jest napisane, że mamy niby wywalić ten płyn ze zbiorniczka a potem zalać go wodą. Chyba, że coś źle zrozumiałem?!
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"

Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba
województwo: poza granicą Polski

Post autor: Koobsky » czw 27 gru 2012, 03:46

Sorry za odgrzewanie kotleta ale mam takie pytanie. Pewnie to banał ale kto pyta nie błądzi.
Mianowicie. Czy do motocykli używa się takiego samego płynu chłodniczego jak do samochodów?
PS. Jaki dobry płyn chłodniczy polecacie.
Jeśli ten temat był gdzieś szerzej opisany to poproszę o jakiś link/namiar bo chętnie poczytam.
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

ODPOWIEDZ