Mimośrod.

Jakieś pytanko dotyczące VFR'ek? Dawaj tutaj
jm31
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: mazowieckie

Mimośrod.

Post autor: jm31 » sob 22 sty 2011, 22:33

Pamiętam mając RC36 I, że naciągałem łańcuch nakładając klucz na mimośrod ciągnąc do dołu. Po rozebraniu i złożeniu piasty w obecnej 800FI zauważyłem, że naciąga się od dołu ciągnąc do góry, czyli odwrotnie jak w RC36 I. Czy włożyłem w jnnym położeniu mimośrod i nie ma to większego znaczenia ?

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » ndz 23 sty 2011, 09:33

Naciągałem kiedyś jakąś 46-kę i o dziwo mimośród kręcił się dookoła. Nie wiem czy to reguła w tym modelu, ale jeśli tak to naciągniesz i w przód i w tył. W międzyczasie oczywiście poluzujesz. Jeśli jest tak i u ciebie to naciągaj podnosząc klucz do góry. Ewentualny poślizg mechanizmu sprawi dociągnięcie, a nie poluzowanie łańcucha.

sebcio
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: sebcio » ndz 23 sty 2011, 10:23

Tak. U mnie tez od dolu do gory naciagam.Wiec chyba jest wsio ok :smile:

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » ndz 23 sty 2011, 12:35

Też tak mam.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

jm31
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: mazowieckie

Post autor: jm31 » ndz 23 sty 2011, 13:13

SOWA pisze:Naciągałem kiedyś jakąś 46-kę i o dziwo mimośród kręcił się dookoła. Nie wiem czy to reguła w tym modelu, ale jeśli tak to naciągniesz i w przód i w tył. W międzyczasie oczywiście poluzujesz. Jeśli jest tak i u ciebie to naciągaj podnosząc klucz do góry. Ewentualny poślizg mechanizmu sprawi dociągnięcie, a nie poluzowanie łańcucha.
U mnie dookoła się nie kręci, być może dlatego, że łańcuch na to nie pozwala ( nie jest na tyle rozciągnięty ). Jak widać koledzy również w 800FI naciagają od dołu do góry, więc wszystko jest ok. Z drugiej strony, czy nie lepiej ustawić mimosrod tak, aby naciąg był z góry do dołu. Wtedy to ewentualny poślizg mechanizmu ( raczej chyba mało prawdopodobne), poluzuje, a nie naciągnie łańcuch. Za mocno naciągnięty zaszkodzi łożysku na wałku zdawczym.

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » ndz 23 sty 2011, 16:18

jm31 pisze:U mnie dookoła się nie kręci, być może dlatego, że łańcuch na to nie pozwala
Tak właśnie jest. Ale jak zdejmiesz łańcuch lub nadmiernie rozciągniesz to może być jak pisałem.
jm31 pisze:Wtedy to ewentualny poślizg mechanizmu ( raczej chyba mało prawdopodobne), poluzuje, a nie naciągnie łańcuch.
Jeśli dobrze dokręcisz, to się nie pośliźnie za chińskiego. Dalej to już rozważania teoretyczne, ale łańcuchy się nie kurczą tylko rozciągają, więc hipotetyczna korekta wg Sowy raczej pomaga niż szkodzi. Tak mi się zdaje.

ODPOWIEDZ