SZYBKIE PYTANIA / SZYBKIE ODPOWIEDZI
-
- bywalec
- Imię: Darek
- województwo: podkarpackie
Re: SZYBKIE PYTANIA / SZYBKIE ODPOWIEDZI
Za-pytania.
Będę końcem tygodnia zamawiał oploty do hebli (od nich pewnie: http://przewodystalowe.pl/), i przy okazji chcę wymienić też przewód sprzęgła, bo jak znam życie - mam jeszcze fabryczny.
Ktoś poda długość przewodu sprzęgła w RC36II? Bo nigdzie się dogooglować nie mogę.
I druga kwestia - brać oczka zaciskane w przewodzie, czy dokręcane do przewodu?
Będę końcem tygodnia zamawiał oploty do hebli (od nich pewnie: http://przewodystalowe.pl/), i przy okazji chcę wymienić też przewód sprzęgła, bo jak znam życie - mam jeszcze fabryczny.
Ktoś poda długość przewodu sprzęgła w RC36II? Bo nigdzie się dogooglować nie mogę.
I druga kwestia - brać oczka zaciskane w przewodzie, czy dokręcane do przewodu?
- mictom
- klepacz
- Imię: Tomek
Oplot stalowy Hela u Gregorego coś 250zł na przód, a w tej firmie ile Ci wychodzi?
viewtopic.php?t=9988
viewtopic.php?t=9988
- Sztajero88
- zadomowiony
- Imię: Maciek
- województwo: łódzkie
Mam taki mały problem (chyba problem)... Klamka sprzęgła wydaje dziwny dźwięk przy wciskaniu (musi być na biegu). Na luzie nie występuje ale jak np już bieg jest wrzucony (na 1 biegu najlepiej słychać) to po wciśnięciu klamki słychać taki dziwny dźwięk tak jakby ktoś coś dziwnego z płynem robił (trudny do opisania, tym bardziej do nazwania ale chyba "ciamkaniem' bym to nazwał
).
Olej w moto jest, poziom płynu w zbiorniczku od sprzęgła w normie.
Problem z płynem w układzie? Zapowietrzony?
Problem z pompą czy też może wysprzęglikiem?
Any ideas?

Any ideas?

- orzeł
- pisarz
- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
120cm wystarczy ale dokładnie nie znam, za to mogę doradzić ci z końcówkami. Zakręcane są oki pod warunkiem że umiejetnie je założysz. Będzie na pewno ciężko założyć pierścień mosiezny. Będziesz na pewno to mścił. Lepiej zamów zakute ponieważ może dojść do tego ze czas który poświęcisz nie jest adekwatny do różnicy w cenie gotowych zakutych końcówek. Jeśli założysz źle (skręcisz), wówczas czeka cię wyciek i ponowna bania z robotą.

- orzeł
- pisarz
Klamka sprzegła powinna chodzić pod jednakowym oporem na niemalże całej odleglosci wciskania. Żeby sprawdzić czy zapowietrzony układ musisz tylko odkręcić dekielek na płyn i mieć klucz pt. 10 i odpowietrzyć. Być może masz gdzieś niewielki wyciek który powoduje zapowietrzenie. To możesz sprawdzić w kilka minut.Sztajero88 pisze:Mam taki mały problem (chyba problem)... Klamka sprzęgła wydaje dziwny dźwięk przy wciskaniu (musi być na biegu). Na luzie nie występuje ale jak np już bieg jest wrzucony (na 1 biegu najlepiej słychać) to po wciśnięciu klamki słychać taki dziwny dźwięk tak jakby ktoś coś dziwnego z płynem robił (trudny do opisania, tym bardziej do nazwania ale chyba "ciamkaniem' bym to nazwał).
Any ideas?

- Sztajero88
- zadomowiony
Chodzi niby normalnie, opór jest ciągle (chyba ten sam) ale dźwięk jest dziwny bo raczej nie powinien występować i nie występował.
Nie wiem czym się charakteryzuje zapowietrzony układ sprzęgła dlatego też pytam
Nie wiem czym się charakteryzuje zapowietrzony układ sprzęgła dlatego też pytam

- mictom
- klepacz
Mi raz jak wracałem z Bieszczad zaczęło coś miałczeć właśnie przy wciskaniu sprzęgła, już myślałem że coś się sypie(wszystko działało tylko ten dźwięk...), ale wystarczyło nasmarować wszystkie ruchome elementy przy klamce(te bolce idt.), a na gumową osłonę tłoczka sprzęgła plak lub smar silikonowy. Wypróbowałbym najpierw to, później spróbować odpowietrzyć (ale jakby był zapowietrzony to by głośno i twardo biegi wchodziły) jak nic nie da, to wypić strzykawka płyn ze zbiorniczka, wysunąć tłok z uszczelniaczami i sprawdzić(lub jak komu wygodniej zdemontować całą pompę sprzęgła i pooglądać na stole).
- orzeł
- pisarz
Mictom, ale sprzegiełko hydrauliczne to przynajmniej jak dla mnie lux torpeda. Dlaczego w vfr jest takie rozwiazanie a nie linkowe? Oczywiście hydrauliczne bardziej mi pasuje.

- mictom
- klepacz
Bo Honda to jest Honda a nie kawasaki
Mi tez odpowiada sehr gut 

- Sztajero88
- zadomowiony
Ogólnie to z tą klamką sprzęgła to mnie trochę mechanik nastraszył, że to raczej na pewno wysprzęglik i że trzeba go rozebrać, wyczyścić i użyć zestawu naprawczego, i cały zabieg wraz z wymianą płynu i odpowietrzeniem coś koło 200 PLN.
A nawet się nie nasłuchiwał tylko z tyego co mu poweidziałem od razu niby wywnioskowął :O
A nawet się nie nasłuchiwał tylko z tyego co mu poweidziałem od razu niby wywnioskowął :O
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- województwo: kujawsko-pomorskie
To chyba jakiś szaman jak z opowieści wywnioskował co trzeba wymienić.
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"
- Sztajero88
- zadomowiony
Jak się człowiek nie zna to łatwo łyka pewne sprawy i sugestie, a tym bardziej że zestaw naprawczy grosze kosztuje (10 PLN) ten od pompy sprzęgła już niestety droższy (90 PLN).
Na pewno wiem że wypadłoby wymienić płyn i odpowietrzyć układ (to przy pomocy filmików od Kargulo raczej zrobić mogę sam) ale jęsli coś bardziej skomplikowanego to wolałbym nie popsuć
bo rozkecic i pogrzebać to nie porblem, ale jak się człoiwke nie zna to łatwiej sobie naszkodzić 
Na pewno wiem że wypadłoby wymienić płyn i odpowietrzyć układ (to przy pomocy filmików od Kargulo raczej zrobić mogę sam) ale jęsli coś bardziej skomplikowanego to wolałbym nie popsuć

- mictom
- klepacz
A dźwięk słychać przy klamce, czy na dole prze wysprzęgliku?Sztajero88 pisze:Ogólnie to z tą klamką sprzęgła to mnie trochę mechanik nastraszył, że to raczej na pewno wysprzęglik i że trzeba go rozebrać, wyczyścić i użyć zestawu naprawczego, i cały zabieg wraz z wymianą płynu i odpowietrzeniem coś koło 200 PLN.
- adrianoo
- pisarz
- Imię: Adrian
- województwo: mazowieckie
jaka jest długość manetek w VTECU? 120 czy 125 bo chcę kupić nowe a w pracy jestem i nie mam teraz jak zmierzyć
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"
-
- pisarz
- Imię: Kamil
- województwo: mazowieckie
Mniej niż 120. Oxfordy grzane już przy tej wielkości zachodzą na ciężarki - i trzeba je delikatnie dociąć.