Jakieś info o vfr V5???

Jakieś pytanko dotyczące VFR'ek? Dawaj tutaj
Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » czw 13 wrz 2007, 00:38

POnieważ jestem żywotnie zainteresowany tematem i staram się go śledzic na bieżąco gdzie się tylko da podzielę się moimi przemyśleniami w tej sprawie.

Na pewno:

1. Honda nie przedstawiła NOWEGO modelu VFR1000 na 2008 rok, a przedstawiła kolorystykę VFR800
2. Czasopismo MCN - uznawane trochę za tabloid przedstawiło rysunki patentów z USA nowego rozwiązania ramy dla VFR (czemu akurat dla VFR? - patent jest patent i nie dotyczy jednego modelu motocykla) szczegóły opisał musieli
3. Rysunki "patentowe" dotyczą wersji zarówno 4 jak i 5 cylindrowej
4. Honda co 4 lata wypuszczała bardziej lub mniej zmienioną wersję VFR-y
5. Ostatnia wersja jest z 2002 roku
6. VTEC wszedł w drugiej połowie 2002 roku niezapowiedziany w 2001
7. Honda oficjalnie przedstawiłu już nowe modele na 2008rok
8. Prezentowane zdjęcia są albo fotomontażem, albo wizją stylistów i na 99,99% nie są to aktualne zdjęcia nowego modelu VFR (np podpis pod zdjęciem w motorevue wyraźnie głosi FOTOMONTAŻ o ile ja liznąłem francuski :lol )

Podobno:
1. Honda mocno obniżyła cenę VFR w stosunku do katalogowej (można sprawdzić u dealerów)

Wnioski:
1. Obniżenie ceny może oznaczać chęć wyprzedania zapasów przed wprowadzeniem nowego modelu, aby nie obniżać popytu na stary model utrzymują w tajemnicy wejście modelu nowego, ale zrobią to w drugiej połowie 2008
2. NIe wprowadzenie nowego modelu w 2008 oznaczałoby, że VTEC będzie produkowany o 50% czasu dłużej niż wszystkie poprzednie wersje
3. 800cm3 pojemności w VFR i cena na poziomie 55000 jest anachronizmem gdy inni podwyższają pojemności
4. Jeżeli wyskoczy w 2008 roku jak królik z kapelusza to moze być zarówno 4 jak i 5 cylindrowa
5. Jezeli "patent" jest prawdziwy to nowa maszyna może mieć to rozwiązanie ramy (ale niekoniecznie VFR) aczkolwiek czytałem, ze ten sposób rozwiązania kostrukcji był już stosowany czyli nie mógł uzyskać tzw czystości patentowej.
6. Dokumenty patentowe nie sa tajemnica i można spróbowac do nich dotzreć natomiast nie można np. opatentować rozwiązania podwozia dla Fiata 126P tak jak nie można opatentować ramy dla motocykla Honda VFR

dziękuję za uwagę.

A ja wierzę, ze w 2008 wyjdzie litrówka VFR i będzie zajebista zarówno w parametrach jak i stylistyce i rozwiązaniach konstrukcji zawieszenia (oraz ceny :lol )

[ Dodano: 2007-09-13, 13:03 ]
a teraz ciekawostka:

spróbujcie znaleźć na oficjalnej stronie Hondy: moto.honda.pl jakąkolwiek informacje o motocyklu VFR800,

zadzwońcie do najbliższego dealera i spróbujcie kupić Vitka - ciekawe co usłyszycie :roll:

a ostatnia oficjalna cena tegorocznego modelu w salonie była 42900,-pln przy katalogowej 56000,- pln.
Nie mają na stanie już motocykli a obniżają cenę o ponad 13000,-pln... przipaaaaadek?

[ Dodano: 2007-09-13, 13:31 ]
a teraz przykładowe ceny dealerów:

Honda UK - 48000,-pln
Honda USA - 35000,-pln

dobre co?
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
Arturo
klepacz
klepacz
województwo: pomorskie
Kontakt:

VFR RC56:)

Post autor: Arturo » pt 14 wrz 2007, 09:43

Tez wtrace swoje 3 grosze... Skoro mowisz ze Honda obnizyla cene to jest to dosc prawdopodobne-w koncu takie sa strategie rynkowe. Nie odtworze dokladnie dat ale kolega czekal az wyjdzie nowa Toyota Yaris-chyba liczyl na styczen ubieglego lub tego roku. Ale w styczniu cisza i tak samo w lutym-stwierdzil ze widocznie moze za rok-w salonie slowka nie pisneli co, jak i kiedy. wiec kupil...miesiac pozniej ruszyla kampania reklamowa i kilka pozniej wyszedl nowy Yaris-nie musze pisac jaki byl "zadowolony". Moze tak samo z VFRa
"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"

Awatar użytkownika
Vlaad
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Vlaad » pt 14 wrz 2007, 09:57

mors pisze: a ostatnia oficjalna cena tegorocznego modelu w salonie była 42900,-pln przy katalogowej 56000,- pln.
Nie mają na stanie już motocykli a obniżają cenę o ponad 13000,-pln... przipaaaaadek?
?
Byłem w IM i pytałem o Vitka. Oczywiście Vitków brak... żadnej sztuki w RP nie znaleźli. Zgadzam się, że literek zbliża się wielkimi krokami. Dlatego wstrzymuję się z wszelkimi nerwowymi ruchami w sprawie zakupu motocykla. Triumph zrobił podobnie - na 2008 szykuje spore zmiany Sprinta i już przestawił linię produkcyjną na poprawiony model. Stąd w całej Europie zostały tylko niedobitki modelu 2007. Myślę, że podobnie jest w przypadku vfr-y. Kiedy Honda wprowadzała drobne zmiany (np zestrojenie V-TEC), motocykle były dostępne bez problemu i można było nawet przebierać w rocznikach. A teraz?.... Cierpliwości :mrgreen: .

aVe cycki & vfr

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 14 wrz 2007, 21:14

Vlaad - to jest miód na me uszy, ze myślisz podobnie :lol zresztą logika robi swoje.
Jak mówił Janek - " Nie ze mną te brunnery Numer"

POwiem jaką miałem fajną gadkę z pane z Honda Plaza.

Udaję głupiego i pytam o dostępność, kolorystykę itp. pierdoły a Pan Sprzedawca, ze ponieważ cykl zamówienia z fabryki wynosi 4 miesiące - nie ma sensu zamawiać teraz bo kto kupi motocykl w styczniu z rocznikiem poprzednim. Więc ma się uzbroić w cierpliwość.
A ja na to, ze po pierwsze primo - zawsze pod koniec roku można było taniej kupić model z końcówki roku, a niektórym zalezy na zaoszczędzeniu paru groszy, a po drugie primo przecież w przyszłym roku zmienią się kolory więc nawet nie wiem czy przyszłoroczna oferta kolorystyczna utrafi w moje poczucie estetyki, a tegoroczny candy glory red, pearl cosmic black czy digital silver to po prostu radość oczu moich i czy jednak nie sprowadziliby dla mnie jednej maszynki, a wogóle to jakie będą kolory na 2008 rok.

Pan Sprzedawca uprzejmie mnie poinformował, ze kolory zna, ale nie może ich podać bo mu nie wolno, ale niedługo będą targi w Paryżewie to Honda pokaże.

A ja na to a jakie będą jeszcze zmiany konstrukcyjne bo różne słuchy o tym chodzą.

A p. S że wie, ale nie powie. Zupełnie jak minister Ziobro. A to chyba nie tak bo Ziobro nie wie, ale na wwzelki wypadek powie

I tak sobie z panem S. pogadali o Hondzi VFR co to tajemniczo w sierpniu zniknęła z rynku, a ze strony internetowej Honda Plaza całkiem

Będzie liter będzie liter będzie liter [to taka mantra]
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
Vlaad
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Vlaad » pt 14 wrz 2007, 21:53

mors pisze:Vlaad - to jest miód na me uszy, ze myślisz podobnie :lol zresztą logika robi swoje.
Jak mówił Janek - " Nie ze mną te brunnery Numer"
No i ofkors, kciukajmy trzymy, żeby miała rozrząd na zębach kołatych :mrgreen: :hooray

Awatar użytkownika
mrf
Łopata
Imię: Michał
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: mrf » pt 14 wrz 2007, 23:17

a gdzie ten Paryżew? Chyba gdzieś na śląsku, co? Moze sie tam przejedziemy? :)
A Rh POSITIVE

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » ndz 16 wrz 2007, 21:44

ja bym pojechał, ale tylko liznąłem francuski :lol

Awatar użytkownika
doyar
klepacz
klepacz

Post autor: doyar » pn 17 wrz 2007, 00:01

mors pisze:ale tylko liznąłem francuski
W S Z Y S T K I E ??? :lol

Ok, panowie, to czekamy na litra, taka tradycja. Tylko ze wszyscy na jednego ;)

Awatar użytkownika
musieli
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz

Post autor: musieli » pn 17 wrz 2007, 10:58

Ehh, jak dobrze, że jak się pojawi to i tak nie będzie mnie na niego stać... :mrgreen:
Ekskluzywne akcesoria motocyklowe marki RIZOMA

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pn 17 wrz 2007, 15:04

znam takie co Ci zrobią, że Ci stać :lol

a jakby tak czekac przy półlitrze to by się tak czas nie dłużył :biggrin
to ile jeszcze do tego 2008?

Awatar użytkownika
musieli
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz

Post autor: musieli » pt 21 wrz 2007, 13:26

Ehh... wygląda na to, ze niekoniecznie w 2008 roku pojawi się nowa generacja...

http://www.hondanews.com/categories/493/photos/15587

Podobno ma kosmetycznie zmieniony tył. Były zdjęcia ale Honda "killnęła" linki do nich.

[ Dodano: 2007-09-21, 14:11 ]
A z drugiego końca świata - tak, z tego od kwitnącej wiśni - nadchodzą takie zdjęcia. Przedstawiają nową VFRę, nową RVF1000 (podobno w superbike-ach ma stanowić półkę powyżej FireBladego) jak i nową jednostkę napędową V4:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ekskluzywne akcesoria motocyklowe marki RIZOMA

Awatar użytkownika
Vlaad
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Vlaad » pt 28 wrz 2007, 16:34

Nareszcie jakaś lepsza wizja:
Link do artykułu:
http://moto.caradisiac.com/Nouveaute-20 ... R-1000-803
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mrf
Łopata
Imię: Michał
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: mrf » sob 29 wrz 2007, 00:34

taka jakas... sportowa sie zdaje :roll:
A Rh POSITIVE

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » sob 29 wrz 2007, 20:09

mrf pisze:taka jakas... sportowa sie zdaje
no i bardzo dobrze :hooray tylko, żeby ją troszkę odchudzili :razz:

UxY
Administrator
Administrator
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: UxY » ndz 30 wrz 2007, 01:58

nie przejdzie, moim zdaniem z całym szacunem ale jaki z tego będzie sport-tourer jak ma dzieloną kanape :\ dam se palca uciąć ze kanapa bedzie łączona, chyba ze robią z VFR sporta, ale wtedy to kicha :meditate

ODPOWIEDZ