Jakiej firmy wybrać interkom

Jakieś pytanko dotyczące VFR'ek? Dawaj tutaj
Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Re: Jakiej firmy wybrać interkom

Post autor: ivan » ndz 16 sie 2020, 22:24

Z hałasem nie wygrasz. Poza tym odcięcie od otoczenia też nie jest dobra opcja moim zdaniem.
Najlepsze by było jakby odtwarzacz był połączony z gps i robił głośniej wraz ze wzrostem prędkości.
Albo po prostu wygodny przycisk do robienia glosniej. Ja mam sene z pilotem na manetce. Bardzo wygodne rozwiązanie do sterowania zestawem. I służy mi głównie do słuchania muzyki z tel.
Minusem jest cena, bo za dedykowany do kasku zapłaciłem chyba z 800 zł.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

rhonal
Imię: Przemek
województwo: mazowieckie

Post autor: rhonal » czw 15 paź 2020, 00:20

Maacios pisze:
ndz 16 sie 2020, 02:52
Również podłączam się do tematu, a tu akurat jestem kompletnym laikiem i nie wiem czy nie mylę pojęć i urządzeń (?). Otóż potrzebuje nie tyle interkomu, co słuchawki bluetooth do rozmawiania przez telefon/słuchania muzyki. Możecie mi polecić coś co pracuje głośno? Przy zwykłych dousznych słuchawkach, słyszę do 120. Później jest "jaka to melodia" i muszę zgadywać co właśnie leci.

Rozumiem że to uniwersalne zestawy i będę mógł je zainstalować w dowolnym kasku?
Stałem przed podobnym dylematem i zakupiłem od chinoli Freedconn T-Com Os. Koszt poniżej 150zł. Model bez interkomu, bo go nie potrzebowałem. Obsługa prosta. W rękawicach nie mam problemu z obsługą. Można też dokupić (chyba 40zł) drugi komplet słuchawek do innego kasku. Samo przełożenie nadajnika pomiędzy kaskami zajmuje 15 sekund. Jakość rozmów bardzo dobra. Ja słyszę wyraźnie i mnie również. W trakcie rozmowy nikt się nie orientuje, że rozmawiam jadąc motocyklem. Głównie jeździłem w kasku otwartym.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech
województwo: mazowieckie

Post autor: śliniak290 » czw 15 paź 2020, 17:35

Dużo zależy od kasku , czy szczękowy czy nie?
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

decent
zadomowiony
zadomowiony
Imię: decent

Post autor: decent » ndz 27 lip 2025, 20:38

Pany pytanko mam bo Wy na pewno bardziej w temacie: czy większość interkomów lata "po kabelkach" czyli głośniki i mikrofon via interkom ? Czy jest jakiś gdzie to wszystko leci po bluetoth ?
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy.

Awatar użytkownika
tomcatek
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: małopolskie

Post autor: tomcatek » ndz 27 lip 2025, 21:00

Bez sensu było by robienie głośników i mikrofonu po BT bo trzeba by je osobno ładować.

A głośniki w założeniu muszą być jak najcieńsze, więc nie ma za bardzo miejsca na kable.
Boże chroń mnie przed przyjaciółmi, przed wrogami obronię się sam

decent
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: decent » ndz 27 lip 2025, 21:20

W teorii tak w praktyce to coraz bardziej realne według mnie (ładowarki indukcyjne). Choć w temacie nie jestem to np. taka opcja: głośniki i mikrofon połączone kabelkiem, ale już z samym interkomem po bt aby spod kasku nic nie wystawało i stąd też pytanie.
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy.

decent
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: decent » ndz 27 lip 2025, 21:31

Poza konkursem czyli tematem: tak sobie teraz stronę odświeżyłem i co widzę ?

Temat przegląda 212 gości ... Zarejestrować wam się goście nie chce czy istnieje jakiś inny powód, dla którego jesteście "gośćmi" ?
edytka :wink: już 240 ...

Awatar użytkownika
tomcatek
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: małopolskie

Post autor: tomcatek » ndz 27 lip 2025, 22:08

Czyli myślisz o jeszcze jednym urządzeniu (takim prawie telefonie, ale dedykowanym do interkomu, nie będącym telefonem bo musi obsłużyć nietelefoniczną łączność na zamkniętym protokole twórcy intekomu) które ma nie być na kasku, czyli w kieszeni/na kierownicy? W sumie, na kierownicy mozna by to z aku zasilić. Jedno ustrojstwo mniej do ładowania.

Jak na Ali znajdziesz coś takiego to się podziel.

Przepraszam z góry. Mam dziś strasznie czepliwy nastrój.
Boże chroń mnie przed przyjaciółmi, przed wrogami obronię się sam

decent
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: decent » ndz 27 lip 2025, 22:27

Nie, pomyślałem o podłączeniu słuchawek i mikrofonu do interkomu za pomocą bt. Przecież w cholerę tego jest do komórek :D

Awatar użytkownika
diimon
klepacz
klepacz
Imię: Adrian
województwo: śląskie

Post autor: diimon » ndz 27 lip 2025, 22:30

Ten licznik gości to chyba z tygodnia dane trzyma :)

ODPOWIEDZ