ale kierownica chodzi lekko wcale jej nie trzeba pomagac aby opadała a to w lewo a to w prawo przy uniesionym kole ale ok sprawdzi to mój mechanior.pamietasz moment dokrecania tego łożyska??kiki pisze:Kuba wężykowanie może być właśnie spowodowane zbyt mocnym skręceniem łożyska główki ramy.
Pozdro
kiki
Trzęsie kierownicą
- kubatron2
- klepacz
- Imię: jakub
- województwo: małopolskie
Re: Trzęsie kierownicą
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ja stożki dokręcam do oporu i cofam o około 1/7 obrotu. Nie bawię sie w te momenty przy tym łożysku.
pozdro
pozdro
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Kierownica ma stawiać opór na końcu manetki 1 - 1,5 kg.
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
kufer centralny i źle ustawione zawieszenie przy dużej prędkości powoduje drgania i dziwne węże w zakrętach, miewam tak w xx.
Arnold - czyli jak zrobię z kilo cukru wahadło i przyłożę do kierownicy, to dopiero wtedy ma się ona ruszyć
?
Ciekawe określenie, ale jak tą wartość sprawdzić? Ja mam jeszcze tak, że po dociągnięciu nakrętki półki kiera zaczyna ciaśniej pracować. Same kontry pod półką tylko trzymają sztycę, ale jak dokręcę półkę z góry, to zaczyna to ciaśniej chodzić i ciężko jest trafić z momentem dokręcania, aczkolwiek jestem jakie 1,5kkm po wymianie i chyba dobrze ustawiłem, choć musiałem już luzować.
Arnold - czyli jak zrobię z kilo cukru wahadło i przyłożę do kierownicy, to dopiero wtedy ma się ona ruszyć

Ciekawe określenie, ale jak tą wartość sprawdzić? Ja mam jeszcze tak, że po dociągnięciu nakrętki półki kiera zaczyna ciaśniej pracować. Same kontry pod półką tylko trzymają sztycę, ale jak dokręcę półkę z góry, to zaczyna to ciaśniej chodzić i ciężko jest trafić z momentem dokręcania, aczkolwiek jestem jakie 1,5kkm po wymianie i chyba dobrze ustawiłem, choć musiałem już luzować.
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Tak gdzieś wyczytałem kiedyś w jakiejś serwisówce. Muszę tego poszukać bo mnie to też zaciekawiło. Ja bym przyłożył na koniec kiery wagę do zawieszania (bagażowa czy jak na nie tam mówią).
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
no kumam. Mnie uczyli, że jak się na bocznej stopce przechyli przód do góry to kiera ma opaść w lewo ale właśnie tak gładko, z lekkim oporem.