Wymiana oleju w lagach

Jakieś pytanko dotyczące VFR'ek? Dawaj tutaj
Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Re: Wymiana oleju w lagach

Post autor: Zając » śr 09 lis 2011, 19:57

Wymieniłem właśnie olej w lagach zalałem 15w lagi przepłukałem naftą i do wiosny...
LWL 74HN

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » wt 20 mar 2012, 14:36

Już mogę coś napisać o oleju w lagach, zalałem 15W i jest ogromna różnica, fakt jak wymieniałem to z jednej lagi nic nie mogłem wylać a nawet musiałem tą sprężynę ze śrubą wyrywać, gdyż tak zgęstniał ten stary, że konsystencję miał starego twardego towotu :shock: , odkręcone mam również te śruby regulujące twardość w lagach prawie na maxa, no i wydaje mi się jak by był zbyt miękki, mam taką drogę z ubytkami, po której przejechaniu wcześniej to mnie całe ręce bolały i nie więcej niż 80 km/h mogłem po niej pojechać, teraz to jest bez różnicy i jak trafię (niechcący) w jakiś mały ubytek to nawet nie poczuję.

To jest akurat taki temat, gdzie nie umiem zadać pytania czy jest dobrze czy za miękki, bo wiadomo trzeba sprawdzić i się przejechać, może też jednemu będzie ok drugiemu nie, ta normalna sprawa. Ale może akurat ktoś ma coś do zaopiniowania w tej sprawie chętnie się zapoznam. :)
LWL 74HN

Awatar użytkownika
str6
teksciarz
teksciarz
Imię: TOMEK

Post autor: str6 » czw 22 mar 2012, 16:41

też swoją zalałem 15W i jestem z twardości amorów i samego prowadzenia moto zadowolony, wcześniej miałem zalane 10W i zdecydowanie wolę teraźniejszą opcję.Ale to też zależy od zużycia amorów itp. więc najlepiej dobrać sobie olej metodą prób i błędów, choć to kosztowne i pracochłonne :D
Strażak

Kolega_PL
pisarz
pisarz
Imię: Adam
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Kolega_PL » czw 22 mar 2012, 19:38

A ja mam 20W Silicolene (czy jakoś tak) i jest czad. Kiedyś bym pomyślał, że będzie jak na stołku. Teraz wiem, że jest jak na stołku ;).
A tak na poważnie to nie wiem co miałem wcześniej wlane, ale teraz jest o wieeeele lepiej, stabilniej i wbrew pozorom nie tak twardo jakby się wydawało :) Ale to wynika przede wszystkim z tego, że nie można się sugerować tylko indeksem 10W, czy 15W czy inne.
Polecam http://www.scigacz.pl/Motocyklowe,oleje ... 17958.html
Adam

ODPOWIEDZ