Jest to fotelik z katalogu Louisa. Szwagier nabył był 3 lata temu, używał na VStromie i był z niego bardzo zadowolony. Cena wtedy około 800zł. Od czasu do czasu pojawiają się takie na alledrogo i OLX. Ostatnio widziałem identyczną używkę za 500zł. Mnie udało się go pożyczyć na ten sezon i wczoraj dopasowywałem go do mojej RC 36II. Generalnie spoko, wprawdzie przymiarka dzieciaka na razie na sucho bez przejażdżki ale już nasunęło mi się kilka uwag i wskazówek dla osób chcących zamontować takie cudo na swojej Hani.
Pierwsza uwaga taka, że warto mieć zamontowane rogi pasażera, bo łatwiej będzie przymocować tylne paski fotelika.
Kolejna to dwa paski w przedniej części fotelika. Jeden z nich docelowo powinien przechodzić pod przednią częścią kanapy i tak też da się go dociągniąć bez większych problemów. Drobne mecyje jeżeli chodzi o drugi pasek, bo wg. instrukcji obrazkowej powinien obejmować cały tylny stelaż z owiewkami i przechodzić nad kołem. W VFR (z resztą wydaje mi się, że w większości motocykli) jest ryzyko dobicia koła do owego paska i .... no właśnie co się wydarzy wolę nie sprawdzać. Na zdjęciach widać, że przewlokłem paski przez bolce tylnej owiewki (nie wiem jak one się fachową nazywaja

Tyle z montażu.
Jeżeli chodzi o samą jazdę to dam znać jak tylko uda się wyruszyć na przejażdżkę z moim synem. Na sucho już zauważyłem, że pomimo tego iż młody dosięga do podnóżków pasażera trzeba będzie zamontować dołączone do zestawu strzemiona zrobione z mocnych pasów a'la pasy bezpieczeństwa w samochodzie.
Powód?
Fotelik jest na tyle wąski, że jak rozszerzy nogi żeby sięgnąć do podnóżków tyłek wyjeżdża do przodu i nie sięga do oparcia. Z tego wynikać może kolejna rzecz. Mój syn jest szczupłej budowy i normalnego wzrostu jak na swój wiek (7 lat). Podejrzewam, że na przyszły rok góra za dwa lata fotelik może być po prostu za mały, co zresztą jest zgodne ze specyfikacją produktu (3-8 lat wieku dziecka).
Zamierzam jeszcze kupić z Oxfordu uchwyt dla pasażera przypinany do tułowia kierowcy (Intermotors 120zł), żeby młody miał pewny chwyt. Zobaczymy jak taki zestaw będzie się spisywał.