świece irydowe z v-tec do FI
- kubatron2
- klepacz
- Imię: jakub
- województwo: małopolskie
świece irydowe z v-tec do FI
panowie dostałem w prezencie świece irydowe z v-tec i tu mam kilka pyta.czy podejda one do FI z 98 roku???i czy jest odczuwalna faktyczna róznica miedzy irydowymi a zwykłymi świecami
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
Re: świece irydowe z v-tec do FI
tak najbardziej w portfelu 

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- Roadrunner
- pisarz
- Imię: Pawelec
Teoretycznie nie wymienia się ich po 12 tys. tj w książce podają, mają wydłużoną żywotność
Symbol irydów do 800Fi to jest - CR9EHIX9
Natomiast do 800VTEC - IMR9B-9H
Symbol irydów do 800Fi to jest - CR9EHIX9
Natomiast do 800VTEC - IMR9B-9H
http://fb.com/House-of-Customs-647011255358927
PS: naklejki klubowe -> viewtopic.php?f=79&t=19837&p=311709#p311709
- Roadrunner
- pisarz
- Imię: Pawelec
ze strony ngk:
"Zastosowanie irydu powoduje, że okres użytkowania takiej świecy jest przeciętnie dwukrotnie dłuższy w porównaniu ze świecą standardową. Poza tym metal szlachetny pozwala wykonać znacznie cieńszą elektrodę środkową - tylko 0,6 mm. Takie rozwiązanie znacznie zmniejsza zapotrzebowanie na napięcie zapłonu i poprawia rozchodzenie się frontu płomienia w komorze spalania."
"Zastosowanie irydu powoduje, że okres użytkowania takiej świecy jest przeciętnie dwukrotnie dłuższy w porównaniu ze świecą standardową. Poza tym metal szlachetny pozwala wykonać znacznie cieńszą elektrodę środkową - tylko 0,6 mm. Takie rozwiązanie znacznie zmniejsza zapotrzebowanie na napięcie zapłonu i poprawia rozchodzenie się frontu płomienia w komorze spalania."
http://fb.com/House-of-Customs-647011255358927
PETER, czy uwazasz, ze nie ma sensu wymieniac na irydy w takim razie?PETER pisze:tak najbardziej w portfelu
- kubaboss
- bywalec
- Imię: Kuba
- województwo: łódzkie
Na pewno świeca irydowa wywołuje lepszy efekt spalania oraz plusem jest to iż sama się oczyszcza.
W sprawnym silniku będzie niosła za sobą same plusy. Nie odczujesz różnicy w mocy, choć w niektórych sprzętach ewidentnie praca silnika wydaje się być bardziej aksamitna.
Jeśli założysz, będziesz zadowolony.
W sprawnym silniku będzie niosła za sobą same plusy. Nie odczujesz różnicy w mocy, choć w niektórych sprzętach ewidentnie praca silnika wydaje się być bardziej aksamitna.
Jeśli założysz, będziesz zadowolony.
No to kupilem, zalozylem i roznicy co prawda nie czuje, ale mimo wszystko stare byly juz do du*** wiec i tak wypadalo wymienic, a vtec i tak powinien z tego co pamietam w instrukcji producenta miec irydowki.
-
- teksciarz
- Imię: Andrzej
- województwo: pomorskie
Wcześniej miałeś inne niż irydowe?ludwip pisze:No to kupilem, zalozylem i roznicy co prawda nie czuje
Zastanawiam się czy na tańszych od FI, V-tec "nie będzie chciał jechać", czy z tymi irydówkami to tylko fanaberia marketingowa Hondy..?
Wiem, że niektóre silniki np. Forda nie lubią świec z tradycyjną elektrodą i poprostu dostają czkawki

-
- klepacz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Ja miałem zwykłe, potem irydowe, potem znów zwykłe bo różnicy nie odczułem
Ja wczesniej mialem irydowki, wiec moze dlatego roznicy zbytnio nie bylo.
- Miszak
- pisarz
- Imię: Łukasz
Słyszałem, że Bandit 1200 lepiej gada na irydowych świecach. Zastanawiam się czy warto inwestować w irydy do VFR skoro nie ma efektu.
KISZCZAK
519 082 037
519 082 037
-
- teksciarz
- Imię: Andrzej
To jest kwestia konstrukcji komór sprężania i układu zapłonowego. W jednym silniku odczuwalne, w innym nie. Silniki z bezpośrednim wtryskiem benzyny praktycznie tylko na irydowych mają wymaganą kulturę pracy.
Jeśli ktoś woli rzadziej zaglądać do świec, to irydowe jak najbardziej-dwa razy tyle przejadą niż zwykłe.
Jeśli ktoś woli rzadziej zaglądać do świec, to irydowe jak najbardziej-dwa razy tyle przejadą niż zwykłe.