grzane manetki
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
grzane manetki
kilka ?:
1. Jaką średnicę zewn. mają oxfordy? Daytony wyczytałem że 34 mm.
2. Czy można bezpośrednio podłączyć manetki pod światła, tak aby napięcie było podawane tylko gdy włączymy światła?
3. Czy takie oxfordy są pozbawione wadliwego sterownika, czy szukać innej wersji?
Dzięki za odpowiedź.
1. Jaką średnicę zewn. mają oxfordy? Daytony wyczytałem że 34 mm.
2. Czy można bezpośrednio podłączyć manetki pod światła, tak aby napięcie było podawane tylko gdy włączymy światła?
3. Czy takie oxfordy są pozbawione wadliwego sterownika, czy szukać innej wersji?
Dzięki za odpowiedź.
Adam
- C_L_K
- ostry klepacz
- Imię: Rafał
- województwo: mazowieckie
Można, ale nie powinno sięKolega_PL pisze:2. Czy można bezpośrednio podłączyć manetki pod światła, tak aby napięcie było podawane tylko gdy włączymy światła?

Manetki pobierają sporo prądu, a instalacja świateł liczona jest na odpowiedni (i tak już spory) pobór prądu. Możesz pod światła podpiąć przekaźnik, który będzie zamykał obwód zasilania manetek prosto z akumulatora. Taki przekaźnik kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym za kilka, może kilkanaście zł.
Podpinając się bezpośrednio pod światła narażasz się na przegrzanie, a w efekcie spalenie instalacji.
-
- pisarz
a jaką mają średnicę zewn? ciekawy jestem, które są grubsze.Diego pisze:Od ponad roku mam takie Oxfordy i jestem zadowolony.Podłączone są bezpośrednio pod aku.Jak są włączone to sygnalizują świecąc niebieską diodą.Trzeba pamiętać ,żeby nie zostawić bo rozładuje aku ale nie do zera ponieważ ma jakiś "system"zapobiegający zniszczeniu baterii.
Adam
- MC_Hammer
- ostry klepacz
- Imię: Maciej
Co prawda ja mam grzane manetki SAITO ale nie o tym chciałem tylko o podłączeniu.
Na początku miałem podłączone bezpośrednio pod aku tak jak napisał Diego, jednak zdarzyło się, że nie zauwazyłem i zostawiłem je włączone, aku się rozładował i dostał zwarcia, skończyło się na jego wymianie
Świetnym rozwiązaniem jest podłączenie manetek pod przekażnik jak proponował C_L_K, po tamtej przygodzie podłączyłem sobie nie co prawda pod włącznik świateł a pod stacyjke jednak efekt jest taki, że od tamtej pory żadnego zonka nie miałem
Na początku miałem podłączone bezpośrednio pod aku tak jak napisał Diego, jednak zdarzyło się, że nie zauwazyłem i zostawiłem je włączone, aku się rozładował i dostał zwarcia, skończyło się na jego wymianie

Świetnym rozwiązaniem jest podłączenie manetek pod przekażnik jak proponował C_L_K, po tamtej przygodzie podłączyłem sobie nie co prawda pod włącznik świateł a pod stacyjke jednak efekt jest taki, że od tamtej pory żadnego zonka nie miałem

-
- pisarz
Dzięki za podpowiedzi.MC_Hammer pisze:Co prawda ja mam grzane manetki SAITO ale nie o tym chciałem tylko o podłączeniu.
Jakoś wykombinuje z tym przekaźnikiem tylko powiedzcie jaki kupić.
Adam
- MC_Hammer
- ostry klepacz
Ja mam zwykły zwyczajny, najtańszy 
o taki:
http://www.allegro.pl/item1086256029_pr ... fv_ss.html
I wydaje mi się, że nie tylko ja
Spokojnie da radę.
PS. kupisz go w każdym sklepie motoryzacyjnym, więc odchodzą koszty wysyłki

o taki:
http://www.allegro.pl/item1086256029_pr ... fv_ss.html
I wydaje mi się, że nie tylko ja

Spokojnie da radę.
PS. kupisz go w każdym sklepie motoryzacyjnym, więc odchodzą koszty wysyłki

- Cycek
- teksciarz
- Imię: Piotr
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Witam ja też ostatnio zaopatrzyłem się w takowe manetki podgrzewane (Oxforda) i też chciał bym sobie je podłączyć gdzieś tak że dopiero po przekręceniu kluczyka one by się włączały, znalazłem kostkę z lewej strony akumulatora i tam jest jeden kabel na którym jest zasilanie po przekręceniu kluczyka.Tylko nie wiem gdzie ten kabel idzie i nie chce czegoś sobie spalić.
Może ktoś by mi doradził gdzie najlepiej to podłączyć
Może ktoś by mi doradził gdzie najlepiej to podłączyć
- niedźwiedź
- bywalec
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Ja mam zamiar swoje podłączyć pod kabel zasilający tylną lampę.
Pomocny opis znalazłem na stronce: http://zbyhu1.republika.pl/moto/manetki.htm
Pomocny opis znalazłem na stronce: http://zbyhu1.republika.pl/moto/manetki.htm
- MC_Hammer
- ostry klepacz
A wyżej posty przeczyta kolega to się wszystkiego dowie.Cycek pisze:Może ktoś by mi doradził gdzie najlepiej to podłączyć
Dodaj, że przez przekaźnik, bo inaczej te przewody zgrzejesz.niedźwiedź pisze:Ja mam zamiar swoje podłączyć pod kabel zasilający tylną lampę.
Rozwiązanie dobre ale jak zapomnisz ich wyłączyć to moto nie odpalisz po nocce.Wilk pisze:W RC46 mam podłączone bezpośrednio do aku.
Bardzo obszernie o reszcie jest tutaj:
viewtopic.php?t=11268&highlight=manetki
- MC_Hammer
- ostry klepacz
To na bank nie masz podłączonych manetek jak pisałeś wcześniej bezpośrednio pod aku, chyba że w sterowniku manetek masz układ, który przy spadku napięcia poniżej 11,5 V sam je rozłącza tak jak jest w niektórych modelach oxforda.Wilk pisze:Pierwsze co sprawdziłem . Firmy nie pamiętam, ale jak zgaszę moto to manetki przestają działać po chwili. Więc obawy o rozładowany akumulator niema .
W drugim przypadku to igranie z losem odpali czy nie