ŻARÓWKI XENONOWE - ZABRONIONE

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » śr 24 cze 2009, 09:36

Yaco pisze:Typowa H4 ma przysłonę żarnika dla świateł mijania. Xenony także ?
Produkowane przez firmy np PHILIPS lub inne uznane marki palniki xenonowe (np D2S, D1S, D2R) mają nietypową oprawkę i brak napylenia metalizowanej zasłonki potrzebnej do świateł mijania. To specjalny zabieg by nie dało sie wprowadzić takiego palnika w miejsce żarówki H4 lub H7. I robią to z rozmysłem broniąc swoich interesów by kupować kompletne lampy.
Przerabianie reflektorów halogenowych by osadzić taki palnik niestety kończy się źle. Brak krawędzi odcięcia światło/cień, złe ogniskowanie, oślepianie, niemożliwe prawidłowe zestrojenie, ogólnie bagno i do d.py.

Jednakże jak to bywa w gospodarce nisze są zaraz znajdowane i zagospodarowywane. Pojawiło sie wiele małych producentów którzy produkują palniki z oprawką identyczną jak H4 i H7 oraz osłonką metalizowaną wymaganą dla świateł mijania. Miejsce źródła światła jest dokładnie w tym samym miejscu co żarnik "mijania" w H4 albo H7.
Poszli nawet dalej. Pojawiły się palniki tak zwane bixenony gdzie palnik jest przesuwany elektromagnesem do tyłu w przypadku włączenia świateł długich, co skutkuje znacznym podniesieniem linii granicznej światłocienia powyżej horyzontu, pozwalając korzystać z dalekiego zasięgu świateł długich.
Takie światła ma właśnie Wiktor. Linia światłocienia jest tam bardziej ostra niż w halogenach.

Nie wypowiadam sie w kwesti legalności bo prawo często nie nadąża za techniką. Wystarczy prześledzić koleje podpisu elektronicznego i kryptografii.

Czy już "wielcy" w branży też zaczęli takie palniki produkować? Zaraz to sprawdzę.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty 1970, 01:00 przez ppamula, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » śr 24 cze 2009, 09:37

Tak

Obrazek

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » śr 24 cze 2009, 10:09

a tu inne palniki xenonowe.
Jak widać z poniższego jest ich od groma i większość nie nadaje się do reflektorów halogenowych. Ale większość nie oznacza że wszystkie.
Obrazek
Z powyższych tylko cztery nadają się jako zamienniki.

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » czw 25 cze 2009, 10:33

noi co jest panowie? do tych co tak teoria sypali sie zwracam :mrgreen:

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » czw 25 cze 2009, 11:17

to samo co wyżej , rób jak chcesz i nie patrz na innych , co i tak robisz zresztą :roll:

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » czw 25 cze 2009, 12:05

nadal nie zmieniam zdania odnośnie rozpraszania światła przy brudnym reflektorze, potrzebie stosowania układu czyszczącego, i podejrzeniach odnośnie problemu ze wzrokiem. standardowe żarówki mi wystarczają i nie narzekam.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
Mar
bywalec
bywalec
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: Mar » czw 25 cze 2009, 23:56

Sluchajcie, piszecie ze reflektor z ksenonem ma miec uklad samopoziomowania i uklad czyszczenia....tyle ze sa 2oo z seryjnymi reflektorami ksenonowymi (te z Bawarii) i jakos nie widzialem tam ukladu czyszczacego reflektor. Czyzby taka firma pozwalala na łamanie przepisow juz w momencie zakupu 2oo, no i przeciez takie moto ma homologacje, wiec jak dla mnie gdzies jest jakis kruczek prawny ktory moze mowic, ze moto moze nie musi miec ukladu czyszczenia reflektora....

No i sprawa samopoziomowania....ale tu sie nie wglebialem jeszcze....
Life is too short to be bored...

Awatar użytkownika
mkochano
teksciarz
teksciarz

Post autor: mkochano » pt 26 cze 2009, 18:26

elcommendante pisze:Ja od kilki sezonow jezdze na zarowkach OSRAM nightbreaker
http://www.osram.pl/osram_pl/Dla_konsum ... index.html

To co widać na rysunku nie bardzo mi wygląda na +90%. Za to: "Uwaga, żarówki OSRAM NIGHT BREAKER cechują się krótszą trwałością w stosunku do żarówek standardowych" ale już nie napisali o ile procent.

Michał

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » pt 26 cze 2009, 19:45

Niestety poziomowanie xenonów (fabrycznych) działa cały czas. Poniżej skan instrukcji pewnego samochodu z takimi światłami.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... e488c.html
Informacja potwierdzona w kilku wiarygodnych (przynajmniej dla mnie źródłach. Autopoziomowanie nie reaguje na wybojach - ma ustalić odpowiednią wysokość świecenia przy włączaniu świateł - to w zależności od obciążenia pojazdu. Dodatkowo kompensuje przechyły związane z przyśpieszaniem/hamowaniem - bo one trwają na tyle długo aby skutecznie oślepić innych użytkowników drogi.

Co do palników, które pokazaliście. Dla mnie świetny patent bo znacznie wzmacnia (tak podejrzewam) granicę światła/cienia. Jednak nadal nie rozwiązuje kwestii samopoziomowania. Szczególnie w moto gdzie wychylenia są większe niż w samochodach.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
JuNioR
klepacz
klepacz
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: JuNioR » śr 08 lip 2009, 23:14

Żybis pisze:
i napisze to samo co Jashczur Mialem ksenony i nigdy nikogo nie oslepily
napewno to w jakiś sposób sprawdziłeś ale to zapewne Twoja słodka tajemnica
Rozwiać słodką tajemnicę można następująco - ja mu o tym powiedziałem.
Nawinąłem z nim parę tysięcy kilometrów. W dzień, w nocy, w słońcu i w deszczu i
NIE OŚLEPIŁ MNIE NIGDY.

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » śr 08 lip 2009, 23:23

Ciebie może nie ale ja ostatnio 3 dzni temu wracałem BUSEM z Elblaga i taki właśnie boss xenonowy dolatywał do mnie w nocy jak mi dał po lusterku tymi światłami to przez 15 sekund byłem ślepy jak kret , dla niego byłook a co mu tam inni , mordę bym mu obił za takie światło :evil:

można mieć ale z głową jak wszystko

Awatar użytkownika
dawidk1978
teksciarz
teksciarz
Imię: Dawid

Post autor: dawidk1978 » ndz 19 lip 2009, 10:53

RACJA kolego Żybis, ksenony bez samopoziomu oślepiaja, znam gościa który to założył do MB Vito do reflektorów z szybą.. MASAKRA. Chociaż muszę powiedzieć, że jechałem z żoną i synem do Chorwacji, auto załadowane, ksenon oryginał (Volvo 2009) i migali mi wszyscy, że oślepiam. Samopoziom nie dawał rady :( ale fakt faktem, ksenon świeci 10 razy lepiej od Halogenu... Jazda w nocy to przyjemność, Volvo ma do tego duże soczewki

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » ndz 19 lip 2009, 11:53

dawidk1978 pisze: i migali mi wszyscy, że oślepiam.
może nie działa samopoziomowanie i dlatego , ale fakt światło jest de best , jeszcze podobno wymyślili jeszcze lepsze oświetlenie od xenonowego , chyba ledowe reflektory , gdzieś czytałem.

Awatar użytkownika
dawidk1978
teksciarz
teksciarz
Imię: Dawid

Post autor: dawidk1978 » pn 20 lip 2009, 06:53

Działa ale już nie dawało rady obniżyć....

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » pn 20 lip 2009, 08:56

dawidk1978 pisze:ziała ale już nie dawało rady obniżyć....
to ręcznie trza byo opuścić ale po wyładowaniu spoko już jest zapewne

ODPOWIEDZ