ŻARÓWKI XENONOWE - ZABRONIONE

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
katan
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: katan » wt 16 cze 2009, 09:34

Fazer72 pisze:moje światła w 46 świecą , że dymi sie z asfaltu - więc PO CO ?????
Niebieska poswiata reflektorow determinuje o wyzszym statusie spolecznym wlasciciela pojazdu.

Nie wiedziales??

Zdro!
Tomek
katan, po prostu katan..

Celem jest droga

Awatar użytkownika
Jashczur
pisarz
pisarz
Imię: Chrystian
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Jashczur » wt 16 cze 2009, 10:35

Ja w swojej VFR'ce mialem ksenony i jak dla mnie sprawdzaly sie znakomicie. Po pierwsze widzialem DUZO lepiej i wiecej. Po drugie byly tak ustawione ze NIKOGO nie oslepialy. Po trzecie bylem duzo lepiej widoczny i po czwarte duzo bardziej mi sie podoba moto z takim oswietleniem. Jezdzilem tak prawie 2 sezony i nikt problemow nie robil. W sumie jak dla mnie wystarczy. Do kazdego moto jakie bede miec od razu bez wahania bede instalowac takie oswietlenie dla wygody, bezpieczenstwa i estetyki 8)
Takie jest moje zdanie a wiadomo sa zwolennicy jak i przeciwnicy
Ognia!

jarass
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: jarass » wt 16 cze 2009, 17:38

Nie wiem gdzie bezpieczeństwo jeśli ten z przeciwka nic nie widzi.

Patrzcie w lusterka i podziwiajcie co się za wami dzieje.

Przede mną oślepiony kierowca nagle dał po hamulcach, dobrze, że zanim mnie oślepiło zobaczyłem jego stopy.

Awatar użytkownika
Jashczur
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Jashczur » wt 16 cze 2009, 20:19

jarass pisze:Nie wiem gdzie bezpieczeństwo jeśli ten z przeciwka nic nie widzi.
Jak oryginalne zarowki beda zle ustawione to tez beda oslepiac
Ognia!

jarass
Kontakt:

Post autor: jarass » wt 16 cze 2009, 22:56

Jashczur pisze:
jarass pisze:Nie wiem gdzie bezpieczeństwo jeśli ten z przeciwka nic nie widzi.
Jak oryginalne zarowki beda zle ustawione to tez beda oslepiac
Brawo. Wymyśliłeś wymówke godną prawdziwego motocyklisty, oczekującego wyobraźni i nieegoistycznego podejścia od kierowców samochodów.

Awatar użytkownika
Jashczur
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Jashczur » śr 17 cze 2009, 09:45

jarass pisze:Brawo. Wymyśliłeś wymówke godną prawdziwego motocyklisty, oczekującego wyobraźni i nieegoistycznego podejścia od kierowców samochodów.
Mialem ksenony i nigdy nikogo nie oslepily jak juz napisalem wczesniej wiec z szacuneczkiem jarass ale wg mnie Twoj komentarz do mnie jest nie na temat. Swoje zdanie juz napisalem a jakies tego typu przepychanki slowne zasmiecaja jedynie temat
Ognia!

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » śr 17 cze 2009, 10:05

Jashczur, podzielam twoje zdanie, od 2 lat jezdze na xenonie i tez mi nikt nie mryga ze go oslepiam robilem testy ze znajomymi i to samo, nie ma tragedii , wiec panowie ktorzy tak nienawidza kierowcow za ich xenony wyluzujcie zwieracze :) :twisted:

jarass
Kontakt:

Post autor: jarass » śr 17 cze 2009, 15:08

Z braku czasu tak na szybko:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic142336.html

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ony,521573

Nie pisze tego ze złośliwości, nie z zawiści, że ktoś widzi lepiej, że ładniej jego pojazd wyglada. Piszę, bo mam prawo być na drodze bezpieczny.
Nie wszystkie przepisy są "na złość" zmotoryzowanym.

Jedyna możliwość na xenony:
-dedykowany komplet
-przeszczep całości od innego pojazdu.

O zenonach i zwykłych żarówkach z niebieskim filtrem szkoda nawet polemizować.

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » śr 17 cze 2009, 15:19

po przeczytaniu kilku wypocin gosci z tych for samochodowym i tego art. z interii az mi sie smiac chce, najbardziej mi sie smiac chce jak ludzie pisza, "ty nie masz xenonu tylko zenon" odbieram to jako jakas podrobke, jesli chodzi o oswietlenie niczym sie nie roznia wiec ocb jaka jest roznica? niewiem:) ja bardzo chetnie tych negatywnie nastawionych zapraszam na przejazdzke noca dniem obojetnie i udowodnie ze nie ma sie po co spinać

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » sob 20 cze 2009, 00:27

Ja od kilki sezonow jezdze na zarowkach OSRAM nightbreaker i mysle, ze poza barwa niewiele odbiegaja od zarowek wyladowczych. O ile sie nie myle, w ktoryms z numerow autoswiata wykazaly niewielka, bo siegajaca kilki procent mniejsza wydajnosc w porowaniu z xenonami. Wiec jezeli ktos z jakis powodow nie moze sobie zamontowac xenonow to proponuje zainwestowac w takie zarowki.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

jarass
Kontakt:

Post autor: jarass » sob 20 cze 2009, 07:33

elcommendante masz jedydne dobre rozwiazanie, solidna biała żarówka.
Daje max 10% więcej światła. Norma to 1500lm, wyładowcza ma 3000lm.

Lampa wyładowcza tak na prawde daje białe światło.
Niebieskie nie jest dobre dla oka, kiepskie podczas opadów, mgły - łatwo się rozprasza.
Jak lampa halogenowa pomalowana na niebiesko może świecić mocniej?

Coś takiego jak żarówka xenonowa nie istnieje.

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz

Post autor: Bialy » ndz 21 cze 2009, 01:10

Ja osobiście w poprzednim motocyklu używałem Philips MotoVision i mam naprawdę dobre wspomnienia. Świecą trochę mocniej od oryginalnych i byłem z nich bardzo zadowolony. Ponadto mają taką 'ekstra-bajerancko-lanserską' pomarańczową obwódkę, dzięki czemu światło w kloszu wygląda nieco inaczej - ma pomarańczową poświatę.

Co do ksenonów - osobiście, gdy widzę samochód lub motocykl z takim wynalazkiem z Allegro - a bardzo łatwo jest to rozróżnić, bo oryginalny ksenon ma ładną, delikatną i nienachalną barwę - to trochę mi się śmiać chce, bo - jak to przeczytałem na jakimś forum - to jest postulat właściciela pojazdu, że nie stać go na oryginał, więc spierd**i sobie wizerunek tanią podróbką ;)
Sprawa jest indywidualna dla każdego i nie mam prawa nikogo krytykować. Prawo jasno reguluje warunki korzystania z takich świateł i jest to przepis obowiązujący w całej Europie, nie tylko wymysł naszego ustawodawcy. Osobiście bym czegoś takiego nie montował i nie darzę szczególną sympatią kierowców stosujących takie 'super patenty' :roll:

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » ndz 21 cze 2009, 08:59

Bialy pisze:gdy widzę samochód lub motocykl z takim wynalazkiem z Allegro
nie bardzo rozumiem co ma znaczyc "wynalazek z allegro"
Bialy pisze:bo oryginalny ksenon ma ładną, delikatną i nienachalną barwę
widze ze naczytales sie pierdół o zabach a teraz chcesz zarazic tym innych. Fabryczny xenon montowany w autach ma barwe 4300 dlatego jest taki "delikutaśny" ale bawy ciagna sie jeszcze przez 6000 8000 10000 12000 14000 a ze nie montuja ich seryjnie to juz nie są oryginalne nie? to są podróbki tylko dziwne bo niczym sie nie roznia od oryginałow
Bialy pisze:spierd**i sobie wizerunek tanią podróbką
to bardzo ciekawe forum musiało byc? forum milosnikow bajek o żabach?
Bialy pisze:Prawo jasno reguluje warunki korzystania z takich świateł
kolejna skucha bracie, prawo gówno reguluje jesli chodzi o motocykle, a nawet jesli sie "łamie prawo" ( o boshe ja łamie prawo mam inne światełka co to bedzie) to policja nic z tym nie robi a skoro nic z tym nie robi to chyba nic strasznego, moze wiekszosc z was ma jakies przykre doswiadczenia z xenonami, ale kto sie raz przejedzie nie wroci do zwyklych zarowek
Bialy pisze:nie darzę szczególną sympatią kierowców stosujących takie 'super patenty'
:oops: :roll: :cry: :shock: :smile: :lol: :grin: :mrgreen: :evil:

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » ndz 21 cze 2009, 09:27

Fabryczne xenony mają autopoziomowanie. Szybkie. Jeśli w waszych VFR macie takie to szacun.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » ndz 21 cze 2009, 10:25

Yaco pisze:Fabryczne xenony mają autopoziomowanie. Szybkie. Jeśli w waszych VFR macie takie to szacun.
jak juz wspominalem nigdzie nie jest okreslone prawo posiadania czy nie xenonow w motocyklach, wiec takie rzeczy jak spryskiwacze czy autopoziom sa zbedne jesli masz odpowiednio ustawione swiatła, poza tym autpoziom dziala tylko podczas włączania pojazdu a nie w trakcie jazdy

ODPOWIEDZ