Ograniczyć spalanie

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz
Imię: jakub
województwo: małopolskie

Re: Ograniczyć spalanie

Post autor: kubatron2 » czw 02 maja 2013, 06:34

moja vfr wymieniane swiece raz w roku, synchro,kontrola mieszanki tymi specjalnymi swiecami,analiza spalin w stacji obsługi,przepalone z 4 opakowania preparatów do czyszczenia układów wtryskowych,nowy filtr paliwa i powietrza,nowy czujnik baro sensor i map sensor kontrola błedów komp raz w miesiacu.zamory trzymaja odpowiedni luz.tankowanatylko na sprawdzonych stacjach paliw.i co????????????pali 7 ...8 litrów.ale z z zazdroscia gratuluje kolega spalania na poziomie cb 500 a niektórym nizszego niż fabryka podawała katalogowo bo to to juz nie lad wyczyn :mrgreen: z całego tematu jedno zdanie mi sie tylko podobało cyt,ZALEWA ,,BYLE BYŁO BY ZA CO DO BAKU LAĆ,, :disagree

Kolega_PL
pisarz
pisarz
Imię: Adam
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Kolega_PL » czw 02 maja 2013, 08:35

No cóż vfr już młode nie są, jedne są po przejściach większych inne po mniejszych, jedne są bardziej wyjeżdżone inne mniej, trzeba się z tym faktem pogodzić i tyle.
VFR zawsze będzie dla mnie świetnym motocyklem, kórego będę polecał innym i w szczególności będę zwracał im uwagę na to, że to bardzo ekonomiczny pojazd na dłuższych, autostradowych przejazdach.
Spalanie zawsze u każdego z nas będzie trochę inne, bo każdy inaczej z nas jeździ, ma inne akcesoria założone i zużycie samego sprzęta też jest inne.

kubatron2 pisze:....i co????????????pali 7 ...8 litrów.....
Przykro, ale cóż musisz z tym żyć :twisted:
Adam

Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz

Post autor: kubatron2 » czw 02 maja 2013, 08:50

Kolega_PL pisze:No cóż vfr już młode nie są, jedne są po przejściach większych inne po mniejszych, jedne są bardziej wyjeżdżone inne mniej, trzeba się z tym faktem pogodzić i tyle.
VFR zawsze będzie dla mnie świetnym motocyklem, kórego będę polecał innym i w szczególności będę zwracał im uwagę na to, że to bardzo ekonomiczny pojazd na dłuższych, autostradowych przejazdach.
Spalanie zawsze u każdego z nas będzie trochę inne, bo każdy inaczej z nas jeździ, ma inne akcesoria założone i zużycie samego sprzęta też jest inne.

kubatron2 pisze:....i co????????????pali 7 ...8 litrów.....
Przykro, ale cóż musisz z tym żyć :twisted:
e spoko spoko ja z tego powodu sraczki nie dostaje pali bo z nieba konie mechaniczne sie nie biora a fun na 100 % i o to tutaj kaman to co ma powiedziec gacol i reszta vtr-owców jak im pija po 14 a dla oszczednych ściułaczy proponuje http://www.google.pl/search?q=skuter+z+ ... B800%3B531

Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz

Post autor: kubatron2 » czw 02 maja 2013, 08:53

jesli kogos to zaciekawi a takich pewnie w tym temacie to niemało to prosze http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic861662.html

Kolega_PL
pisarz
pisarz

Post autor: Kolega_PL » czw 02 maja 2013, 13:22

Kuba, trochę nie rozumiesz. Ja nie jeżdżę, żeby motocykl mało spalił, a skuterka też bym chciał, ale nie dlatego, ze mało spala. Stać mnie na paliwo i nie żałuje sobie.
Chodzi o to, że jak ktoś pyta mnie to mówie, że spala tyle, a że Twój spala jak smok i szukasz przyczyny poprzez regulacje, wymiany czujników itp bez skutku to przykro mi, taki sprzęt kupiłeś, ale nie neguj faktu, że sprawna RC46 może spalić mniej, bo to jest fakt.
Nie kupuje motocykla, aby mało spalał, nie kieruje się tym czynnikiem. Ale gdyby w trasie VFR spalała 7-8 litrów to oddał bym go do mechanika, żeby ją naprawił. Nie lubie jeździć niesprawnym, albo sprawnym inaczej motocyklem. Gdybym miał VTR to wcale by mnie takie spalanie nie dziwiło, ale w VFR to za dużo.
A odnośnie VTR, to głupoty piszesz. VTR na trasie przy takich predkosciach nie spala 14 litrów. :D
Moze Ty po porostu jakoś inaczej jeździsz i już, co tu rozprawiać.
Weź też pod uwagę, że pisałem o konkretnym pzypadku jazdy po autostradzie z okreslona predkoscia. Jak jeździłem w każdych innych warunkach to motocykl więcej spalał.
Wybacz, ale nigdy nie uwierze, że spawna RC46 na spokojnych autostradowych przelotach spalanie ma na poziomie 7-8 litrów.
Adam

Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz

Post autor: kubatron2 » czw 02 maja 2013, 14:02

ale ja nie robiłem tych wszystkich rzeczy po to aby mniej paliła tylko z racji obsługi lub awari(czujniki)a ci forumowicze którzy widzieli moje moto raczej nie ocenia go jako ,,niesprawne ,,a w internecie to nawet hayabusy palą 5 litrow,na trasie moze i zejde do 6 ale w ofólnym rozrachunku ciut trasy troche miasto korki mieszu mieszu i wwyjdzie z 7 litrów.ale wole tak niz patrzec jak szpak w pizde w ten obrotosciomierz zeby 5 tys nie przekroczyc bo mi spali nieekonomicznie.a co do vtr to nie jest do trasy nie jest do latania do 5 tys obr nie jest do turystyki nie jest ekonomiczna .ale za to frajde daje taka ze jaja urywa :mrgreen:

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » czw 02 maja 2013, 14:33

Bo te osoby, którym palą niby dużo te VFRy, po prostu nie patrzą w jakich warunkach ktoś jechał ze mu spaliła 5 litrów. Mi VFR w mieście też pali 7 - 8 litrów. Ale na trasie mało pali. A że większość tutaj swoje rekordy spalania podaje to tak jest. :P na ostatniej Białej leciałem z chłopakami do Opola. Każdy miał zatankowane do pełna przy wyjeździe z Białej. Ja nie miałem do pełna ale brakowało może z 2 litrów. Prędkość około 140. Po dojechaniu do Opola chłopaki mieli jeszcze pół baku na wskaźnikach a mi już rezerwa mrugała. Więc moja też nie jest idealnie wyregulowana. W sensie była, bo teraz mam poliftową. :P Zrób trasę 100+ km na prawdę nie cisnąc VFRy i jadąc około 100 km/h i wtedy powiedz jakie Ci wyszło spalanie.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz

Post autor: kubatron2 » czw 02 maja 2013, 15:24

Kris2k na scigacz.pl napisał ze vfr pali nawet 4,5 litra ja juz nieogarniam te moze one wogóle nie pala a wache kradna krasnoludki/

Kolega_PL
pisarz
pisarz

Post autor: Kolega_PL » czw 02 maja 2013, 15:29

kubatron2 pisze:..... jak szpak w pizde w ten obrotosciomierz zeby 5 tys nie przekroczyc bo mi spali nieekonomicznie....
haha :)
Powiem Ci, że starałem się aby nigdy nie schodzić poniżej 6-7 tys. obr. Może to własnie dlatego takie spalanie było.
Z tego co pamiętam to 5 tys. na 6 biegu to około 120. A my dyskutujemy o predkosci 140-160 a to właśnie jakieś 6-7 tys. na 6 biegu. Ale ja o czym innym i Ty o czym innym. Dobra koniec pitolenia, jak odkryjesz co dolega Twojej VFR to napisz, przyda sie innym :D
kubatron2 pisze:ale ja nie robiłem tych wszystkich rzeczy po to aby mniej paliła tylko z racji obsługi lub awari(czujniki)

Może jest jeszcze jakiś inny czujnik co nawala?
kubatron2 pisze:....ale za to frajde daje taka ze jaja urywa :mrgreen:

Tylko nie pisz, że wszyscy VTR-owcy bez jaj jeżdżą ;)

Arnold pisze:.... Mi VFR w mieście też pali 7 - 8 litrów. Ale na trasie mało pali. A że większość tutaj swoje rekordy spalania podaje to tak jest....
Dokładnie. Identycznie było u mnie.
Adam

Awatar użytkownika
Bury
klepacz
klepacz
Imię: Andrzej
województwo: pomorskie

Post autor: Bury » czw 02 maja 2013, 19:54

szczerze to ja mam wywalone,jade i jak sie konczy to leje.wiadomo jak zrobie na zbiorniku 100km to zaczne sie martwic.pali mi okolo 7-8 i niech se pali bynajmniej jedzie a ci co im szkoda wlać to niech pchają i nic nie spali. jezdzijcie bo pogode chyba macie jak bym byl w domku to napewno bym smigał... i lał... i śmigał... a jak bym nie miał to bym pożyczył i lał i smigał a zimą bym zapier... nadgodziny i oddał hehe pozdro dla wszystkich dla Pażdziochów też
VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz
Imię: Tomek

Post autor: Tomek Grudziądz » czw 02 maja 2013, 21:21

kubatron2 pisze:ris2k na scigacz.pl napisał ze vfr pali nawet 4,5 litra ja juz nieogarniam te moze one wogóle nie pala a wache kradna krasnoludki/
Tak jak pisałem wcześniej jest to możliwe jak się pokombinuje z napędem.Chodzi o przeloty długodystansowe.
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz
Imię: Emil
województwo: mazowieckie

Post autor: emils » czw 02 maja 2013, 21:36

bury75tcz pisze:szczerze to ja mam wywalone,jade i jak sie konczy to leje.wiadomo jak zrobie na zbiorniku 100km to zaczne sie martwic.pali mi okolo 7-8 i niech se pali bynajmniej jedzie a ci co im szkoda wlać to niech pchają i nic nie spali. jezdzijcie bo pogode chyba macie jak bym byl w domku to napewno bym smigał... i lał... i śmigał... a jak bym nie miał to bym pożyczył i lał i smigał a zimą bym zapier... nadgodziny i oddał hehe pozdro dla wszystkich dla Pażdziochów też
Skoro masz wywalone to po co tutaj wchodzić? :)

Nie każdy chce, żebu sprzęt palił mu 8L skoro może coś zrobić, żeby palił mniej. Jakbym srał kasą to byłoby mi to obojętne ile pali, ale większość tak nie ma więc szukamy oszczędności. nie wiem jak Ty, ale ja wole zrobić na tankowaniu 300km a nie 250km. Jest to też temat do tego, żeby porównać spalanie i zobaczyć, czy może z moją VFR jest wszystko ok.

Swoje spalić musi-nikt nie szuka tutaj 2L/100, ale to nie oznacza, że może palić 10/100 i jest ok. Tobie to nie przeszkadza, ale inni chcieliby przejechać więcej.
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"

Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Bury
klepacz
klepacz

Post autor: Bury » czw 02 maja 2013, 21:45

dlatego napisałem pchaj go albo moze gaś silnik z gorki,mozna tez zlapac sie innego pojazdu... po co kupijesz moto? bo czegoś nie rozumiem chinskie skutery palą 3l na 100
VFR800 RC46 98r była
Darkness Black Metallic

Awatar użytkownika
Bury
klepacz
klepacz

Post autor: Bury » czw 02 maja 2013, 21:47

a jak bym mial kase to nie jezdzilbym 98r tez nie mam ale nie placze ze mi pali 7-8 litrow
VFR800 RC46 98r była
Darkness Black Metallic

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz
Imię: Tomek

Post autor: Tomek Grudziądz » czw 02 maja 2013, 21:58

bury75tcz pisze:po co kupijesz moto?
Bo to lubię, jeżdże od ok. 20 lat cena benzyny w tamtych czasach (i kilka lat wstecz)była do przyjęcia a teraz trzeba sie liczyć z każdym groszem.
Wszystkiego czego się dorobiłem(oprócz garba na plecach) zawdzięczam sobie dla tego liczę każdy grosz.
Ostatnio zmieniony czw 02 maja 2013, 21:59 przez Tomek Grudziądz, łącznie zmieniany 1 raz.
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"

ODPOWIEDZ