Ograniczyć spalanie
- emils
- pisarz
- Imię: Emil
- województwo: mazowieckie
Re: Ograniczyć spalanie
Ja nie polecam takiego rozwiązania, bo może zassać do wtrysków cały syf (nawet jakiś paproch jeden) i wtedy kupa roboty.
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
marudzicie...
vtr raz mi zeszło poniżej 6 jak jechałem z chopperem, norma to 7,5-8 przy zwykłej jeździe, a jak mnie poniesie do po 90km mruga rezerwa co oznacza, że do pełnego brakuje 12,5l

w rc36II srednie spalanie to 5,5-6, zważywszy na fakt, że do baku włazi 21 to jest to zajebisty wynik
vtr raz mi zeszło poniżej 6 jak jechałem z chopperem, norma to 7,5-8 przy zwykłej jeździe, a jak mnie poniesie do po 90km mruga rezerwa co oznacza, że do pełnego brakuje 12,5l

w rc36II srednie spalanie to 5,5-6, zważywszy na fakt, że do baku włazi 21 to jest to zajebisty wynik

- bintom
- zadomowiony
- Imię: Tom
- województwo: wielkopolskie
Przeglądam spalania w Waszych maszynach i trudno mi uwierzyć.
Od zeszłego roku mam vfr800 z 1998 , najlepszy wynik mojej vfr to 6.8l przy ekonomicznej jeździe ( 110-120km/h bez zbędnych przyśpieszeń, hamowanie silnikiem ) . Na autostradzie przy jeździe 140-160km/h i kilku kilometrach na maksa spalił ok 9l .
O ile mogę zrozumieć spalanie maksymalne to minimalne wydaje mi się za duże. Sami zobaczcie :
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/50762]
( jazda z klimatyzacją 50% to założony kufer centralny, 100% to kufer plus bagaż lub kufer i dodatkowe torby )
Wcześniej miałem dwa jajka 600 i 750ccm , byłem z nich zadowolony pod względem ekonomi. Spalanie w 600ccm wychodziło mi ok.5l przy takiej samej jeździe, a 750ccm nie cały litr więcej. Wiem , że VFR to mniej ekonomiczna maszyna, jednak jak widać u innych da się mieć lepsze wyniki ( w granicach 6l/100km lub nawet mniej ).
Kilka osób mi zwróciło uwagę, że jak dam w palnik vfr-ce to przykapca mi na czarno. Zresztą sam widzę , że wydech ciągle mam okopcony na czarno. Podobno to zbyt bogata mieszanka paliwowa. Jak da się to zmienić ? Tylko serwis i komputer? Czy mechanior poradzi sobie z tym? Ile to może kosztować i czy da to jakiś skutek ? Proszę o pomoc.
Od zeszłego roku mam vfr800 z 1998 , najlepszy wynik mojej vfr to 6.8l przy ekonomicznej jeździe ( 110-120km/h bez zbędnych przyśpieszeń, hamowanie silnikiem ) . Na autostradzie przy jeździe 140-160km/h i kilku kilometrach na maksa spalił ok 9l .
O ile mogę zrozumieć spalanie maksymalne to minimalne wydaje mi się za duże. Sami zobaczcie :
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/50762]
( jazda z klimatyzacją 50% to założony kufer centralny, 100% to kufer plus bagaż lub kufer i dodatkowe torby )
Wcześniej miałem dwa jajka 600 i 750ccm , byłem z nich zadowolony pod względem ekonomi. Spalanie w 600ccm wychodziło mi ok.5l przy takiej samej jeździe, a 750ccm nie cały litr więcej. Wiem , że VFR to mniej ekonomiczna maszyna, jednak jak widać u innych da się mieć lepsze wyniki ( w granicach 6l/100km lub nawet mniej ).
Kilka osób mi zwróciło uwagę, że jak dam w palnik vfr-ce to przykapca mi na czarno. Zresztą sam widzę , że wydech ciągle mam okopcony na czarno. Podobno to zbyt bogata mieszanka paliwowa. Jak da się to zmienić ? Tylko serwis i komputer? Czy mechanior poradzi sobie z tym? Ile to może kosztować i czy da to jakiś skutek ? Proszę o pomoc.
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie
Dzisiaj się dowiedziałem że pomaga kombinowanie z przełożeniami napędu.
Jutro mogę się dowiedzieć szczegółów.
Jutro mogę się dowiedzieć szczegółów.
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
jesli twoja fi spala paliwa około 7l/100 to jest to normalny wynikbintom pisze:ilka osób mi zwróciło uwagę, że jak dam w palnik vfr-ce to przykapca mi na czarno. Zresztą sam widzę , że wydech ciągle mam okopcony na czarno. Podobno to zbyt bogata mieszanka paliwowa. Jak da się to zmienić ? Tylko serwis i komputer? Czy mechanior poradzi sobie z tym? Ile to może kosztować i czy da to jakiś skutek ? Proszę o pomoc.

-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Dokładnie, roczniki 00-01 spalają około 1 litra mniej.kiki pisze: jesli twoja fi spala paliwa około 7l/100 to jest to normalny wynik. Dopiero od roku 00/01 zaczęły palić mniej - o około0,5-1l na 100km
Ale przy autostradowych prędkosciach 140-160, 98-99 nie powinna spalać wiecej jak 6 litrów.
Moja spalała przy takich prędkościach przeważnie 5,7 l, nigdy więcej jak 6 l nie spalila. Kolegi, rocznik 01 spalała wówczas 0,5 l mniej.
Co innego miasto i wariactwa, wtedy to i 200 km na baku ciężko było przejechać.
Adam
- bintom
- zadomowiony
To była naprawdę "dziadkowa" jazda, przez mocną mgłę i temperaturę ok 7 stopni. Jeśli tak mam jeździć na co dzień to chyba prędzej zmienię moto inaczej mnie zjekiki pisze: jesli twoja fi spala paliwa około 7l/100 to jest to normalny wynik. Dopiero od roku 00/01 zaczęły palić mniej - o około0,5-1l na 100km

Jeśli 7l to normalne spalanie to np ten gość kłamie
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/32754/3
Ma sens zmiana mieszanki czy dać spokój?
Ostatnio zmieniony śr 01 maja 2013, 22:33 przez bintom, łącznie zmieniany 2 razy.
- bintom
- zadomowiony
Po mieście nie jeżdżę prawie w ogóle. Mieszkam w małym miasteczku i przejazd przez całe miasto zajmuje mi 3 minuty, więc te spalania o których piszę to 80-90% trasa. Wydaję mi się , że jednak moja vfr spala powyżej średniejKolega_PL pisze: Co innego miasto i wariactwa, wtedy to i 200 km na baku ciężko było przejechać.

- harylog
- zadomowiony
- Imię: Tomek
- województwo: małopolskie
Zrób rozeznanie czy ktoś w okolicy ma świecę "diagnostyczną" ColorTune. Dzięki niej szybko sprawdzisz czy mieszczanka nie jest zbytnio bogata, przez co spalanie motocykla może być wyższe.
pozdr.
pozdr.
[XJ600S '95] > [VFR RC46 '98] / Skradziona 16.07.2013 

- puzon
- klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: opolskie
- Kontakt:
7l to normalne spalanie nawet w trasie chociaż kiedyś jak się wybrałem na przejażdżkę ze znajomymi "SLOW RIDERS" to nie wiem czy spalanie przekroczyło 5l ale prędkości były rzędu 85-100km/h.bintom pisze:Jeśli 7l to normalne spalanie to np ten gość kłamie
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/32754/3
- bintom
- zadomowiony
he he ... nie wiedziałem, że jest coś takiego. Człowiek się uczy całe życieharylog pisze: świecę "diagnostyczną" ColorTune

- bintom
- zadomowiony
To jest logiczne, dłuższe przełożenie = niższe obroty = niższe spalanie . Jednak tylko na trasie, w mieście możesz wyjść przeciwnie ( chociaż moto ma zapas mocy, więc musiałbyś mocno wydłużyć przełożenie , żeby moto się męczyło w mieście )tomek1565 pisze:Dzisiaj się dowiedziałem że pomaga kombinowanie z przełożeniami napędu.
- zalew
- pisarz
- Imię: Andrzej
- województwo: zachodniopomorskie
No to z moją jest coś nie tak...W życiu nie doszedłem do takiego spalania w tym przedziale prędkości.Stówką na 6 po trasie nigdy nie pomykałem więc spalanie a nawet możliwość osiągnięcia spalania na poziomie Volkswagenowskiego TDI też jest mi obca.Jeżdżę jak jeżdżę,tak żeby było ok dla mnie i maszyny i mieszczę się zawsze w przedziale 7-8l/100 km. Mniej moja viferka nigdy nie wypiła...I wszystko jest OK poza ceną benzyny.Coś za coś,niestety...Nie mam pojecia skąd Wy bierzecie te 5-6l/100km...Kolega_PL pisze: Ale przy autostradowych prędkosciach 140-160, 98-99 nie powinna spalać wiecej jak 6 litrów.
Moja spalała przy takich prędkościach przeważnie 5,7 l, nigdy więcej jak 6 l nie spalila. Kolegi, rocznik 01 spalała wówczas 0,5 l mniej.
Ja po prostu stwierdziłem że taka uroda tego motocykla że wybitnie oszczędny to on nie jest no i tyle.Dźwięk i charakterystyka V4 jednak rekompensuje wszystko,Byle było za co lać do baku

- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Moja VFR '98 w trasie do Bieszczad przy prędkości około 100 km +-10km spaliła najmniej 5,3 l/100 a najwięcej 5,8. Chłopaki, weźcie se kupcie jakieś dodatki do paliwa, może macie wtryski zajetegowane i wam ciekną. Albo czujniki ciśnienia świrują.
- Bury
- klepacz
- Imię: Andrzej
- województwo: pomorskie
zgadzam sie w 100% z kolegą wyżej 'zalew'
VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic