Tylny błotochron :)

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
Awatar użytkownika
Arturo
klepacz
klepacz
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: Arturo » śr 09 sty 2008, 09:40

KolczyK pisze:NO to kto chetny oddac Strusiowi na forme :mrgreen: ?
Hmmm...jezeli ktos mialby rozbebeszone moto na zime i mogl to wyslac na Polnoc to bylo by milo a vikingowie by pokryli koszty przesylki kurierskiej.

Struś, Strusiu a czy mialbys warunki zeby profesjonalnie podejsc do wykonania takiego elementu?

Mysle ze jakby sie udalo to bylo by fajnie. Mamy chyba z szesc RC 46I wsrod Vikingow i jezeli koszt wykonania nie bylby wysoki to pewni kazdy by sie pisal.
Ostatnio zmieniony śr 09 sty 2008, 09:58 przez Arturo, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » śr 09 sty 2008, 09:50

benitto pisze:A co powiecie na to:
http://www.roxymoto.pl/go/_info/?id=535 ... 3dd55483fd
Moze troche inne zastosowanie, ale za to jaki wyglad. Nie wiem tylko ile kosztuje, gdyz ceny brak i nigdzie indziej produktu nie znalazlem.
Wysłałem do nich zapytanie o cenę. Wypełnienie lakierowane (podobno w kolorze idealnie pasującym do fabrycznego) kosztuje UWAGA!!!: 752PLN

Awatar użytkownika
endialdi
pisarz
pisarz
Imię: Robert
województwo: małopolskie

Post autor: endialdi » śr 09 sty 2008, 11:52

Arturo pisze:Mysle ze jakby sie udalo to bylo by fajnie. Mamy chyba z szesc RC 46I wsrod Vikingow i jezeli koszt wykonania nie bylby wysoki to pewni kazdy by sie pisal.
Nie jestem z północy ale gdyby to wypaliło to też się pisze.
"Burn rubber not your soul"

Awatar użytkownika
kecajm69
klepacz
klepacz
Imię: Jacek

Post autor: kecajm69 » śr 09 sty 2008, 20:40

Myśle że nie było by problemu z wysłaniem Wam tego błotnika do powielenia,tylko 2 rzeczy?

1. Aby wrócił w takim stanie jakim wyjechał i wrócił do rozpoczęcia sezonu ( główny warunek ) he he !!!

2. Trzeba by zrobić go razem z osłoną na łańcuch(u mnie to jest komplet) bo są złączone 4 śrubami razem z sobą (jak na zdjęciach widać) i od strony silnika przykręcony jest do metalowego płaskownika a ten z kolei przykręcony jest 2 śrubami do wachacza pod gumą po której przechodzi łańcuch,to też trzeba dorobić aby był stabilny,ale to małe piwo około 50cm płaskownika ,1 spaw i 3 otwory. Jeśli sam błotnik to trzeba by pokombinować jak go zmontować do tradycyjnej osłony łańcucha aby nie latał na boki,albo w jeszcze inny sposób zamontować.

Decyzja należy do Was jak coś to odkręcam i wysyłam. :smile:
Jacek M.

Awatar użytkownika
Arturo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Arturo » śr 09 sty 2008, 21:18

kecajm69 pisze:Aby wrócił w takim stanie jakim wyjechał i wrócił do rozpoczęcia sezonu
Dlatego zaproponowalem kuriera bo wtedy bylby powiedzmy "bezpieczny". :smile:

kecajm69, Wielkie dzieki za dobre checi! Czekamy na odzew reszty (no i Stusia w szczegolnosci) zeby przedstawil swoj plan skopiowania "blotochronu" :grin: Strusiu czy sam sie tym zajmujesz/zajmowales czy tez masz znajomego ktory to robi?
Czyli mamy 3 chetnych w tej chwili? (Strus, Kolczyk i Ja?). A co z Oczkiem, Knightem, Mundem??? Panowie tez by sie pisali???

Awatar użytkownika
endialdi
pisarz
pisarz

Post autor: endialdi » śr 09 sty 2008, 21:56

Arturo pisze:Czyli mamy 3 chetnych w tej chwili? (Strus, Kolczyk i Ja?). A co z Oczkiem, Knightem, Mundem??? Panowie tez by sie pisali???
Panowie ja też :grin: . Odbiore na zlocie lub prześlecie na mój koszt jak to powielanie wypali

Awatar użytkownika
Arturo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Arturo » śr 09 sty 2008, 22:31

endialdi,
Przepraszam ze Cie przeoczylem :pwned
Czyli jest 5 chetnych bo wlasnie dostalem cynk od Mundka ze on tez.

Awatar użytkownika
knight
pisarz
pisarz
Imię: Jakub

Post autor: knight » śr 09 sty 2008, 22:47

Siemka chłopaki !!!

W odpowiedzi na PW od Strusia....

Mam takie coś w swoim moto. Oczywiście mógłbym to udostępnic. Ale musiałbym się na ćwiczyć bo moto mam wciśnięte w piwnice w bloku. Żeby go wydostać i rozkręcić..... Ale dałbym radę.

Ale po kolei.
Niektórzy pewnie wiedzą że do laminatów tez mam dostęp. I latem wykonałem coś takiego :
Obrazek
Obrazek

Mam już pewne doświadczenie w tym temacie. Moim zdaniem nie jest tak bajecznie i prosto.
Sam element który mam na moto jest bardzo cienki, elastyczny i bardzo wytrzymały ( wiadomo spod kół różne rzeczy lecą). laminat nie ma żadnej z tej cechy. Po pierwsze sztywność utrudni sam montaż, grubość musi być znaczna bo się połamie, a ten element wchodzi tak na styk i nie ma za wiele miejsca na manewry ( nikt by nie chciał żeby tarło o oponkę).

Po sukcesie z przednim błotnikiem rzuciłem się na nakładkę na siedzenie. Została wykonana forma i pierwszy wyrób, nie widziałem tego jeszcze, ale nie jest skończone bo problem jest z przygotowaniem uchwytów. Niestety jak się okazało robienie formy jest dość inwazyjne dla oryginalnej części. Dzięki uprzejmości Rommiego który mi pożyczył swoją nakładkę mogłem to wykonać. Jednak przy zachowaniu wszelkiej ostrożności i staranności pojawiły się jakieś smugi i musiałem zafundować lakierowanie za 200 zł Rommiemu. Mam nadzieję, że nie żywi do mnie urazy :)

Tak to wygląda z moich doświadczeń i dodam jeszcze że to dość skomplikowany kształt ( mocowanie na osłonie łańcucha) i ciężko będzie z formy wyciągnąć.

Ja bym się nie podjął wykonania tego elementu. Najlepiej robić formę z jakiegoś połamanego elementu wtedy nie ma stresu. Ja tak robiłem błotnikiem na przednie koło.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Arturo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Arturo » śr 09 sty 2008, 23:27

knight,
Dzieki za szczegolowe wyjasnienia... Trzeba przemyslec sprawe

Jest taka firma: www.plastbike.pl Ktos mi kiedys mowil ze maja przystepne ceny. czy ktos kiedy sie orientowal na ile sa przystepne? Sorki ze sam sie nie dowiem ale jestem na "Czarnym Ladzie" i niekiedy mam problemy z komunikacja. Probowalem dzis sciagnac ich oferte w PDF ale niestety przy predkosci mojego lacza to by trwalo kilka godz.

Awatar użytkownika
benito
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jarek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: benito » czw 10 sty 2008, 01:00

Gdyby temat wypalil, ja tez sie pisze...
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05

Awatar użytkownika
endialdi
pisarz
pisarz

Post autor: endialdi » czw 10 sty 2008, 15:42

Arturo pisze:Jest taka firma: www.plastbike.pl Ktos mi kiedys mowil ze maja przystepne ceny...
W cenniku nie mają tego co nas interesuje. Próbowałem skontaktować się z nimi telefonicznie ale bez rezultatu. Na gg też nie odpowiadają.

A przeglądając ebay znalazłem ciekawe rzeczy:
http://cgi.ebay.pl/passage-de-roue-unde ... dZViewItem

http://cgi.ebay.pl/H9-HONDA-VFR-800-98- ... dZViewItem

http://cgi.ebay.pl/Gabelbruecke-Pad-Hon ... dZViewItem

http://cgi.ebay.pl/Honda-Gloss-Black-Hu ... otohosting

Awatar użytkownika
kecajm69
klepacz
klepacz
Imię: Jacek

Post autor: kecajm69 » czw 10 sty 2008, 16:38

Ceny są całkiem całkiem sam bym nabył ten karbonik na półkę.
Jacek M.

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » pt 11 sty 2008, 14:12

właśnie miałem to proponować co endialdi- czy zamiast kombinować z dorabianiem nie lepiej i taniej będzie kupic kilka sztuk na e-bayu w Anglii czy w Niemczech (tańsza wysyłka) a potem podzielić koszt przesyłki na liczbe chętnych. Zwłaszcza po poście knight'a na Waszym miejscu dorabianie z laminatów bym sobie odpuścił. Tą nakładkę co podsunął endialdi na siodło też, tani8ej mozna kupic uzywaną w świetnym stanie w oryginalnym kolorze. Kwestia jest tylko taka czy sprzedający zgodzi sie wysłać do Polski, ale zazwyczaj sie zgadzają.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Struś
pisarz
pisarz
Imię: Sławek

Post autor: Struś » sob 12 sty 2008, 00:56

No faktycznie kształt tego jest taki sobie do podrobienia... Nigdy tego nie miałem w ręku (bez skojarzeń proszę) i myślałem, że to jest rozbieralne (podobno wszystko da się rozebrać, kwestia finansów :roll: ). Ewentualne zniszczenia oryginału można zawsze pokryć świeżym lakierem, bo mam dostęp do takiej technologii, ale faktycznie może być problem z kształtowaniem a raczej wyciaganiem z formy. Kto robił kiedyś w żywicy to wie o co chodzi... Można zrobić z potocznego karbonu i wtedy na pewno będzie miało odpowiednie parametry (grubość, wytrzymałość itd.) tylko nadal pozostaje kwestia tego, że lepiej mieć taki element w kawałkach niż w całości, bo łatwiej go skopiować.
Życie to nie czas kiedy oddychasz tylko te chwile, kiedy zapiera Ci dech w piersiach...

Awatar użytkownika
robert
teksciarz
teksciarz

Post autor: robert » pn 14 sty 2008, 19:54

kecajm69, ty jak bede w louisie w sobote to zobacze po ile te kaski sharka moze jakies inne modele cie interesuja bo nie wiem czy cos w czerwonym jest widzialem nolana i nawet g o kuzyn pasowal wyglnda calkiem jadnie
Robert

ODPOWIEDZ