Powiedz mi jak podłączyłeś manetki ..Wilson pisze: Poza zwyczajnym poskładaniem jej do kupy po dzwonie dodałem do niej stelaż, podwyższoną szybkę turystyczną, podgrzewane minetkii niestandardowy, niefabryczny kolorek
![]()
Manetki fabrycznie mają wyprowadzenie bezpośrednio do akumulatora, ale wadą tego jest, że będą działały po włączeniu, bez względu na to, czy kluczyk w stacyjce jest przekręcony czy nie i np. jakiś dzieciak na parkingu może Ci rozładować akumulator, bo mu się "pstryczek" spodobał. Dlatego właśnie, najlepiej jest je podłączyć do obwodu, który zasilany jest dopiero po włączeniu stacyjki (np. światła), ale... manetki biorą dosyć dużo prądu i dodatkowe obciążanie jakiegokolwiek układu (który przeważnie ma swój obliczony bezpiecznik), może (choć nie musi) być ryzykowne. Ja dla świętego spokoju, mam podłączone przez przekaźnik właśnie. Koszt przekaźnika, to 20zł (podobno są tańsze ale w sklepie motoryzacyjnym nie znalazłem). Teraz manetki nadal są podłączone bezpośrednio do akumulatora i nic nie obciążają, ale przekaźnik, który zamyka ich obwód sterowany jest prądem ze stacyjki (można go też podłączyć do świateł jeśli ktoś woli). Tak to mam właśnie podłączone.ResoR pisze:Powiedz mi jak podłączyłeś manetki ..
... gdzieś czytałem, że kupują dodatkowe przekaźniki i takie tam a mi się wydaje, że można to gdzieś do stacyjki podłączyć .. może do świateł.
Niekoniecznie...rommi pisze:Też mam wysoko poprowadzony wydech i tak się zastanawiałem co by tu kupić - bo kufry to raczej nie da rady do takiego wydechu zamontować - co nie?
Pozdr.
Proszę bardzoResoR pisze:Możesz mi jeszcze podesłać fotkę albo opisać miejsce zamontowania włącznika tychże manetek. U mnie włącznik jest przystosowany do montowania na kierownicy ... a miejsca na niej nie ma.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości