Po przeczytaniu wątku jakiś czas temu zdecydowałem się na zakup mra vario touring do swojej vfrki. Jako że mam 194cm wzrostu obawiałem się, że nie spełni ona moich oczekiwać jakie zdążyły się zrodzić w mojej głowie. Pochodzenia poprzedniej szyby nie udało mi się zweryfikować. Najbliżej jej było do puig double bubble. Niesamowicie stabilna, nawet przy dużyc prędkościach, generująca stały napór powietrza bez zbędnych turbulencji. Fajna na krótkie wypady, ale po podróży na której przejechałem 2500km stwierdziłem, że nie jest to szczyt oczykiwań. Na dzień dzisiejszy z vario touring przejechałem na tyle dużo, że mogę podzielić się swoimi przemyśleniami. Tak jak pisali poprzednicy, mimo tego że szyba ma 7 stopni ustawienia deflektora, osobiście jeżdze na 5. Pochylając deflektor jeszcze bardziej w pozycje 6 i 7 zdecydowanie zwiększa się hałas generowany przez szybę, do tego muszę dodać, że ze względu na mój wzrost tworzą się zawirowania z tyłu głowy za kaskiem. Coś czego nigdy wczesniej nie odczułem. Obniżajając deflektor niżej pozycji 5 znikają charakterystyczne szumy wiatru powodowane przez deflektor a jazda zaczyna przypominać tą z przed zamontowania mra vario touring. Tak więc pozycja 5 jest dla mnie tą optymalną. Idać dalej, potwierdziam że praktycznie całe ciśnienie z klatki piersiowej zostało zdjęte. Efekt ten pozwala podróżować z prędkościami autostradowymi w pozycji wyprostowanej. Najbardziej ogólnie rzecz ujmując w moim przypadku potwierdziła się teoia, że dzięki mra odczuwam wiatr przy 150km/h tak samo jak 120km/h przy starej szybie. Nie zniknął jednak ogólny hałas. Tak więc przy szybkich przelotach przydają się stopery. (osobiście używam tych od alpine motosafe). Co do minusów nasuwa mi się jeden dość uciążliwy. Przez to, że deflektor rozprasza struge powietrza kierując ją w dużej mierze na mój kask, wyłapuje on niesamowite ilości owadów. Praktycznie po każdej przejażce szyba nadaje sie do czyszczenia. (choć może to i dobrze, dzieki temu oczyszczam świat z komarów

)
Jak narazie to tyle ode mnie, jesli macie jakieś pytania walcie śmiało
pozdrawiam