czytając relację z oblatywania Goldasa wpadłem na pomysł (chyba nie mój) jest tam kontrolka zapięcia ostatniego przełożenia i powiem szczerze , że mi to by wystarczyło bo najczęściej szukam właśnie "siódemki"
Może byłoby to jakieś dużo prostsze rozwiązanie niż wyświetlacz każdego biegu ?
wyświetlacz tylko ostatniego biegu
- juhass
- pisarz
- Imię: Tomasz
- województwo: śląskie
Re: wyświetlacz tylko ostatniego biegu
Chyba jednak nie...
Tak czy tak musi być jakiś element wykrywający- czy to będzie mikroprocesorek liczący stosunek obrotów silnika do prędkości moto, czy też kontaktron przy dźwigni biegow- oba rozwiązania tak czy tak przy okazji "lokalizują" pozostałe biegi. Jedyna oszczędność to zastąpienie wyświetlacza jedną diodą- chociaż tutaj może ma to jakiś minimalny sens przy produkcji seryjnej (efekt skali), ale montując to dla siebie?
To może być tańsze, o ile w skrzyni będzie zamontowany detektor 6-tki, coś jak lampka luzu, jednak ma to sens jedynie, o ile uwzględni się to w fazie projektu samego silnika. Poza tym czy taka modyfikacja, nawet na etapie projektu, jest sensowna, jeśli to samo może zrobić tania obecnie elektronika?
Tak czy tak musi być jakiś element wykrywający- czy to będzie mikroprocesorek liczący stosunek obrotów silnika do prędkości moto, czy też kontaktron przy dźwigni biegow- oba rozwiązania tak czy tak przy okazji "lokalizują" pozostałe biegi. Jedyna oszczędność to zastąpienie wyświetlacza jedną diodą- chociaż tutaj może ma to jakiś minimalny sens przy produkcji seryjnej (efekt skali), ale montując to dla siebie?
To może być tańsze, o ile w skrzyni będzie zamontowany detektor 6-tki, coś jak lampka luzu, jednak ma to sens jedynie, o ile uwzględni się to w fazie projektu samego silnika. Poza tym czy taka modyfikacja, nawet na etapie projektu, jest sensowna, jeśli to samo może zrobić tania obecnie elektronika?
- Syl Jonson
- bywalec
- Imię: Syl
- województwo: zachodniopomorskie
Chyba każdy z Nas szuka siudemki;) Taki urok:D Ja znalazłem taki sposób - że sprawdziłem dokładnie ile mam obrotów przy danej prędkości, którą najlepiej mi się jeździ na 6-tce. Mam nadzieję że zrozumiale napisałem;p
Motocykl jak wino- im starszy, tym ładniejszy wydaje dźwięk.
piękne są chwile spędzone na motocyklu, a dodatkowo w doborowym towarzystwie - bezcenne.
pozdroVienia
piękne są chwile spędzone na motocyklu, a dodatkowo w doborowym towarzystwie - bezcenne.
pozdroVienia
- crucial
- zadomowiony
- Imię: Patryk
- województwo: łódzkie
Ja po zmianie na VFR też nie potrafiłem odróżnić biegów "na słuch", dlatego zrobiłem tak samo jak kolega wyżej.
Po prostu dla najwyższego biegu nauczyłem się kilku zależności prędkość-obroty i teraz już nie szukam 7 przełożenia.
Po prostu dla najwyższego biegu nauczyłem się kilku zależności prędkość-obroty i teraz już nie szukam 7 przełożenia.
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: mazowieckie
no to jeśli pamiętacie prędkości to sprawdźmy liczniki , u mnie jest tak:
4,5 tyś - lekko ponad 100 km/h
5 tyś. - 120 km/h
4,5 tyś - lekko ponad 100 km/h
5 tyś. - 120 km/h
Adam
- taktuś
- Imię: Marek
- województwo: warmińsko-mazurskie
Dokładnie, u mnie na 6 biegu przy obrotach 6 tyś prędkość jest równo 140. Ogólnie jest to kwestia wyczucia.