Wskaźnik ładowania
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Wskaźnik ładowania
Wi?c tak: ?eby w trasie nie zaskoczy?a Was niew?tpliwie przykra awaria w postaci braku pr?du w akumulatorze, kt?rej przyczyn? nader cz?sto bywa (zw?aszcza w VFR-kach) uszkodzenie regulatora napi?cia - proponuj? zamontowa? prosty wska?nik ?adowania.
Ja zrobi?em to tak: kupi?em wska?nik taki jak na fotografii, rozebra?em go (wyj??em elektronik? z obudowy), wybra?em miejsce w motocyklu, gdzie chc? go zamontowa?, oryginaln? obudow? wykorzysta?em jako szablon do wywiercenia otwor?w na diody. Nast?pnie od wewn?trznej strony elementu w kt?rym wykona?em otwory zamocowa?em wska?nik wykorzystuj?c do tego resztki oryg. obudowy i dobry klej, bardzo wa?ne jest dok?adne uszczelnienie wszystkiego silikonem (??cznie z diodami w otworkach) ?eby zabezpieczy? urz?dzenie przed wilgoci?. Teraz pozostaje tylko pod??czy? do instalacji motocykla "+" i "-" i ... gotowe !
Niewielki kosztem uzyskujemy bardzo praktyczn? modyfikacj? maszyny, kt?ra w przysz?o?ci pozwoli nam unikn?? przykrych niespodzianek w czasie jazdy.
Ja zrobi?em to tak: kupi?em wska?nik taki jak na fotografii, rozebra?em go (wyj??em elektronik? z obudowy), wybra?em miejsce w motocyklu, gdzie chc? go zamontowa?, oryginaln? obudow? wykorzysta?em jako szablon do wywiercenia otwor?w na diody. Nast?pnie od wewn?trznej strony elementu w kt?rym wykona?em otwory zamocowa?em wska?nik wykorzystuj?c do tego resztki oryg. obudowy i dobry klej, bardzo wa?ne jest dok?adne uszczelnienie wszystkiego silikonem (??cznie z diodami w otworkach) ?eby zabezpieczy? urz?dzenie przed wilgoci?. Teraz pozostaje tylko pod??czy? do instalacji motocykla "+" i "-" i ... gotowe !
Niewielki kosztem uzyskujemy bardzo praktyczn? modyfikacj? maszyny, kt?ra w przysz?o?ci pozwoli nam unikn?? przykrych niespodzianek w czasie jazdy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw 27 lip 2006, 00:45 przez olo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
Mam takie pytanie, a wa?sciwie dwa :>
1. Jak jedzisz to rozumiem ?e widziesz diody
Czyli czy np w nocy nie wala po ga?ach? 
2. Czy pod?a?zyc taki bajer mo?na w byle jaki plus i minus? Czy musi by? podci?gniety do aku? Ja sie nie bardzo na tym znam (na elektryce) ale na pewno sie nie d?ugo poznam
Pozatym chyba musi byc pod??czenie do stacyjki nie? ?eby sie odpala?o zaraz po przekr?ceniu kluczyk?w?
Pozdrawiam
1. Jak jedzisz to rozumiem ?e widziesz diody

2. Czy pod?a?zyc taki bajer mo?na w byle jaki plus i minus? Czy musi by? podci?gniety do aku? Ja sie nie bardzo na tym znam (na elektryce) ale na pewno sie nie d?ugo poznam

Pozdrawiam

ja dla odmiany mam wska?nik wskaz?wkowy. Troch? dro?sze rozwi?zanie (60 PLN na allegro ) Te? przymierzaem si? do takiego co ma Olo, ale wtedy nigdzie nie mogem znale??. Niebawem zarzuc? fotk?.
Ps.UXY ja pod?czyem jak na schemacie i pod stacyjk? i ?wiatla. Wcinasz si? do plusa i minusika gdzie tobie wygodniej
Ps.UXY ja pod?czyem jak na schemacie i pod stacyjk? i ?wiatla. Wcinasz si? do plusa i minusika gdzie tobie wygodniej

RClomza.pl
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
UxY - przewidzia?em to ?e diody b?d? mnie razi?y w nocy i zamontowa?em je celowo poni?ej lini wzroku (szczena kasku je przes?ania) i ?eby zerkn?? na wska?nik musz? lekko opu?ci? g?ow?.
Plus pod??czy?em do dodatniego bieguna wentylatora ch?odnicy (po przekr?ceniu stacyjki pojawia si? tam napi?cie) a minus - wsio rawno - do ramy, gdzie Ci pasuje.
Plus pod??czy?em do dodatniego bieguna wentylatora ch?odnicy (po przekr?ceniu stacyjki pojawia si? tam napi?cie) a minus - wsio rawno - do ramy, gdzie Ci pasuje.
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

no i s? fotki. Rozwi?zanie nieco dro?sze. Miaem problem z mocowaniem wska?nika i pado wa?nie tam. Nie przeszkadza przy maanewrach, a voltomierz spi?ty jest opask?
metalow?pomi?dzy stacyjk?. Voltomierz wskazuje mi od 12 do powy?ej niecio 14 V. tak ?e chyba wszystko ok.
Fotki mao wyra?ne. W rzeczywisto?ci efekt jest ok.
metalow?pomi?dzy stacyjk?. Voltomierz wskazuje mi od 12 do powy?ej niecio 14 V. tak ?e chyba wszystko ok.
Fotki mao wyra?ne. W rzeczywisto?ci efekt jest ok.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Yaco
- klepacz
- Imię: Jacek
- Kontakt:
Mierzy Ci on nat??enie prundu
Teoretycznie lepsze rozwi?zanie od voltomierza bo pokazuje rzeczy wisty pr?d ?adowania. Tyle, ?e tytaj potrzeba nieco bardziej skomplikowanego rozwi?zania bo charakter obci??enia akumulatora w poje?dzie jest do?? z?o?ony.

Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka
-
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
a wie ktos jak cos takiego zrobić? bo ja jestem totalnie głupi z takich czarów
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic784214-0.html

- Ketchup
- klepacz
- województwo: lubuskie
kiki pisze:a wie ktos jak cos takiego zrobić? bo ja jestem totalnie głupi z takich czarów![]()
a po co się męczyć - tu masz gotowy - zakupiłem i sprawdziłem - tyle, że jakoś nie mam czasu zamontowywać
http://moto.allegro.pl/item497921590_ws ... a_12v.html
pzdr
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol