Zamiana zegaró.

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
Awatar użytkownika
dziumik
bywalec
bywalec
Kontakt:

Zamiana zegaró.

Post autor: dziumik » czw 28 maja 2009, 12:22

Witam,
Kupilem angielska wersje vfr 800 r99, licznik mam w milach i tu rodzi sie pytanie, czy po wymianie tarcz wskazowka bedzie wskazywala prawdziwa predkosc? A moze wymienic caly przedni panel bo mam taka mozliwosc, tylko czy po podlaczeniu wszystkiego ta "europejska" wersja bedzie dzialac?

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » czw 28 maja 2009, 13:28

nz 99% wszystko będzie działać
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz
Imię: Dżony

Post autor: Janusz B. » czw 28 maja 2009, 13:28

Zmieniłem tarczę z amerykańskiej na km-y i wszystko gra.

Nawiasem mówiąc na tarczy z podziałką w milach jest tez druga, mała podziała w km. Jeśli masz wątpliwości porównaj czy te wartości z mniejszej podziałki pokrywają się z tym, co masz na tarczy tylko w km-ach.
Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl

Awatar użytkownika
dziumik
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: dziumik » czw 28 maja 2009, 14:03

A sluchaj Janusz, ciezko bylo to wszystko rozkrecic i wymienic tarcze? da sie to zrobic w domu czy lepiej zostawic to profesjonaliscie? i powiedz mi jak mozesz czy ciezki temat jest ze wskazówka? Myslalem tez zeby zmienic kolor podswietlenia tarcz, co o tym myslicie?

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz

Post autor: Janusz B. » czw 28 maja 2009, 14:27

W moim przypadku operację tę przeprowadzono w jednym z autoryzowanych serwisów Hondy. Tu akurat się spisali, ale oceniając ogół ich prac nad moim motocyklem, dziś na pewno bym go do nich nie oddał. A skoro tacy "profesjonaliści" dali radę, to chyba nie jest to jakiś wielki problem. Chociaż ktoś już kiedyś pisał na naszym forum, że miał ze wskazówką jakieś ciężkie przejazdy.

Co do zmiany koloru podświetlenia - kwestia gustu. Mnie fabryczny kolor się podoba. A nawet gdyby było inaczej, nie zawracałbym sobie tym głowy. Ale to już wg uznania...

Czyli tak naprawdę nic tym postem nie wniosłem, ale przynajmniej grzecznie odpowiedziałem ;-)
pzdr!

Awatar użytkownika
dziumik
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: dziumik » czw 28 maja 2009, 19:25

i tak dzieki za odpowiedz ;) jakbys przypomnial sobie jeszcze ile cie ta wymiana kosztowala to bylbym wdzieczny ;) pozdro

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz

Post autor: Janusz B. » pt 29 maja 2009, 00:34

[b]dziumik[/b] pisze:ile cie ta wymiana kosztowala
Naprawili mi motocykl po wypadku, a zmiana tarczy była przy okazji. Nie mam pojęcia ile coś takiego może kosztować. Ja akurat rozliczałem się z nimi bezgotówkowo.

Awatar użytkownika
dziumik
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: dziumik » pt 29 maja 2009, 09:01

Takiemu to dobrze ;)
Pozdro

Awatar użytkownika
czikooo
Imię: Kamil

Post autor: czikooo » pt 29 maja 2009, 09:35

A gdzie znajdę tarcze do VFR? bo też mam zegary w mph i chciałem zmienić na kph :)

Awatar użytkownika
Narwany
pisarz
pisarz
Imię: Paweł
województwo: dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: Narwany » pt 29 maja 2009, 09:42

Kiedyś widziałem takie tarcze na allegro... jak mnie pamięć nie myli to były w astronomicznej cenie 35 zł za szt... więc trzeba poszukać...
Kto w młodości głupim nie był, Ten na starość nie zmądrzeje !!!

lucek74
bywalec
bywalec

Post autor: lucek74 » pt 29 maja 2009, 09:52

też mam angola wczoraj rozbierałem cały licznik nie jest to żaden problem ale nie wiem jak jest z tymi wskazówkami bo nie dotykałem się do nich

Awatar użytkownika
mick63
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: mick63 » pn 10 sie 2009, 23:54

A ja tam sam wymieniłem sobie tarcze. Musze przyznac ze sprawa jest nawet dosyc prosta. Za pomoca widelca wyjąłem wskazówkę i zamieniłem tarcze. W moim przypadku wskazówka wyszła razem z osią wirnika, przed złozeniem wyjąłem oś wirnika z wskazówki. Najpierw wkładałem samą oś do oporu a nastepnie wskazówkę, jak zakładałem wszystko razem to wskazówka nie chciała się swobodnie obracac. Tarcze zmieniałem bo chcialem mieć km a nie mile, kupiłem na alledrogo (http://allegro.pl/item688811829_tarcze_ ... fi_rc.html) uzytkownik AMELIAW. Nie sa co prawda tak dobre jak oryginały ale wg mnie jest to dobry kompromis jakości do ceny.Dla bajeru założyłem sobie niebieskie. jedyną rzecza która może się troche nie podobać to jest delikatny efekt nierównomiernego podświetlenia. Spowodowane jest to tym że każdy zegar podświetlany jest przez 2 żarówki, oryginalne tarcze na odwrocie mają specjalne obszary z czarnymi kropkami które eliminują to zjawisko, zakupione na aukcji sa jednolite dlatego tak to wygląda. mnie to nie przeszkadza, najwazniejsze ze mam km, obeszło sie w miarę tanio beż zadnego serwisu.

Jazz1972

Post autor: Jazz1972 » śr 16 wrz 2009, 08:53

Witam,

to ja zagram tak... Mam VFR ściąganą z Japoni. W tej ojczyźnie VFR-ek dławią je do 180 km/h. Mój prędkościomierz jest więc tylko do 180. Motorek został oczywiście już "poprawiony" ale jakoś tak głupio jak wskazówka prędkościomierza wychodzi ponad skalę... Czy ktoś już borykał się z taką sprawą? Czy jak wymienie prędkościomierz będzie OK - wymiana samej tarczy tutaj chyba nie zadziała?

Pzdr
Jazz

Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » śr 16 wrz 2009, 18:17

a dlaczego mialoby to nie wchodzic w gre?tym bardziej jesli widzisz jak wskazowka wychodzi poza pole-wiec nie masz watpliwosci co do tego, ze nie ma zadnego ograniczenia

Jazz1972

Post autor: Jazz1972 » czw 17 wrz 2009, 08:01

Ponieważ tam gdzie w normalnych zegarach na tarczy jest 260 to na mojej tarczy jest 180. Wskazówkeczka więc pokonując tą samą drogę na tarczy będzie pokazywać złą prędkośc.

ODPOWIEDZ