Patencik - RC46, Wingrack i uchwyty pasażera - zrób to sam

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
Skuciok
teksciarz
teksciarz

Patencik - RC46, Wingrack i uchwyty pasażera - zrób to sam

Post autor: Skuciok » pn 31 sie 2009, 21:00

Hejka

Chciałem wam przedstawić małe rezanko/patencik na montaż rączek pasażera na stelażu do kufrów. Wszystko jest banalnie proste wymaga wywiercenia tylko 2 otworów. Zapraszam.

Co potrzebujemy:
- VFR RC46
- wingrack 2 z mocowaniem do owej vfr
- ori uchwyty pasażera
- wiertarka, punktak, wiertła 5,8,12
- jakaś szlifierka kontowa
- klucz 13 płaski, śrubokret, imbus 6
- trochę czasu
- 2 dłuższe śruby (8) na imbus, 2 dłuższe śruby (8) z jakimś w miarę płaskim łbem, 4 nakrętki na te śruby

Obrazek

Jak wiadomo mocowanie jakichkolwiek kufrów do fyfyry jest realizowane tam gdzie są normalnie uchwyty pasażera, niektóre stelaże mają dospawane rączki pasażera, niestety mocowanie wingracka czegoś takiego nie ma. Może zatem da się jakoś zaadaptować rączki oryginalne tak żeby to jakoś wyglądało i funkcjonowało. Zobaczcie jak bardzo prosto można to osiągnąć.

Najpierw wykręcamy górną część, zostawiając boki. Wiercimy w górnej części dwa otwory, ja użyłem najpierw 5 tki potem rozwierciłem 8 ką żeby śruba weszła. A 12 stką zrobiłem mały stożek aby śruba jak najbardziej się schowała.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przykręcamy ori rączki jak widać na fotkach. Ta z lewej strony idzie na prawo i na odwrót. Wystające gwinty potraktowałem kontówką, a końcówkę maznąłem farbą coby nie rdzewiała, bo śruby kupiłem ciut dłuższe niż było trzeba ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Całość montujemy, wymieniając ostatnią tylną śrubę mocowania na dłuższą, drugi koniec przykręcamy do wystających dłuższych śrub mocowania.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I voila, mocowanie nie rzucające się w oczy i funkcjonalne, można bez problemów złapać łapą i się trzymać ;-)

Obrazek Obrazek Obrazek

Powodzenia w pracach warsztatowych ;-)

ODPOWIEDZ