osiemsetka - problemy z rozruchem
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
osiemsetka - problemy z rozruchem
Co powiecie: Nowy aku, w pełni naładowany, ładowanie trochę za słabe (13,2 - 13,6), sprawdzony rozrusznik (jedna szczotka jakby sie zawieszała i nie dolegała do komutatora-zrobione), połączenia czyściutkie... Rozrusznik bardzo wolno kręcił, jakby ciasno chodził ale po ingerencji weń o której wspomniałem wcześniej rozruszał się biedaczysko i kręcił całkiem żwawo tyle razy i le razy go o to poprosiłem. Minęło parę tygodni i temat wraca - Pierwszy raz zapali, moto się zagrzeje i.... rozrusznik strajkuje... Czyżby ubytek tego niecałego volta w ładowaniu wystarczył żeby po kilku-kilkunastu minutach prądu było już za mało żeby zapalić rozgrzany silnik ??? No i to wrażenie oporu podczas kręcenia... Aha - zdjąłem dekiel i wzrokowo oraz organoleptycznie zbadałem sprzęgiełko rozrusznika i trybiki pośrednie - CHODZĄ JAK MALINA !
Czego się tu złapać.......?????
Czego się tu złapać.......?????
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

-
- teksciarz
- Kontakt:
sprawdź ładowanie jak się rozgrzeje, u mnie regulator wysiadał po jakiś 2 minutach po uruchomieniu - jak się nagrzał to nie ładował. Może masz ten sam objaw, a pozatym tyle co piszesz to i tak za mało, chociaż na nowym aku w pełni naładowanym i tak powinieneś ładnych pare kilo zrobić (bez świateł oczywiście), no i bez problemu powinien kręcić.
Czesty objaw walniętego reglera. Mi się udało przyjechać z Niemiec 700 km na takim.sprawdź ładowanie jak się rozgrzeje, u mnie regulator wysiadał po jakiś 2 minutach po uruchomieniu - jak się nagrzał to nie ładował
Kupiłem motor i pytałem czy regler jest ok. Ja ales gut, kain problem. Problem był 250 km dalej .Na stacji benzynowej zgasiłem vfr ,zatankowałem i chcę palić ,a tu nic . Zegar oczywiście zresetowany.Wziąłem ze stacji akumulator rozruchowy ,podłączyłem na chwilę i motor odpalił i ze stresem dojechałem do domu .
Na 100% musisz kupić regulator. Akumulator nawet nowy nie ładowany kilka tygodni traci prąd więc mogłeś zapalić na słabym aku i reszta prądu poszła na pracę instalacji podczas pracy silnika. Naładuj dobrze aku i spróbój co będzie się działo. Zobacz jeszcze jaki pobór prądu ma rozrusznik i porównaj z serwisówką.
Pozdrawiam!