kontrolka FI Vtec

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Sylvio
Imię: Sylwek

kontrolka FI Vtec

Post autor: Sylvio » ndz 07 gru 2008, 01:26

witam wszystkich.
temat juz był wałkowany kilka razy ale chcę sie upewnić.
kilka dni temu musiałem rozebrać wydech wraz z kolektorami, dlatego musiałem odpiąć lambdę ( dwie kostki-biała i czarna).
po złozeniu całosci kostki nie wpiąłem, zapłon przekręciłem i błąd w kompie gotowy.
kostki wróciły na swoje miejsce i dzisiaj podczas przejazdzki "akcja mikołaje na moto" kontrolka FI +kontrolka czerwona immobilajera od czasu do czasu zapalała sie na 1-2 sekundy z tym, że również w tym momencie moto traciło moc, po czym na chwilę wszytko wracało do normy .
błąd ten raczej występuje w wyższym zakresie obrotów.
moje pytanie: czy brak mocy jest normalny objawem w momencie swiecącej kontrolki FI ?
oraz czy taki błąd mogę usunąć tylko poprzez serwis hondy, czy może jakies patenty własne?
proszę o podpowiedzi w tym temacie.
serdeczne dzięki
sylwek

Awatar użytkownika
metiu
bywalec
bywalec
Kontakt:

metiu

Post autor: metiu » pn 08 gru 2008, 09:17

zalezy ktorego Vitka masz, jezeli 2003,2004 to wtedy musisz przygotowac sobie kawalek drucika miedzianego najlepiej. Zdejmujesz z przodu prawa owiewke i tam powinna byc kostka do komputera. Vitki z lat wskazanych przeze mnie powyzej komunikuja sie z posiadaczem za pomoca kodow bledow wyswietlanych przez kontrolke. dlugie klikniecie oznacza 10tki krotkie pojedyncze liczby. Np 2 dlugie i 4 krotkie migniecia oznacza blad 24. Patrzysz w manualu potem czego blad 24 dotyczy. Oczywiscie wczesniej musisz wsadzic wyzej wymieniony przeze mnie drucik do dwoch otworow w kostce o ktorej tez mowilem powyzej. Aby skasowac bledy nalezy z tego co pamietam wsadzic dwie koncowki drucika do kostki i przekrecic stacyjke. W ten sposob kasujesz wszystkie powstale bledy.

Sylvio

kontrolka FI Vtec

Post autor: Sylvio » pn 08 gru 2008, 13:24

Vtec 06', najnowsza mapa.
będę próbował zdobyć manuala do niego.
chętnie wykonam w/o manewr z kodem błędu ,ale czy w tym roczniku obowiązuje podobna zasada?
jeżeli jest ktoś pewny tego, to proszę o podpowiedzi.
dzięki METIU.

Awatar użytkownika
metiu
bywalec
bywalec
Kontakt:

metiu

Post autor: metiu » pn 08 gru 2008, 16:05

Z tego co pamiętam to ten rocznik trzeba już podpiąć do kompa

Sylvio

kontrolka vtec

Post autor: Sylvio » śr 17 gru 2008, 21:22

witam. temat uznaję za zakończony. problemem okazał się alarm,który założyłem w momencie rozbiórki kolektorów itd.alarm został odpiety,problemu nie ma.
pozdro
...co tanie,to drogie...

ODPOWIEDZ