ladowanie po raz kolejny

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Posty: 3851
Rejestracja: ndz 21 gru 2008, 22:10
Model VFR: Fortepian
Imię: Łukasz
województwo: śląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SO/SZA

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: emil » sob 24 mar 2018, 21:00

Pamiętaj, że przy zwarciu omomierz pokaże podobne wartości, lepiej mierzyć napięcie przemienne z alternatora na każdej parze przewodów, wtedy wiesz, że regulator dostaje to, co potrzeba.

Awatar użytkownika
seven9
bywalec
bywalec
Posty: 34
Rejestracja: ndz 11 mar 2018, 10:46
Model VFR: 750F RC36 '92
Imię: Hubert
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge, UK

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: seven9 » sob 24 mar 2018, 21:43

Mierzyłem AC ale na podłączonym regulatorze i wychodziło ok 10V na wolnych obrotach i spadało na wyższych. W wolnym czasie jeszcze zrobie to samo ale odłącze regulator.
Jedyne co mnie teraz niepokoi to ładowanie na wolnych obrotach przy włączonych światłach, bo spada do ok 13V, bez świateł jest ok 14,5 V. Przy wyższych obrotach jest już ok 14V na światłach, to może tak ma być. Pojadę jeszcze w tygodniu sprawdzić aku, bo wydaje mi się padniety, ale to nic dziwnego jeśli w tym motorze od jakiegoś czasu nie było w ogóle ładowania.
Może problemem też jest to, że ktoś przerobił kiedyś światła tak aby obie strony lampy świeciły na światłach mijania, a nie tylko jedna strona. Dwie żarówki to nie jedna i więcej prądu potrzebują. Może spróbuje odłączyć jedną żarówkę i sprawdze czy ładowanie tak spada po włączeniu świateł, ale to już może na nowym aku.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Posty: 3851
Rejestracja: ndz 21 gru 2008, 22:10
Model VFR: Fortepian
Imię: Łukasz
województwo: śląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SO/SZA

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: emil » ndz 25 mar 2018, 08:35

Ten pomiar altka coś nie tak, bo byś nie miał ładowania wcale przy takich napięciach. Większość vfr ma spięte światła, ale te 13V to trochę mało.

Awatar użytkownika
adrianoo
pisarz
pisarz
Posty: 420
Rejestracja: pt 25 mar 2016, 18:41
Model VFR: 800 vtec
Imię: Adrian
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Józefosław

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: adrianoo » ndz 25 mar 2018, 10:06

Przeciągnij dodatkową masę i zasilanie z akumulatora bezpośrednio do regulatora napięcia. Powinno pomóc. Zrobiłem tak w vitku.
Wcześniej na światłach miałem 13,5 teraz jest 14,3
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"

Awatar użytkownika
seven9
bywalec
bywalec
Posty: 34
Rejestracja: ndz 11 mar 2018, 10:46
Model VFR: 750F RC36 '92
Imię: Hubert
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge, UK

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: seven9 » ndz 25 mar 2018, 10:19

Powtórze pomiary z altka przy wyłączonym regulatorze i dam znać, myśle, że powinno być lepiej.
Sprawdze też z tymi kablami chociaż chciałbym znać problem, bo to tylko obejście go. Zastanawiam się, czy nie wymienić tej kostki przy aku, jeśli jest do kupienia, bo wygląda, że przez nią idzie plus i masa z regulatora do aku:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
adrianoo
pisarz
pisarz
Posty: 420
Rejestracja: pt 25 mar 2016, 18:41
Model VFR: 800 vtec
Imię: Adrian
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Józefosław

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: adrianoo » ndz 25 mar 2018, 12:18

Ta kostka napewno do wymiany, bo popalona cała
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"

Awatar użytkownika
seven9
bywalec
bywalec
Posty: 34
Rejestracja: ndz 11 mar 2018, 10:46
Model VFR: 750F RC36 '92
Imię: Hubert
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge, UK

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: seven9 » czw 29 mar 2018, 21:43

Kostka wymieniona, ładowanie na wolnych z światłami nadal 13,3V, ale po przejechaniu 20 km aku naładował sie z 12,7 do 13V, więc może nie jest tak źle. Zastanawiam się czy już to tak zostawić czy jednak dorabiać te dodatkowe kable. Jeśli aku się ładuje podczas jazdy to chyba problemu nie ma.
[offtopic] Przy okazji wymiany kostki poprawiły mi się migacze, bo wcześniej włączały się z opóźnieniem, a czasem w ogóle się nie włączały. Teraz włączają się natychmiast.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
adrianoo
pisarz
pisarz
Posty: 420
Rejestracja: pt 25 mar 2016, 18:41
Model VFR: 800 vtec
Imię: Adrian
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Józefosław

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: adrianoo » pt 30 mar 2018, 10:44

Małe ładowanie. Ja bez dodatkowych kabli miałem 13,5- 13,7. (Światła I obroty 5000) niby ok. Ale....
Z dodatkowym podciagnieciem mam 14,2 -14,3 na wolnych obrotach i światłach.
Sprobój jeszcze wywalić kostki z pomiędzy altka i regulatora ( polutuj na sztywno)
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"

Awatar użytkownika
SoH
zadomowiony
zadomowiony
Posty: 64
Rejestracja: wt 30 wrz 2014, 16:22
Model VFR: VTEC, Yama FJR
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Lublin/Świdnik

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: SoH » ndz 22 kwie 2018, 12:05

Pamiętajcie że ładowanie powinno być na włączonych długich światłach.
VFR800 V-TEC ABS, rok 2006
FJR1300, rok 2006

Awatar użytkownika
adrianoo
pisarz
pisarz
Posty: 420
Rejestracja: pt 25 mar 2016, 18:41
Model VFR: 800 vtec
Imię: Adrian
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Józefosław

Re: ladowanie po raz kolejny

Post autor: adrianoo » wt 24 kwie 2018, 08:10

Mi wpadł w łapy regulator od 1200 i teraz pytanie, jak to cuś wsadzić do vteca.?
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości