Kręci ale brak iskry vfr 1986r.

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
K_A_W_A_98
Imię: Jakub
województwo: śląskie

Kręci ale brak iskry vfr 1986r.

Post autor: K_A_W_A_98 » wt 15 kwie 2014, 16:41

Witam.

Mam problem z moją vfr. Kupiłem ja z stanie opłakanym i stwierdziłem że ją odnowie i zrobię z niej streetfightera. Przed porozkręcaniem i porozpinaniem wszystko pracowało ok wkręcała sie na obroty i wgl wszystko super. gdy doprowadziłem plastiki bak i inne części do ładu i przyzwoitego wyglądu, zacząłem ja z powrotem składać. Gdy stała już na kołach popodpinana i prawie całą poskładana stwierdziłem że wypadało by ją juz odpalić. Kręcić kręci, odpalać nie odpala. Na początku myślałem ze przez miesiąc stania w ciepłym pomieszczeniu wyparowała benzyna i gaźniki są zapowietrzone i coś nie tak z pompą bo nie dopompowała paliwa. Podpiąłem pompę paliwa na krótko pod aku i pod pompowałem benzyny. Dalej nie odpala więdz rozebrałem, wykręciłem świece świeca oczywiście mokra po długim odpalaniu więdz paliwo jest. lecz nie ma iskry. Sprawdziłem czy wszystko popodpinane czy wszystko sie zgadza i kolejna próba, dalej milczy :( Pozaprawiałem wszystkie kable od przełącznika do cewek od regulatora sprawdziłem również czy regulator na pewno ma mase czy przełącznik działa bezpieczniki w całym moto i wszystko ok lecz dalej nie odpala. Na forum wyczytałem że komuś padły wszystkie 4 świece po przejechaniu niespełna 9km, Świece w hondzie są nowe więdz podpiąłem do skutera kolegi i działa świeca więdz wszystko ok przepiąłem znowu do hondy i dalej nie ma iskry:( Nie wie ktoś co może być powodem tego iż motocykl nie odpala?? Może wie czy w Hondzie nie ma gdzieś jakiegoś połączenia zapłon ze światłami czy możne ma gdzieś coś takiego jak czujnik rozłożonej stopki bo ja jak sie rozglądałem w okolicach stopki to nic nie widziałem:(

Z góry dzięki i pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Re: Kręci ale brak iskry vfr 1986r.

Post autor: poscig » wt 15 kwie 2014, 16:58

Witaj kolego,mykaj szybciutko do powitalni.
K_A_W_A_98 pisze: Nie wie ktoś co może być powodem tego iż motocykl nie odpala??
brak iskry. :mrgreen:
Sprawdzałeś przełącznik na kierownicy po prawej stronie do odcinania zapłonu?Z elektryką nic nie robiłeś?

K_A_W_A_98

Post autor: K_A_W_A_98 » wt 15 kwie 2014, 18:01

tak jako pierwszy ;|

K_A_W_A_98

Post autor: K_A_W_A_98 » wt 15 kwie 2014, 19:48

Ja nic z elektryką nie robiłem ale ktoś raczej tak bo troszke poszewcowane tam jest

regaciarz
bywalec
bywalec
Imię: Michał
województwo: podlaskie

Post autor: regaciarz » śr 16 kwie 2014, 19:03

w tym sprzęcie instalacja jest prosta jak drut, prześwietl cała czy nie przerwał się nigdzie jakiś kabelek. U mnie czasami ten przełacznik na kierownicy nie styka, włącz zapłon kluczykiem( słychać jak cyknie przekaźnik) i przełącz zapłon na "on" czerwonym przełacznikiem i cyknie kolejny przekaźnik. Może masz jakiś alarm i odcina?

K_A_W_A_98

Post autor: K_A_W_A_98 » pt 18 kwie 2014, 02:23

Co do alarmu nie wiem cała wiązka jest posprawdzana z 20 razy przełącznik po prawej stronie jest rozebrany i za przełącznik robi blaszka miedziana owinięta taśmą i styk jest na 100% blaszki poskrobałem jeszcze żeby je odświerzyć żeby był styk. Kable od przełacznika do kostki sa ok od kostki dalej do końca tez są ok posprawdzane. Nie mam jak sprawdzić tylko modułu zapłonowego i jeszcze jutro odkręce dekiel prądnicy może sie jakiś kabelek urwał przepalił czy coś w tym stylu ;(

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » pt 18 kwie 2014, 08:02

Sprwdź kostki połączeniowe od impulsatora /prawa strona silnika/, czujnik sprzęgła oraz styk stopki bocznej...

P.S.
Ważne jest także połączenie z masą!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

K_A_W_A_98

Post autor: K_A_W_A_98 » pt 18 kwie 2014, 16:08

Kostka od impulsatora sprawdzona. Jak mam sprawdzić czujnik sprzęgła? Z tego co oglądałem stopke to ja tam nie widziałem żadnego kabelka, wtyczki ani nic podobnego poprostu sprężyna i mocowanie stopki :|

Mam jeden wolny kabel który idzie do modułu zapłonowego i jeszcze takiego małego pudełeczka przypomianającego moduł zapłonowy ze skutera i on z przodu nie był CHYBA nigdzie podpiety wydaje mi sie że to od obrotomierza ale nie jestem pewien bo kupiłem ja z licznikami od cbr .
20140418_155158.jpg
tutaj wychodzi od modułu
20140418_155322.jpg
A to jest koniec wiązki pod kierownica
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ