Przeróbka z mph na kmh

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj

Moderatorzy: Jacko, kiki, KolczyK, PETER

Przeróbka z mph na kmh

Postprzez daras984 » 2013-08-14, 17:47

Witam
ostatnio zmieniłem sobię tarczkę z mil na klilometry w VFR800 1999r, prędkość dobrze mi pokazuje sprawdzone z samochodem. Kolejną rzeczą którą zrobiłem było przerobienie wskaźnika kilometrów. Za sprawą poradnika z forum viewtopic.php?f=18&t=15478&view=unread#unread na liczniku pojawiły mi się kilometry i C, natomiast przebieg jest cały czas liczony w milach sprawdzone 100km przejechane a na liczniku 60. gdzieś na forum doczytałem się ze trzeba zmienić jeszcze czujnik prędkościomierza, pewnie zębatka jest inna w wersji europejskiej a inna w angielskiej. Pierwsze pytanie gdzie VFR ma czujnik, drugie czy moje przypuszczenia są prawidłowe.
daras984
bywalec
bywalec
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2013-03-09, 17:20
Lokalizacja: międzychód
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez Arnold » 2013-08-14, 17:55

Czujnik jest przy przedniej zębatce. A przypuszcenia błędne bo różnica jest pewnie w ilości impulsów w czujniku nie w zębach koła zębatego.
Obrazek ECU z polifta, sondy lambda, katalizator, filtr K&N, tłumik MIG, zębatka przód 16z.

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty
Avatar użytkownika
Arnold
klepacz
klepacz
 
Posty: 1807
Dołączył(a): 2010-01-29, 21:56
Lokalizacja: Opole
Model VFR: 800 FI RC46
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez daras984 » 2013-08-14, 17:58

no mi własnie chodzi o przełożenie tego czujnik pewnie jest inne, napęd napewno się nie różni
daras984
bywalec
bywalec
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2013-03-09, 17:20
Lokalizacja: międzychód
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez daras984 » 2013-08-14, 18:16

chodziło mi o przełożenie wewnątrz tego czujnika.
Druga rzecz mój czujnik ma symbol 98355 jest on na wierzchu, niech sie teraz wypowiedzą ludzi jakie symbole u nich wystepują w wersji angielskiej i europejskiej, a problem nurtujący wileu forumowiczów prawie zostanie rozważany
daras984
bywalec
bywalec
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2013-03-09, 17:20
Lokalizacja: międzychód
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez Mateusz » 2013-08-14, 18:55

Nic nie daje zmiana czujnika, mam tak samo przerobione zegary, podmienialem czujnik z kumplem z wersji europejskiej nadal liczy w milach
Mateusz
bywalec
bywalec
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2012-09-09, 21:00
Lokalizacja: Warszawa Sadyba
Model VFR: Rc46
Imię: Mateusz
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez perz_86 » 2013-08-14, 19:13

Są dwie opcje:
można wstawić prosty układ mnożnika za impulsatorem który będzie podawał adekwatnie więcej impulsów (stosunek mil do kilometrów), albo można przeprogramować komputer.

EDIT:
chyba że impulsy idą bezpośrednio do licznika wtedy sprawa jest prostsza. Niestety ani nie mam odpowiedniego sprzętu ani vfr żeby to sprawdzić ;(
Ostatnio edytowano 2013-08-14, 19:19 przez perz_86, łącznie edytowano 1 raz
perz_86
zadomowiony
zadomowiony
 
Posty: 53
Dołączył(a): 2012-03-24, 19:33
Model VFR: VFR 800 FI
województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez daras984 » 2013-08-14, 19:18

w takim razie wszystko w pamięci 93c46, od dwóch tygodni szukam bez silnie wsadu do tej pamięci, znalazłem tylko program do edycji przebiegu. dziś olśniło mnie i wywnioskowałem że jezeli licznik przerabia się na zworach to co innego może wpływać też na przebieg.
Wykonanie układu pozostawiam na koniec i tak by się to wszystko zgrało musiał bym znów prędkościomierz przerabiać bo i on będzie zawyzał prędkość ale tam tylko wystarczy mocniej naciągnąć sprężynkę.
Może Ktoś ma wsad do pamięci do VFR 800 lub udostępni licznik do odczytu.
Dzięki za pomoc
daras984
bywalec
bywalec
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2013-03-09, 17:20
Lokalizacja: międzychód
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez daras984 » 2013-08-14, 19:28

zaraz sprawdzę mam schemat
daras984
bywalec
bywalec
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2013-03-09, 17:20
Lokalizacja: międzychód
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez daras984 » 2013-08-14, 19:51

Impulsy idą do komputera i do licznika gdzie się rozgałęziają równolegle do prędkościomierza jak i wyświetlacza. Jak już to można by było się wpiąć przed samym wyświetlaczem z tym układem. Masz jakiś pomysł na taki układ, układy cyfrowe miałem już dawno i to tylko w teorii nie w praktyce
daras984
bywalec
bywalec
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2013-03-09, 17:20
Lokalizacja: międzychód
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez Mateusz » 2013-08-14, 21:09

Jezeli cos wymyslicie to ja się pisze bo z elektroniki to noga jestem
Mateusz
bywalec
bywalec
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2012-09-09, 21:00
Lokalizacja: Warszawa Sadyba
Model VFR: Rc46
Imię: Mateusz
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez daras984 » 2013-08-18, 18:01

czujnik w wersji w milach i kilometrach mają różne symbole ale są takie same dają 5 impulsów na jeden obrót wałka, jutro mama zamiar sczytać pamięć 93c46 z wersji w kilometrach od kolegi z forum, jak wszystko będzie ok to wsad wrzucę na forum.
daras984
bywalec
bywalec
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2013-03-09, 17:20
Lokalizacja: międzychód
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez daras984 » 2013-08-19, 15:47

tak więc dziś dzięki koledze z forum Hefajstos który udostępnił mi swój motocykl odczytałem pamięć, po wgraniu programu z jego licznika przebieg liczony jest już w kilometrach sprawdzone na trasie 25km mierzone później samochodem. Pamięć trzeba czytać jako 93c46 16bit pamięć bez rotacji, wsad w załączniku. Pamiętać tez trzeba o przylutowaniu rezystorów tak jak w poradniku jest napisane
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
daras984
bywalec
bywalec
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2013-03-09, 17:20
Lokalizacja: międzychód
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez Mateusz » 2013-08-19, 19:22

Kdzie mozna wgrac nowa pamięć w okolicach wawy znacie jakiegos magika?
Mateusz
bywalec
bywalec
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2012-09-09, 21:00
Lokalizacja: Warszawa Sadyba
Model VFR: Rc46
Imię: Mateusz
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez daras984 » 2013-08-19, 19:37

Pierwszy lepszy od odkodowywania radi naprawy telewizorów, naprawy telefonów gsm to jest jedna z najbardziej popularna pamięci
daras984
bywalec
bywalec
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2013-03-09, 17:20
Lokalizacja: międzychód
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Postprzez Mateusz » 2014-02-18, 10:33

Pytanie czy ktos juz próbował wgrywac ten wsad? Mam problem z dzialaniem zegarow po wgarniu tego wsadu, no i spece w serwisie elektronik twierdzą że ta pamiec jest 8 bit
Mateusz
bywalec
bywalec
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2012-09-09, 21:00
Lokalizacja: Warszawa Sadyba
Model VFR: Rc46
Imię: Mateusz
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

Następna strona

Powrót do ELEKTRYKA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość