Przeróbka z mph na kmh

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj

Moderatorzy: Jacko, kiki, KolczyK, PETER, Falcon

daras984
bywalec
bywalec
Posty: 41
Rejestracja: sob 09 mar 2013, 17:20
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzychód

Przeróbka z mph na kmh

Post autor: daras984 » śr 14 sie 2013, 18:47

Witam
ostatnio zmieniłem sobię tarczkę z mil na klilometry w VFR800 1999r, prędkość dobrze mi pokazuje sprawdzone z samochodem. Kolejną rzeczą którą zrobiłem było przerobienie wskaźnika kilometrów. Za sprawą poradnika z forum viewtopic.php?f=18&t=15478&view=unread#unread na liczniku pojawiły mi się kilometry i C, natomiast przebieg jest cały czas liczony w milach sprawdzone 100km przejechane a na liczniku 60. gdzieś na forum doczytałem się ze trzeba zmienić jeszcze czujnik prędkościomierza, pewnie zębatka jest inna w wersji europejskiej a inna w angielskiej. Pierwsze pytanie gdzie VFR ma czujnik, drugie czy moje przypuszczenia są prawidłowe.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Posty: 2411
Rejestracja: pt 29 sty 2010, 21:56
Model VFR: 800 FI '01
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: Arnold » śr 14 sie 2013, 18:55

Czujnik jest przy przedniej zębatce. A przypuszcenia błędne bo różnica jest pewnie w ilości impulsów w czujniku nie w zębach koła zębatego.
Obrazek ECU z polifta, sondy lambda, katalizator, filtr K&N, tłumik MIG, zębatka przód 16z.

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

daras984
bywalec
bywalec
Posty: 41
Rejestracja: sob 09 mar 2013, 17:20
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzychód

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: daras984 » śr 14 sie 2013, 18:58

no mi własnie chodzi o przełożenie tego czujnik pewnie jest inne, napęd napewno się nie różni

daras984
bywalec
bywalec
Posty: 41
Rejestracja: sob 09 mar 2013, 17:20
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzychód

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: daras984 » śr 14 sie 2013, 19:16

chodziło mi o przełożenie wewnątrz tego czujnika.
Druga rzecz mój czujnik ma symbol 98355 jest on na wierzchu, niech sie teraz wypowiedzą ludzi jakie symbole u nich wystepują w wersji angielskiej i europejskiej, a problem nurtujący wileu forumowiczów prawie zostanie rozważany

Mateusz
bywalec
bywalec
Posty: 21
Rejestracja: ndz 09 wrz 2012, 22:00
Model VFR: Rc46
Imię: Mateusz
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa Sadyba

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: Mateusz » śr 14 sie 2013, 19:55

Nic nie daje zmiana czujnika, mam tak samo przerobione zegary, podmienialem czujnik z kumplem z wersji europejskiej nadal liczy w milach

perz_86
zadomowiony
zadomowiony
Posty: 53
Rejestracja: sob 24 mar 2012, 19:33
Model VFR: VFR 800 FI
województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: perz_86 » śr 14 sie 2013, 20:13

Są dwie opcje:
można wstawić prosty układ mnożnika za impulsatorem który będzie podawał adekwatnie więcej impulsów (stosunek mil do kilometrów), albo można przeprogramować komputer.

EDIT:
chyba że impulsy idą bezpośrednio do licznika wtedy sprawa jest prostsza. Niestety ani nie mam odpowiedniego sprzętu ani vfr żeby to sprawdzić ;(
Ostatnio zmieniony śr 14 sie 2013, 20:19 przez perz_86, łącznie zmieniany 1 raz.

daras984
bywalec
bywalec
Posty: 41
Rejestracja: sob 09 mar 2013, 17:20
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzychód

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: daras984 » śr 14 sie 2013, 20:18

w takim razie wszystko w pamięci 93c46, od dwóch tygodni szukam bez silnie wsadu do tej pamięci, znalazłem tylko program do edycji przebiegu. dziś olśniło mnie i wywnioskowałem że jezeli licznik przerabia się na zworach to co innego może wpływać też na przebieg.
Wykonanie układu pozostawiam na koniec i tak by się to wszystko zgrało musiał bym znów prędkościomierz przerabiać bo i on będzie zawyzał prędkość ale tam tylko wystarczy mocniej naciągnąć sprężynkę.
Może Ktoś ma wsad do pamięci do VFR 800 lub udostępni licznik do odczytu.
Dzięki za pomoc

daras984
bywalec
bywalec
Posty: 41
Rejestracja: sob 09 mar 2013, 17:20
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzychód

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: daras984 » śr 14 sie 2013, 20:28

zaraz sprawdzę mam schemat

daras984
bywalec
bywalec
Posty: 41
Rejestracja: sob 09 mar 2013, 17:20
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzychód

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: daras984 » śr 14 sie 2013, 20:51

Impulsy idą do komputera i do licznika gdzie się rozgałęziają równolegle do prędkościomierza jak i wyświetlacza. Jak już to można by było się wpiąć przed samym wyświetlaczem z tym układem. Masz jakiś pomysł na taki układ, układy cyfrowe miałem już dawno i to tylko w teorii nie w praktyce

Mateusz
bywalec
bywalec
Posty: 21
Rejestracja: ndz 09 wrz 2012, 22:00
Model VFR: Rc46
Imię: Mateusz
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa Sadyba

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: Mateusz » śr 14 sie 2013, 22:09

Jezeli cos wymyslicie to ja się pisze bo z elektroniki to noga jestem

daras984
bywalec
bywalec
Posty: 41
Rejestracja: sob 09 mar 2013, 17:20
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzychód

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: daras984 » ndz 18 sie 2013, 19:01

czujnik w wersji w milach i kilometrach mają różne symbole ale są takie same dają 5 impulsów na jeden obrót wałka, jutro mama zamiar sczytać pamięć 93c46 z wersji w kilometrach od kolegi z forum, jak wszystko będzie ok to wsad wrzucę na forum.

daras984
bywalec
bywalec
Posty: 41
Rejestracja: sob 09 mar 2013, 17:20
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzychód

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: daras984 » pn 19 sie 2013, 16:47

tak więc dziś dzięki koledze z forum Hefajstos który udostępnił mi swój motocykl odczytałem pamięć, po wgraniu programu z jego licznika przebieg liczony jest już w kilometrach sprawdzone na trasie 25km mierzone później samochodem. Pamięć trzeba czytać jako 93c46 16bit pamięć bez rotacji, wsad w załączniku. Pamiętać tez trzeba o przylutowaniu rezystorów tak jak w poradniku jest napisane
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mateusz
bywalec
bywalec
Posty: 21
Rejestracja: ndz 09 wrz 2012, 22:00
Model VFR: Rc46
Imię: Mateusz
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa Sadyba

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: Mateusz » pn 19 sie 2013, 20:22

Kdzie mozna wgrac nowa pamięć w okolicach wawy znacie jakiegos magika?

daras984
bywalec
bywalec
Posty: 41
Rejestracja: sob 09 mar 2013, 17:20
Model VFR: RC 46
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzychód

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: daras984 » pn 19 sie 2013, 20:37

Pierwszy lepszy od odkodowywania radi naprawy telewizorów, naprawy telefonów gsm to jest jedna z najbardziej popularna pamięci

Mateusz
bywalec
bywalec
Posty: 21
Rejestracja: ndz 09 wrz 2012, 22:00
Model VFR: Rc46
Imię: Mateusz
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa Sadyba

Re: Przeróbka z mph na kmh

Post autor: Mateusz » wt 18 lut 2014, 10:33

Pytanie czy ktos juz próbował wgrywac ten wsad? Mam problem z dzialaniem zegarow po wgarniu tego wsadu, no i spece w serwisie elektronik twierdzą że ta pamiec jest 8 bit

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość