Podświetlanie wyświetlacza w FI
- juhass
- pisarz
- Imię: Tomasz
- województwo: śląskie
Podświetlanie wyświetlacza w FI
Witajcie,
tak sobie dzisiaj wracałem w wieczornej burzy i albom bardziej ślepy niż myślałem albo mi wyświetlacz słabo podświetla... W garażu zerknąłem i chyba rzeczywiście świeci słabiej niż kiedyś. Pytanie jak to jest rozwiązane- w sensie to podświetlanie? Diody czy żarówki? Obrotomierz i prędkościomierz świeci jak świecił ale wyświetlacz jakiś taki ciemniejszy...
Ktoś miał taką historię?
tak sobie dzisiaj wracałem w wieczornej burzy i albom bardziej ślepy niż myślałem albo mi wyświetlacz słabo podświetla... W garażu zerknąłem i chyba rzeczywiście świeci słabiej niż kiedyś. Pytanie jak to jest rozwiązane- w sensie to podświetlanie? Diody czy żarówki? Obrotomierz i prędkościomierz świeci jak świecił ale wyświetlacz jakiś taki ciemniejszy...
Ktoś miał taką historię?
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
Re: Podświetlanie wyświetlacza w FI
pokop w temacie podświetlania zegarów to zobaczysz jak wygląda konstrukcja licznika,
o tu:
viewtopic.php?p=182732#p182732
jest tam kilka żarówek podświetlających częściowo niektóre elementy, a ten wyświetlacz jako lcd zapewne ma swoją, która mogła się spalić. Proponuję wsadzić leda i będzie po problemie, ale to w w/w temacie masz info
pozdro
o tu:
viewtopic.php?p=182732#p182732
jest tam kilka żarówek podświetlających częściowo niektóre elementy, a ten wyświetlacz jako lcd zapewne ma swoją, która mogła się spalić. Proponuję wsadzić leda i będzie po problemie, ale to w w/w temacie masz info

pozdro
- juhass
- pisarz
Dzięki za szybka reakcję i podrzucenie tego tematu. Dalej jednak nie wiem czy tam seryjnie są żarówki czy diody? Pod wyświetlaczem?
Żeby je wymienić muszę wykręcać całe zegary czy jest dostęp od spodu, po zrzuceniu czachy?
Żeby je wymienić muszę wykręcać całe zegary czy jest dostęp od spodu, po zrzuceniu czachy?
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Na wyświetlacz przypadają dwie żarówki W5W. Samych zegarów nie musisz rozkręcać, jest dostęp od tyłu.
- juhass
- pisarz
No i wszystko wiem. Dzięki Chłopaki!
Kupie z 10 tych żarówek i wymienie chyba wszystkie hurtem, żeby był spokój.
Kupie z 10 tych żarówek i wymienie chyba wszystkie hurtem, żeby był spokój.

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
kup lepiej białe diody
a żarówki mają po 1,7W, nie pakuj 5W bo to są do innych celów, mogą stopić obudowę licznika 
Pozdro!

Pozdro!
- juhass
- pisarz
Ja tam wole out-school'owe żarówki niż pseudo tjuning show diody.
Żarówki fajnie równomiernie rozpraszają światło, diody chyba mniej równomiernie, a ja nie chce mieć jasnych placków na lcd.
A właśnie... te żarówki to takie?
http://www.sklepmotonet.pl/p/pl/bu7913/ ... biala.html

Żarówki fajnie równomiernie rozpraszają światło, diody chyba mniej równomiernie, a ja nie chce mieć jasnych placków na lcd.

- Syl Jonson
- bywalec
- Imię: Syl
- województwo: zachodniopomorskie
ja wol, to te standardowe, prawdopodobnież montowane we wszystkich zegarach Hondy
Motocykl jak wino- im starszy, tym ładniejszy wydaje dźwięk.
piękne są chwile spędzone na motocyklu, a dodatkowo w doborowym towarzystwie - bezcenne.
pozdroVienia
piękne są chwile spędzone na motocyklu, a dodatkowo w doborowym towarzystwie - bezcenne.
pozdroVienia
- BartoszBB
- bywalec
- Imię: Bartosz
- województwo: lubuskie
Tak takie ja do siebie wsadziłem samochodowe 3W i też jest ok...wyświetlacz podświetlają ci dwie żarówki jedna u góry pośrodku i druga na dole...ja wymieniłem bez odkręcania licznika i bez ściągania czachy choć dojście nie powiem było masakryczne...juhass pisze:Ja tam wole out-school'owe żarówki niż pseudo tjuning show diody.![]()
- DeVeDe
- pisarz
- Kontakt:
Ja zarowki kupowalem w motoriscie... problem w tym ze kosztowaly jakies kosmiczne pieniadze... ale kupilem... bo nigdzie ich dostac nie moglem. Zmienilem wszystkie... juz na wszelki wypadek skoro juz czache sciagnalem. Spalone mialem dwie. Pod wyswietlacz wsadzilem biale diody led szerokokatne... z nadzieja ze wyswietlcz bedzie sobie swiecil na bialo (bo tak lubie... i tak tez zrobilem we wczesniejszej XJ-ce). Jakie bylo moje zdziwienie kiedy zalozylem diody a wyswietlacz sie zrobil niebieski. Swoja droga zle to nie wyglada i tak to zostawilem. Zegary mam normalnie zielone.
- armen1pl
- pisarz
- Imię: Arek
- województwo: mazowieckie
Żeby nie zakładać nowego tematu....
Spaliła mi się jedna żarówka od prędkościomierza, da się ja wymienic bez rozbierania przodu ?
Spaliła mi się jedna żarówka od prędkościomierza, da się ja wymienic bez rozbierania przodu ?
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Możesz próbować wątpie czy uda Ci się to zrobić. Zostaw to sobie na zimę - zdejmiesz czasze i zrobisz z tym porządek
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
Kiki nie da sie chyba ze sobie wczesniej polamie reke w kilku miejscach
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- armen1pl
- pisarz
- Imię: Arek
Spoko, zima długa.
przepraszam że nie chce mi się szperać, powiedzcie mi jakie tam żarówki idą, kupie je u siebie w sklepie czy są takie fikuśne i będe musiał zamawiać od Gregorego ?
przepraszam że nie chce mi się szperać, powiedzcie mi jakie tam żarówki idą, kupie je u siebie w sklepie czy są takie fikuśne i będe musiał zamawiać od Gregorego ?
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
normalna bez cokołowa tylko nie montuj mocniejszych jak 3W np taka http://allegro.pl/zarowka-zarowki-w3w-3 ... 96436.html
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"