Wiązka tylko do odpalenia RC46- Buggy

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
jezioro1991
Kontakt:

Wiązka tylko do odpalenia RC46- Buggy

Post autor: jezioro1991 » wt 16 paź 2012, 17:29

Witam. Składam pojazd typu buggy na podzespołach Hondy VFR800Fi 99/00' bez H.I.S.S. Wszystkie części czyli silnik,airbox,wtryski,wiązkę,czujniki itp. kupiłem osobno (wiem bardzo wielki błąd... ale to pierwszy raz :) ). Niedługo będę się przymierzał do odpalenia tej bestii jednak, troszkę pogubiłem się w elektryce. Całą wiązkę,prawie wszystkie kosteczki itp. rozjaśnił mi manual, bez niego nie dałbym sobie rady... Ale do rzeczy : Pytanie brzmi... Czy potrzebne są czujniki/elektrozawory które zwią się(wszystkie nazwy pochodzą ze schematu el. z manuala) :

Baro sensor
Intake duct control solenoid valve
Exhaust air inject solenoid valve
(nie jestem pewny czy go posiadam czy nie ... poprostu nie wiem gdzie go szukać ...

do tego wszystkiego brakuje mi jeszcze czujnika prędkości. Wpisałem na listę Intake duct control solenoid valve, ponieważ nie jestem pewny, ale wydaje mi się że ta nazwa może odnosić się do elektrozaworu Bypass control solenoid valve(a jego posiadam).

Więc bardzo proszę o odpowiedź które czujniki/elektrozawory będą mi potrzebne do odpalenia silnika, oraz jego normalnej pracy. Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
benito
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jarek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Re: Wiązka tylko do odpalenia RC46- Buggy

Post autor: benito » czw 18 paź 2012, 07:27

Technicznie nie pomoge, ale kiedys Teodor Myszkowski wsadził silnik VFR-ki 750 do Malucha.
Jak nie znajdziesz tutaj odpowiedzi, on moze Ci pomoc chocby mailowo.
Swietny motocyklista, kierowca i legenda polskiej motoryzacji.

P.S.
Swietny projekt;)
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05

jezioro1991
Kontakt:

Post autor: jezioro1991 » czw 18 paź 2012, 09:25

Już jestem bliżej niż dalej odpowiedzi :) Exhaust air inject solenoid valve po przewertowaniu internetu znalazłem odpowiedź ... Jest to zaworek który puszcza powietrze do kanału wylotowego celem podgrzania spalin ... po to aby podgrzać katalizator :) Więc ten zaworek OLEWAM ! :)
Intake duct control solenoid valve - jest to inna nazwa zaworka Bypass control solenoid valve, czyli tego co steruje podciśnieniami :)
Jedynie co to jestem pod znakiem zapytania jeśli chodzi o baro sensor. W manualu wyczytałem że współpracuje on z czujnikiem który jest w airboxie, który również określa wartość ciśnienia, na podstawie różnic ciśnienia dobierana jest wielkość paliwa wstrzykiwanego przez wtryski(bądź pomocna w tych wyliczeniach). Z tego wniosku wychodzę że byłby potrzebny, wręcz niezbędny. No chyba że macie jakieś info na ten temat. Byłbym bardzo wdzięczny :)

Awatar użytkownika
klosiewi
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz

Post autor: klosiewi » czw 18 paź 2012, 13:43

jezioro1991 pisze:Z tego wniosku wychodzę że byłby potrzebny, wręcz niezbędny
Tak masz rację i z tego co wiem jest ich dwa, jeden w AirBox a drugi na zewnątrz motocykla (pomiar ciśnienia zewnętrznego). :wink:

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » czw 18 paź 2012, 14:52

i jest potrzebny szt 2 tak jak pisze klosiewi obliczanie różnicy ciśnień
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » czw 18 paź 2012, 15:00

Tak odchodząc od tematu to dlaczego nie wsadziłeś silnika od starej gaźnikowej poczciwej 750?

Tam nie ma całej problematycznej elektroniki
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

jezioro1991
Kontakt:

Post autor: jezioro1991 » czw 18 paź 2012, 23:37

Dlaczego wybrałem 800? Dobre pytanie :) Na samym początku byłem poinformowany o tym jak gaźniki się zachowują na dziurach, stromych wzniesieniach itp. czyli wszystko to po czym będzie jeździł buggy. Podobnież gaźniki się zacinają i ogólnie lipa. Nie wiem nie znam się ... uwierzyłem. No i 800 ma o 10KM więcej ! :D Aaaa... no i najważniejsze :) Nie spotkałem się jeszcze z buggy z silnikiem 800 a same 750 :) Fajnie jest być pierwszym :)

Pytanie z innej beczki... Nie posiadam również elektrozaworu "Pair solenoid valve". Czy mogę poprostu zaślepić wyloty ? Bo podobnież to tylko ekologia, ale nie jestem pewien, więc wolę się spytać. No i czy to nie będzie miało wpływu na moc/pracę silnika ? :)

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » pt 19 paź 2012, 06:39

jezioro1991 pisze:Podobnież gaźniki się zacinają i ogólnie lipa.
ale bajka :mrgreen:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

jezioro1991
Kontakt:

Post autor: jezioro1991 » śr 24 paź 2012, 21:52

Mam kolejne pytanko do Was :) chce podłączyć zawór odmy, czy jakoś to się nazywa ( PAIR Solenoid valve). W mojej wiązce nie mogę się doszukać wtyczki od tego elektrozaworu, schemat też nic nie wie na ten temat ... Więc może Wy coś wiecie :) Następna sprawa to ECT, czyli czujnik temperatury silnika, idą teoretycznie do niego 3 kabelki (zielono/niebieski,zielono/pomarańczowy,zółto/niebieski). Wtyczka jest w kształcie trójkąta ( nie posiadam jej ). Bardzo proszę o podpowiedź w jakiej kolejności kabelki łączą się z czujnikiem ( góra, lewy (od strony alternatora),prawy(od strony czujnika położenia wałka)). Pozdrawiam i proszę ROZKMINIAĆ :D

jezioro1991
Kontakt:

Post autor: jezioro1991 » ndz 04 lis 2012, 12:19

No to mogę powiedzieć, że to co zostało zamierzone, zostało osiągnięte :) Po 3 latach od pomysłu, usłyszałem piękny dźwięk vfr ( przy czym silnik był nieodpalany przez 3 lata, a wtryski itp, wszystko leżało obok przez ten czas). Problem jest tylko z podłączeniem ECT (silnik dusi się przy wyższych obrotach), ponieważ nikt mi nie napisał, jak go podłączyc, który pin ma jaki kolor, ale kostkę zamówię i będzie spokój.

Filmik z odpalenia : http://www.youtube.com/watch?v=-c-nr3poJvE

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Imię: Piotr
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: puzon » ndz 04 lis 2012, 15:27

Fajna stacyjka jest, pomysł na Buggy spoko.

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » ndz 04 lis 2012, 20:38

Ciekaw jestem jak będzie się sprawował w polu.
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu

jezioro1991
Kontakt:

Post autor: jezioro1991 » wt 04 gru 2012, 21:31

Pierwsze jazdy : http://www.youtube.com/watch?v=vytvn9-jWFo

Troszkę krótko ... rzekłbym że to narazie taki "zwiastun" :) Pozdrowionka dla wszystkich ! :)

P.S

Trzeba cały czas walczyć z pojazdem. Ja chce prosto, a on bardziej bokiem :) Jednak do pełnych testów poczekamy do wiosny chyba :)

Awatar użytkownika
Hefajstos
klepacz
klepacz
Imię: Maciej

Post autor: Hefajstos » śr 05 gru 2012, 09:50

Ładnie gada i ma jada!

jezioro1991
Kontakt:

Post autor: jezioro1991 » sob 26 sty 2013, 20:31

Takie małe video jeśli chodzi o następne testy i zabawy na polu :
http://www.youtube.com/watch?v=bEWCGOsCROM

Jeśli chodzi o samo prowadzenie to trzeba się pilnować, buggy jest zdania " Nieważne gdzie byle bokiem" :D Ale ogólnie jestem mega zadowolony szczególnie z silnika :) Moc od samego dołu :) Aktualnie temat buggy trochę odłożony... przechodzi teraz przez proces rejestracji jako pojazd typu SAM :) gdyż tak naprawdę nie mam ochoty użerać się z władzami, no i będę mógł sobie jechać nim gdzie tylko chce ! :)

Myślę że nic się nie będzie działo jak będę wszystkie info na temat tego sprzętu udostępniał w tym dziale :) Jeśli jednak coś będzie nie tak, mogę założyć nowy temat:) pozdraViam :)

ODPOWIEDZ