Alarm MAT 450 - problem z uruchomieniem

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
województwo: małopolskie

Alarm MAT 450 - problem z uruchomieniem

Post autor: Bialy » śr 04 maja 2011, 23:47

Kupiłem motocykl z alarmem MAT 450. W momencie zakupu był dezaktywowany, ale podobno sprawny. Teraz postanowiłem go aktywować i używać, ale napotkałem na problem.
Mianowicie po uzbrojeniu alarm po jakichś 3 sekundach zaczyna wyć i należy go wyłączyć pilotem. Po tym czasie "czuwa" już normalnie, jednak np. nie bierze pod uwagę sygnału z czujnika przechyłu. Istnieje możliwość włączenia alarmu tak, żeby nie brał pod uwagę sygnału z tego czujnika, jednak uruchomienie w takim trybie i tak skutkuje włączeniem syreny chwilę po uzbrojeniu. Nie wiem, co może wyzwalać alarm...

Czy ktoś może spotkał się z podobnymi dolegliwościami w alarmie? Co powinienem sprawdzić? Może ktoś ma taki sam alarm? ;)

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Re: Alarm MAT 450 - problem z uruchomieniem

Post autor: Lukaszny » czw 05 maja 2011, 09:11

Bez sprawdzenia centralki alarmu i instalacji podpięcia to trochę tak jakby wróżyć z fusów co mu dolega. 3 sekundowe opóźnienie wynika zapewne z faktu, że taki jest faktyczny czas uzbrojenia się systemu. Co wyzwala alarm można sprawdzić eliminując po kolei każdą strefę. Jeśli czujnik przechyłu jest odcięty to pozostaje albo uszkodzenie samej centralki albo jakaś wada w połączeniu ze stacyjką.
Tu masz schemat, zrzucaj owiewki i sprawdzaj czy wszystko jest OK: http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... vQIekEeDfQ
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz

Post autor: Bialy » czw 05 maja 2011, 11:19

Łudziłem się, że te alarmy mają jakąś znaną wadę w takiej postaci i uda się to rozwiązać bez rozbierania połowy motocykla :P
No nic, to w wolnej chwili go rozbiorę i posprawdzam połączenia. Niestety przewody są niepodpisane i to trochę utrudnia robotę :(

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz
województwo: mazowieckie

Post autor: brylek22 » czw 05 maja 2011, 11:52

jeżeli piszesz że masz czujnik przechyłu to wygląda mi na to że on padł
system po załączeniu skanuje podzespoły i je odłącza lub zgłasza ich awarie (zależy od alarmu i chyba od rodzaju z jakiego czujnika zgłasza błąd)
w motocyklu mam alarm tylko z wbudowanym czujnikiem wstrząsowym więc nie mam takich problemów, ale kiedyś jak sobie zakładałem w samochodzie to pamiętam że w instrukcji było napisane że podczas uzbrajania zasygnalizuje błąd czujnika i go odłączy np. otwarte drzwi syrenka piknęła, mrugnął światłami i czujniki masowe odłączył.
Teraz w samochodzie mam alarm że jak czujniki zgłaszają błąd to zaczyna wyć więc takie objawy jak u Ciebie, ale to musisz posprawdzać

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz

Post autor: Bialy » czw 05 maja 2011, 13:26

Ale istnieje możliwość włączenia alarmu bez aktywowania czujnika położenia i rezultat jest ten sam - alarm się uruchamia po kilku sekundach ;)
Myślę jednak, że może to mieć swój powód w podłączeniu do stacyjki - albo jest nieprawidłowe, albo coś się odlutowało :) Ktoś mi też zasugerował sprawdzenie, czy do czujnika stopki nie jest podłączony jakiś przewód i to też sprawdzę, chociaż w dokumentacji nie ma takiej opcji.

ODPOWIEDZ