Czujnik paliwa

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Rymek

Czujnik paliwa

Post autor: Rymek » wt 12 kwie 2011, 19:24

Witam szanownych!

Otoz mam problem czujnikiem paliwa. Kupilem swoja VFRke jakis czas temu i czujnik juz nie dzialal. Pomyslalem ze sprawa prosta - wymiana i po sprawie. Zamowilem na allegro i wymienilem. Dalej nie dziala. Ma ktos moze jeszcze pomysl gdzie szukac winowajcy? Jak i co sprawdzic?

Help!

Awatar użytkownika
Chris-Zg
pisarz
pisarz
Imię: Christian
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: Chris-Zg » wt 12 kwie 2011, 20:20

A sprawdzales czy z kablami wszystko ok? U mnie w Vfr to zawiodly wlasnie polaczenia kabli.
Czerwone są najszybsze!

Awatar użytkownika
adrian76
pisarz
pisarz
Imię: Adrian
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: adrian76 » wt 12 kwie 2011, 20:42

W mojej poprzedniej VFR RC36 również czujnik nie działał, przyczną był styk zbiornika do ramy (masy) odizolowałem zbiornik od ramy i czujnik działał poprawnie.
nie jeździj szybciej, niż potrafisz myśleć/

Rymek

Post autor: Rymek » wt 12 kwie 2011, 21:58

Hm sprawdze jutro (musze kupic woltomierz i amperomierz ;) ). Przy okazji przepsikam styki Kontaktem, bo w sumie i tak musze rozebrac manetke kierunkowskazow i przeczyscic i zobaczymy.

Wiazka jest chyba dobrze odizolowana, zalepione wszytko tasma izolacyjna ale przepatrze.

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz

Post autor: Ketchup » śr 13 kwie 2011, 16:59

adrian76 pisze:W mojej poprzedniej VFR RC36 również czujnik nie działał, przyczną był styk zbiornika do ramy (masy) odizolowałem zbiornik od ramy i czujnik działał poprawnie.
proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd - w RC36I i II bak jest "masowany" przewodem, więc odizolowanie go od ramy nic nie da - albo to był zbieg okoliczności, albo miałeś coś kolego namieszane w instalacji.

a tak btw - to właśnie ten czujnik działa na zasadzie "podania masy dalej"

pozdro
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

Awatar użytkownika
adrian76
pisarz
pisarz
Imię: Adrian
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: adrian76 » śr 13 kwie 2011, 17:03

u mnie nie był masowany. Jak już pisałem miałem zwarcie do masy na tej długiej śrubie. Po odizolowaniu tej śruby wskaznik działał prawidłowo. Więc nie wprowadzam nikogo w błąd!!!
nie jeździj szybciej, niż potrafisz myśleć/

Awatar użytkownika
Chris-Zg
pisarz
pisarz
Imię: Christian
Kontakt:

Post autor: Chris-Zg » śr 13 kwie 2011, 22:53

A, przypomnialem sobie! Ja u siebie tez naprawialem sciezki przewodzace na tablicy przyrządów, tylko ze ja mam analogowy wskaznik paliwa, a Ty z tego co wiem elektroniczny, na wyswietlaczu, ale nie wiem czy jesli chodzi o elektronike to jakas roznica... W kazdym badz razie radze tez sprawdzic te sciezki, u mnie byly poprzerywane...
Czerwone są najszybsze!

ODPOWIEDZ