dziwne klikanie przy wciskaniu sprzęgła
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: mazowieckie
dziwne klikanie przy wciskaniu sprzęgła
wczoraj po zimowym postoju wreszcie wyjechałem motkiem i zauważyłem takę rzecz , przy włączonym biegu podczas puszczania/wciskania sprzęgła słychać gdzieś w okolicy przednich głowic takie cykanie jak gdyby z jakiegoś przekaźnika , dzieje się tak nawet przy zgaszonym silniku tylko musi być włączony zapłon
co to za ustrojstwo ?
co to za ustrojstwo ?
Adam
- kris2k
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: śląskie
- Kontakt:
ale jest jeszcze takie chrobotanie jak sie wciska klamke sprzegla do oporu i popusci ale nie do luzu tylko popusci sie o 1cm-2cm i w takim zakresie "popompuje" klamka... takie chrobotanie tez ma wiekszosc VFR'ek i tez jest to zwykly odglos, z tego co kojaze to slychac to na biegu jalowym a nawet mocniej na zapietej jedynce (wtedy oczywiscie popuszczamy sprzeglo ponizej progu "brania")
- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
no ja tez tak mam. nie wiem czemu tak głośno. nie przyglądałem się do tej pory. napewno mam lekko zaśniedziały przełącznik na sprzęgle. może to tego wina. Dlaczego tak głośno ? może wynika to z miejsca instalacji przekaźnika. Dźwięk może być przeniesiony przez inne elementy plastikowe. Zobacz manual i szukaj clutch relay.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...