Dobra, bo idzie to za daleko.
Więc napiszę o co chodzi tak najprościej jak potrafie.
Samego kompa do którego sie tak przywiązałeś nie sprawdzisz i tyle.
Dajesz się wciągać w dyskusję stojąc na przegranej pozycji, dlaczego już odpowiadam.
Po co masz mierzyć pobór jakiegoś elementu, który jest załączany przez sygnał z komputera a idzie on najczęściej przez przekaźnik jak można dużo prościej

Mierząc jedynie same odbiorniki.
Twardy161 pisze:Efekt "chwilowego rozladowania kompa" jak go nazwales moze wynikac z jego zwyklego rozladowania, po czym jesli np pobor pradu by ustal, aku moglby byc jeszcze zdolny do zakrecenia, co moze wystarczyc do odpalenia.
Jeszcze się z tym nie spotkałem ale skoro tak piszesz ...
Twardy161 pisze:Przeciez odlaczanie aku jest niebezpieczne tylko wczasie pracy oraz co najmniej po wlaczeniu stacyjki, a do tego to co ja napisalem opieralo sie na podwazanym przez Ciebie patencie polegajacym na nierozlaczaniu klemy od instalacji.
Dopiero teraz o tym piszesz, że najlepiej jak moto jest wyłączone i nie na "chodzie' wcześniej jakoś ci to umkneło, a właśnie do braku tego wyjaśnienia się poniekąd uwiesiłem, a nie jak sądzisz do samego rozłączenia klem.
Twardy161 pisze:Bycmoze po wylaczeniu stacyjki w vitku nie dzieje sie juz nic i pobor jest caly czas staly i prad nie jest zadnymi sekwensjami kierowany na poszczegolne obwody
Coś się tak uczepił akurat Vitka a w innych to sekwencja jest inna ???
1. Zapłon
2. sprawdzenie układów ( w tym ciśnienia paliwa i najczęściej uruchomienie pompy paliwa w celu wyrównania ciśnienia)
3. gotowy do ...
To tak najprościej, jak mi się wydaje to filozofi nie ma.
Twardy161 pisze:Jesli np dana sekwencja pracy mialaby byc zalaczana np po 30s od wylaczenia zaplonu, moznaby tego nie doczekac zwyklym pomiarem, a jesli pojawia sie np po 5 min od wylaczenia i potem co kazde 15 min na kilka min.(czysto teoretycznie) to "wciecie" sie zdecydowanie ulatwia pomiar.
Po wyłączeniu zapłonu przestań pisać o załączaniu jakichkolwiek "sekwencji", proszę Cię zastanów się.
Po
wyłączeniu zapłonu wiatrak się załącza, pompa paliwa, wtryski, światła etc. ???
Po
wyłączeniu zapłonu w przypadku Vitka
ivana, jedynie będzie poboru parę mA choćby ze względu na immo, bo alarmu nie posiada.
W tej sytuacji opisywanej wyżej jest tylko jedna możliwość przy
wyłączonym zapłonie aby był pobór prądu, ale to wykluczam, bo moto dawno by się strasznie "popsuło" - ZWARCIE na instalacji.