Zakres regulatora napięcia
- kurczepieczonee
- bywalec
- Imię: Grzegorz
- województwo: podkarpackie
Re: Zakres regulatora napięcia
Witam
Mam nastepujący problem w mojej VFR z 1998 a mianowicie już dwa razy zmieniałem zarówki H4 (OSRAM NIGHT BRAEKER wytrzymały chyba półtora miesiaca a PHILIPS BLUE VISION 2 dni !!) sądze ze coś je pali a teraz konkrety akumulator mam nowy regulator został wymieniony na jakis tajwanski przez poprzedniego właściciela po upaleniu PHILIPS BLUE VISION przeczyściłem wszytskie styki na kostkach od świateł do alternatora i na regulatorze koncząc i kupiłęm zwykłe H4 na stacji benzynowej mam juz tydzien i działają narazie. Przy pomiarach napiecia na rozgrzanym silniku wszytsko wzorowo jak w manualu a teraz może m ktoś powie czy przyczyną palenia się tych zarówek może być zbyt wysokie napiecie na kostkach tych do świateł przy zimnym moto, sprawdziłem i takie pomiary mi wyszły:
Wolne obroty 17,80
5000 18,70 - 19,20 skacze (oczywiscie zarówka swieci wtedy mocniej wyrażnie to widać)
Im silnik cieplejszy napiecie się obniża i wszystko jest jak w manualu byc powinno
Mam nadzieje że nie nabałaganiłem i w miare prosto wszytsko przedstawiłem czekam na jakieś odpowiedzi
Pozdrawiam
Mam nastepujący problem w mojej VFR z 1998 a mianowicie już dwa razy zmieniałem zarówki H4 (OSRAM NIGHT BRAEKER wytrzymały chyba półtora miesiaca a PHILIPS BLUE VISION 2 dni !!) sądze ze coś je pali a teraz konkrety akumulator mam nowy regulator został wymieniony na jakis tajwanski przez poprzedniego właściciela po upaleniu PHILIPS BLUE VISION przeczyściłem wszytskie styki na kostkach od świateł do alternatora i na regulatorze koncząc i kupiłęm zwykłe H4 na stacji benzynowej mam juz tydzien i działają narazie. Przy pomiarach napiecia na rozgrzanym silniku wszytsko wzorowo jak w manualu a teraz może m ktoś powie czy przyczyną palenia się tych zarówek może być zbyt wysokie napiecie na kostkach tych do świateł przy zimnym moto, sprawdziłem i takie pomiary mi wyszły:
Wolne obroty 17,80
5000 18,70 - 19,20 skacze (oczywiscie zarówka swieci wtedy mocniej wyrażnie to widać)
Im silnik cieplejszy napiecie się obniża i wszystko jest jak w manualu byc powinno
Mam nadzieje że nie nabałaganiłem i w miare prosto wszytsko przedstawiłem czekam na jakieś odpowiedzi
Pozdrawiam
więcej pokus niż czasu by po nie sięgnąć
- Kajzer
- teksciarz
- Imię: Jarek
Napięcie rzędu 17,8v na wolnych obrotach,a tym bardziej 19,2 przy 5000 obrotów jest niedopuszczalne. W krótkim czasie zagotujesz akumulator. Jeśli możesz podepnij inny regler i sprawdź napięcie bo wszystko wskazuje na jakąś wadę twojego.Ja jeżdżę drugi rok na żarówkach OSRAM+90% i jeszcze nie wymieniałem. 

- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
napięcie masz mieć maks 15V - jeśli masz więcej to nie zdziw się jak popalisz wszystko w moto. Prawdopodobnie regler do wymiany.
Zmierz napięcie na klemach aku i napisz co wychodzi.
pozdr
Zmierz napięcie na klemach aku i napisz co wychodzi.
pozdr
- kurczepieczonee
- bywalec
Właśnie wróciłem z pomiarów na klemach akumulatora i wychodzi bardzo podobnie tzn.
Wolne obroty: 17.50
5000 obrotów: 18.90
Nie rozumiem tego bo gdy silnik się nagrzeje wszystko wraca do normy
A to regulator jaki jest zamontowany
http://4bikes.pl/regulator-napiecia-hon ... 13560.html
to jest do CBR 900 RR rocznik 2000 wzwyż
Chyba że taki może pasować też do VFR ??
Wolne obroty: 17.50
5000 obrotów: 18.90
Nie rozumiem tego bo gdy silnik się nagrzeje wszystko wraca do normy
A to regulator jaki jest zamontowany
http://4bikes.pl/regulator-napiecia-hon ... 13560.html
to jest do CBR 900 RR rocznik 2000 wzwyż

- kurczepieczonee
- bywalec
Tak z ciekawości próbował Ktoś wogóle mierzyć kiedyś napiecie u siebie w moto na zimnym silniku?
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Tak, niczym się nie różni niż na ciepłym.kurczepieczonee pisze:Tak z ciekawości próbował Ktoś wogóle mierzyć kiedyś napiecie u siebie w moto na zimnym silniku?
Adam
- Kajzer
- teksciarz
- Imię: Jarek
Temperatura nie powinna mieć wpływu na napięcie mierzone na zaciskach akumulatora,a z tego co wiem w VFRach regulatory zaczynają świrować przy przegrzaniu. [dlatego pojawiają się patenty na schłodzenie reglera albo odsunięcie go od źródła ciepła ] 

- kurczepieczonee
- bywalec
Tak wiem ze nie powinna dlatego po pierwszym pomiarze wszytsko wyszło cacy wiec pomyślałem pewnie wadliwe były i kupiłem te PHILIPSY które popaliło mi w dwa dni wtedy zrobiłem pomiar od odpalenia moto do nagrzania i wyszło ze po odpaleniu ładowanie jest zbyt wysokie a potem sie normuje, może to wina regulatora do CBR 900 czy ma ktoś taki u siebie?
(jeśli już regulator będe musiał wymienic to jaki polecacie? wtedy odrazu robie patent z chłodzeniem)
(jeśli już regulator będe musiał wymienic to jaki polecacie? wtedy odrazu robie patent z chłodzeniem)
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Tourmax, kupisz np w Larssonie.kurczepieczonee pisze:...
jeśli już regulator będe musiał wymienic to jaki polecacie? ...
Adam
- kurczepieczonee
- bywalec
Regulator kupiony oczywiście Tourmax jutro montuje chłodzenie w postaci wiatraczka komupterowego, ładowanie wróciło do normy zarówki sie nie przepalają dobrze ze problem zauważony w miare krótkim czasie bo kostka na regulatorze ta od zółtych kabli juz niezle podpalona styki przeczyszczone i narazie wszytsko gra uf nareszcie