Zakres regulatora napięcia
- kurczepieczonee
- bywalec 
- Imię: Grzegorz
- województwo: podkarpackie
Re: Zakres regulatora napięcia
Witam
Mam nastepujący problem w mojej VFR z 1998 a mianowicie już dwa razy zmieniałem zarówki H4 (OSRAM NIGHT BRAEKER wytrzymały chyba półtora miesiaca a PHILIPS BLUE VISION 2 dni !!) sądze ze coś je pali a teraz konkrety akumulator mam nowy regulator został wymieniony na jakis tajwanski przez poprzedniego właściciela po upaleniu PHILIPS BLUE VISION przeczyściłem wszytskie styki na kostkach od świateł do alternatora i na regulatorze koncząc i kupiłęm zwykłe H4 na stacji benzynowej mam juz tydzien i działają narazie. Przy pomiarach napiecia na rozgrzanym silniku wszytsko wzorowo jak w manualu a teraz może m ktoś powie czy przyczyną palenia się tych zarówek może być zbyt wysokie napiecie na kostkach tych do świateł przy zimnym moto, sprawdziłem i takie pomiary mi wyszły:
Wolne obroty 17,80
5000 18,70 - 19,20 skacze (oczywiscie zarówka swieci wtedy mocniej wyrażnie to widać)
Im silnik cieplejszy napiecie się obniża i wszystko jest jak w manualu byc powinno
Mam nadzieje że nie nabałaganiłem i w miare prosto wszytsko przedstawiłem czekam na jakieś odpowiedzi
Pozdrawiam

Mam nastepujący problem w mojej VFR z 1998 a mianowicie już dwa razy zmieniałem zarówki H4 (OSRAM NIGHT BRAEKER wytrzymały chyba półtora miesiaca a PHILIPS BLUE VISION 2 dni !!) sądze ze coś je pali a teraz konkrety akumulator mam nowy regulator został wymieniony na jakis tajwanski przez poprzedniego właściciela po upaleniu PHILIPS BLUE VISION przeczyściłem wszytskie styki na kostkach od świateł do alternatora i na regulatorze koncząc i kupiłęm zwykłe H4 na stacji benzynowej mam juz tydzien i działają narazie. Przy pomiarach napiecia na rozgrzanym silniku wszytsko wzorowo jak w manualu a teraz może m ktoś powie czy przyczyną palenia się tych zarówek może być zbyt wysokie napiecie na kostkach tych do świateł przy zimnym moto, sprawdziłem i takie pomiary mi wyszły:
Wolne obroty 17,80
5000 18,70 - 19,20 skacze (oczywiscie zarówka swieci wtedy mocniej wyrażnie to widać)
Im silnik cieplejszy napiecie się obniża i wszystko jest jak w manualu byc powinno
Mam nadzieje że nie nabałaganiłem i w miare prosto wszytsko przedstawiłem czekam na jakieś odpowiedzi
Pozdrawiam
więcej pokus niż czasu by po nie sięgnąć
						- Kajzer
- teksciarz 
- Imię: Jarek
Napięcie rzędu 17,8v na wolnych obrotach,a tym bardziej 19,2 przy 5000 obrotów jest niedopuszczalne. W krótkim czasie zagotujesz akumulator. Jeśli możesz podepnij inny regler i sprawdź  napięcie bo wszystko wskazuje na jakąś wadę twojego.Ja jeżdżę drugi rok na żarówkach OSRAM+90% i jeszcze nie wymieniałem.  

- kiki
- ostry klepacz 
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
napięcie masz mieć maks 15V - jeśli masz więcej to nie zdziw się jak popalisz wszystko w moto. Prawdopodobnie regler do wymiany.
Zmierz napięcie na klemach aku i napisz co wychodzi.
pozdr

Zmierz napięcie na klemach aku i napisz co wychodzi.
pozdr
- kurczepieczonee
- bywalec 
Właśnie wróciłem z pomiarów na klemach akumulatora i wychodzi bardzo podobnie tzn.
Wolne obroty: 17.50
5000 obrotów: 18.90
Nie rozumiem tego bo gdy silnik się nagrzeje wszystko wraca do normy
A to regulator jaki jest zamontowany
http://4bikes.pl/regulator-napiecia-hon ... 13560.html
to jest do CBR 900 RR rocznik 2000 wzwyż Chyba że taki może pasować też do VFR ??
 Chyba że taki może pasować też do VFR ??

Wolne obroty: 17.50
5000 obrotów: 18.90
Nie rozumiem tego bo gdy silnik się nagrzeje wszystko wraca do normy
A to regulator jaki jest zamontowany
http://4bikes.pl/regulator-napiecia-hon ... 13560.html
to jest do CBR 900 RR rocznik 2000 wzwyż
 Chyba że taki może pasować też do VFR ??
 Chyba że taki może pasować też do VFR ??więcej pokus niż czasu by po nie sięgnąć
						- kurczepieczonee
- bywalec 
Tak z ciekawości próbował Ktoś wogóle mierzyć kiedyś napiecie u siebie w moto na zimnym silniku?

- 
				Kolega_PL
- pisarz 
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Tak, niczym się nie różni niż na ciepłym.kurczepieczonee pisze:Tak z ciekawości próbował Ktoś wogóle mierzyć kiedyś napiecie u siebie w moto na zimnym silniku?
Adam
						- Kajzer
- teksciarz 
- Imię: Jarek
Temperatura nie powinna mieć wpływu na napięcie mierzone na zaciskach akumulatora,a z tego co wiem w VFRach regulatory zaczynają świrować przy przegrzaniu. [dlatego pojawiają się patenty  na schłodzenie reglera albo odsunięcie go od źródła ciepła ] 

- kurczepieczonee
- bywalec 
Tak wiem ze nie powinna dlatego po pierwszym pomiarze wszytsko wyszło cacy wiec pomyślałem pewnie wadliwe były i kupiłem te PHILIPSY które popaliło mi w dwa dni wtedy zrobiłem pomiar od odpalenia moto do nagrzania i wyszło ze po odpaleniu ładowanie jest zbyt wysokie a potem sie normuje, może to wina regulatora do CBR 900 czy  ma ktoś taki u siebie?
(jeśli już regulator będe musiał wymienic to jaki polecacie? wtedy odrazu robie patent z chłodzeniem)

(jeśli już regulator będe musiał wymienic to jaki polecacie? wtedy odrazu robie patent z chłodzeniem)
						- 
				Kolega_PL
- pisarz 
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Tourmax, kupisz np w Larssonie.kurczepieczonee pisze:...
jeśli już regulator będe musiał wymienic to jaki polecacie? ...
Adam
						- kurczepieczonee
- bywalec 
Regulator kupiony oczywiście Tourmax jutro montuje chłodzenie w postaci wiatraczka komupterowego, ładowanie wróciło do normy zarówki sie nie przepalają dobrze ze problem zauważony w miare krótkim czasie bo kostka na regulatorze ta od zółtych kabli juz niezle podpalona styki przeczyszczone i narazie wszytsko gra uf nareszcie