Alarm

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » pn 24 maja 2010, 21:07

Emil mam zapytanie co do stig-a czy można nie podłączać przewodów kture odpowiadają z uruchomienie motocykla z pilota , czy alarm będzie wtedy działał ? .

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pn 24 maja 2010, 22:18

8Bodzio8 pisze:Emil jeszcze jedno pytanie rozumiem że przez HISS bez sensu jest kupowanie alarmu którego pilot jest w kształcie kluczyka ??
wiesz co, nie wiem czy pluskwa jest w samej wkładce, czy w plastiku, więc nie powiem Ci, byłbym z tym ostrożny

Damo 88 pisze:Emil mam zapytanie co do stig-a czy można nie podłączać przewodów kture odpowiadają z uruchomienie motocykla z pilota , czy alarm będzie wtedy działał ? .
zawsze możesz nie podłączyć takich przewodów, od odpalania masz osobne przyciski zapewne, więc najwyżej nie będą działać, tylko kable sobie zaizoluj.

bdw. w moim stigu niby nie ma odcięcia zapłonu, ale na płytce jest przekaźnik ze zwartym wyjściem do masy, wystarczy przeciąć ścieżkę i już sygnał na wyjściu będzie sie pojawiał w zależności od stanu alarmu :D podejrzewam, że płytki są te same, tylko zmieniają konfigurację.

Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz
Imię: Tomek

Post autor: 8Bodzio8 » wt 25 maja 2010, 07:46

Co do tego odpalania to Fred mi ostatnio opowiedział historyjkę jak kolega chciał się pochwalić i zapalił zdalnie ale moto miał na biegu i moto zaliczyło glebę :sad:
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. ;-)

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » wt 25 maja 2010, 07:56

ciekawa teoria, wg mnie czujniki stopki bocznej i sprzęgła nadal pełnią swoją funkcję, więc moto nie powinno zakręcić, no ale może się mylę..

wpadnij w tygodniu to pogadamy, w weekend mnie nie ma :D

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: Vermilion » wt 25 maja 2010, 08:45

Emil to zależy od podłączenia. Ten kumpel pewnie miał to podłączone na krótko bezpośrednio do rozrusznika i pomijał wszystkie czujniki.
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » wt 25 maja 2010, 09:33

8Bodzio8 pisze:Co do tego odpalania to Fred mi ostatnio opowiedział historyjkę jak kolega chciał się pochwalić i zapalił zdalnie ale moto miał na biegu i moto zaliczyło glebę :sad:
Z tego co pamiętam jak moje moto jest na biegu to nie odpale z pilota a to stara rc36/1, dodatkowo powiem że jak ktoś ma problemy z podłączeniem alarmu i mieszka blisko Wałbrzycha to z chęcią pomogę. Rozpisywanie się na temat alarmu np.firmy STIG jest bezsensowne gdy raptem mamy do podłączenia osiem przewodów. Wiem że kilku na bank teraz myśli jaka ze mnie mądrala, ale jak pisałem wyżej..... Przyjedz a w pół godziny wepnę takiego STIGA i wtedy zobaczysz jakie to banalnie proste. W kluczykach typu scyzoryk ( mam teraz taki ) jest miejce gdzie można wsadzić fabryczną pluskwę. W mojej starej VFR mam: czujnik wstrząsu, przechyłu, zbliżeniowy i właśnie czasami jak brak czasu to odpalam go z pilota żeby go przepalic w garażu nie wychodząc z domu. Aż strach pomyśleć co by było gdyby był na biegu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 2010-05-25, 09:45 ]
Vermilion pisze:Emil to zależy od podłączenia. Ten kumpel pewnie miał to podłączone na krótko bezpośrednio do rozrusznika i pomijał wszystkie czujniki.
Alarm podpinasz pod przekażnik za akumulatorem i można powiedzieć że jest praktycznie podpięty bezpośrednio do rozrusznika. Czujniki to inna sprawa.... Dzwigna sprzęgła i pod nią dwa kabelki, jak myślisz do czego służą???? Jak masz moto na biegu to tylko na wciśniętym sprzęgle odpalisz a jak ich nie wepniesz pod dzwignie to na biegu nie odpalisz ze sprzęgłem lub bez.... Jeśli masz w moto inaczej niż pisałem to znaczy że jest na krótko razem połączone a ten kto to zrobił musi się leczyć psychiatrycznie ;-)
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » wt 25 maja 2010, 09:54

Bodzio, kup sobie takie cos:

http://moto.allegro.pl/item1051095358_r ... ratis.html

Grzesiek (Fazer72) ma i sobie chwali ;-)

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » wt 25 maja 2010, 10:05

Fred pisze:Bodzio, kup sobie takie cos:

http://moto.allegro.pl/item1051095358_r ... ratis.html

Grzesiek (Fazer72) ma i sobie chwali ;-)
RTX, STIG i inne mają wspólną jedną cechę: made in china. Mam STIGA i nic mu nie dolega, nie wywala aku po tygodniu i jest naprawdę godny polecenia. Mogę tylko stwierdzić że RTX ma te same czujniki, piloty i syrenę co STIG więc pewnie bebechy są te same ;-) Ważne jest to żeby nie przepłacac! Alarm za trochę więcej niż sto złoty nie znaczy że jest do niczego a ten za 300 jest boski.... Polecam te tanie z doświadczenia
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz
Imię: Tomek

Post autor: 8Bodzio8 » wt 25 maja 2010, 10:07

Tak Fred chyba na ten model się zdecyduję, można do niego jeszcze wpiąć ten czujnik przechyłu więc to jest chyba niezły kompromis między ceną a jakością.

[ Dodano: 2010-05-25, 10:27 ]
Jeszcze jedno Panowie z tym zdalnym odpalaniem a co w takim razie z HISSEM skoro nie będzie kluczyka w stacyjce to moto nie zapali ??????????????
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. ;-)

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » wt 25 maja 2010, 14:17

dokładnie Bodzio, w kluczyku masz immo fabryczne hondy, w które lepiej nie ingerować. Rc 36/36II jest bez hissa, więc jeśli sie zostawi moto na luzie, podepnie pod zapłon alarm, to zapewne odpali z pilota (swoją drogą nie podpinałem nigdy odpalania - są 2 kable z alarmu??) Modele z hissem wymagają kluczyka.

Jedyny problem ze stigiem opisywałem na forum - czujnik wstrząsowy się wzbudzał od drgań na wysokich obrotach, wystarczyło wsadzić alarm w piankę do izolacji rur pcv i problem z głowy :D a dalej jest czuły na uderzenia.

Vermilion, myslisz, że wystarczy pokręcić rozrusznikiem, żeby odpalić moto? a zapłon, paliwo :>? Jak ktoś sie tam podpiął, to faktycznie tylko o nim świadczy.

robsonic, 14 sierpnia kuzyn sie chajta w Świebodzicach, impra w termetowskim metalowcu :D jak bede na miejscu to może damy rade sie pochytac ;)

pozdro

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 26 maja 2010, 10:58

emil pisze:robsonic, 14 sierpnia kuzyn sie chajta w Świebodzicach, impra w termetowskim metalowcu jak bede na miejscu to może damy rade sie pochytac
Jasne, Świebodzice to rzut beretem więc daj znać jak czas pozwoli lub stan ;-) bo to wesele przecież
Pozdro

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » śr 26 maja 2010, 16:23

robsonic pisze: Jasne, Świebodzice to rzut beretem więc daj znać jak czas pozwoli lub stan ;-) bo to wesele przecież
Pozdro
no ja znam te tereny od urodzenia :D dlatego mowie, jak 'damy rade' :D
pozdro

don
bywalec
bywalec

Post autor: don » pt 08 paź 2010, 10:40

trochę odświeżam temat

A co wy na to ? http://allegro.pl/jedyny-taki-alarm-odp ... 53667.html

szczególnie mi się podoba pilot w kluczyku

Czy waszym zdaniem na wszystkie niezbędne funkcje ?

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » pt 08 paź 2010, 10:52

don, w reklamie na zdjęciu sprzedawca (albo producent) umieścił VFR z 2002 roku lub późniejszą. Od 2001 w VFRki wbudowywany jest HISS. To taki ujład z immobilizerem w kluczyku. Nie da się dorobic kluczyka i nim zapalic bez tego immobilizera.
Co dalej nie da się uruchomic zdalnie takiej VFRki bo układ immobilizera wbudowany jest w komputer motocykla sterujący zapłonem, jeżeli sie mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Inaczej mówiąc kupowanie alarmu ze zdalnym odpaleniem jest droższym wydatkiem o funkcje których nie wykorzystasz.

don
bywalec
bywalec

Post autor: don » pt 08 paź 2010, 10:54

wlaśnie mi zależy na HISS bo mam RC 46 (od wczoraj :biggrin ) z 99 roku i bez na bank bez HISS

ODPOWIEDZ