Zakres regulatora napięcia

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Re: Zakres regulatora napięcia

Post autor: poscig » wt 05 cze 2012, 22:33

kamil grudziadz pisze:kiedy bedziesz w Grudziadzu?
być może będę w ten wekend,ale jak VFR psikusy odwala to puiszką pojedziemy,niestety...

Dwa posty wcześniej-podtrzymuje swoje pytania!

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz

Post autor: figaro » wt 05 cze 2012, 22:53

Sprawdzałem i porównywałem parametry dzisiaj w manualu oraz Haynesie.
Mają się następująco:
przy 5000 obr/min 13,5 - 16,0 V
opór 5 - 9 A
przy temp. otoczenia 20 st C
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz
Imię: Jarek

Post autor: Kajzer » śr 06 cze 2012, 14:51

pościg nie potrzeba ciągnąć dwóch przewodów do akumulatora. Z reglera wychodzi przewód prądowy [chyba biało czerwony] i z niego prowadzisz na dodatni zacisk aku. na reglerze zobaczysz przewód [chyba biało zielony] to masa jego musisz dać na masę [wszystko musi być dokładnie polutowane i użyj porządnych przewodów ] Sprawdź na schemacie kolory tych przewodów bo dawno to robiłem i żeby jakiejś kichy nie narobić :bye

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » śr 06 cze 2012, 23:24

Po kolejnych pomiarach mam już pewność,że regulator wyzionął jednak ducha,altek jest ok i pomiary sa dobre...regulator jak zimny działa super po parunastu minutach niestety ładuje 12.5v,JUŻ ZAMÓWIMEL TURAMAXA....czy ktoś ma doświadczenie z nim.jaki prąd daje i jak żyje...
Kolejna sprawa jak y montujecie nowe reglery,na coś typu pasta,blaszka aluminium czy w ori miejsce ???

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz

Post autor: Kajzer » czw 07 cze 2012, 06:25

Ja mam takowy czwarty rok i jest miodzio, ale przeniosłem go na duży radiator dalej od źródeł ciepła [na błotnik pod mocowanie rączek pasażera. W jakimś temacie zamieściłem zdjęcia ] :bye

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » czw 07 cze 2012, 11:58

To chciałem usłyszeć,mam nadzieje ,że jak oryginał polatał 15 lat to touramax da rade chociaż 7.5 :mrgreen:

Twoje zdjęcia widziałem,ale zastanawia mnie czy nie musi regeler mieć dobrego kontaktu z masą moto?i czy nie poprawię chłodzenia dająć gruby kawał aluminium pod regulator w ori miejscu???
Na zdjęciach mocniej zastanowiło mnie ułożenie ,,rogów,,dla pasażera pod fotelem...
czy w tym położeniu kanapa daje się zamknąć itd...ja mam wiecznie zagadkę jak ułożyć rogi ,gdy śmigam z zadupkiem???

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz

Post autor: Kajzer » czw 07 cze 2012, 15:15

Sprawdzałem regler chodzi bez masy,ale ja dla pewności zmasowałem radiator. Druga sprawa przy rogach jest sporo niższa temperatura niż na ramie[bliskość cylindra] Jak będziesz robił radiator to koniecznie go ponawiercaj bo zwiększa to powierzchnię odprowadzenia ciepła. Ja w większości jeżdżę z zadupkiem, ale złożyć i rozłożyć rogi to moment . Jeszcze jedno regler tak zamontowany i tak nieżle się grzeje,ale TURMAX TO WYTRZYMUJE :mrgreen:

tomek7

Post autor: tomek7 » pt 08 cze 2012, 12:14

Witam! Mam problem z ładowaniem akumulatora. Kupiłem nowy akumulator. Przejechałem kilkanaście kilometrów, zostawiłem VFRke na 15 min i już odpalić nie chciała. Moje pomiary napięcia:
Wolne obroty:
- bez świateł 14,7V
- ze światłami mijania 13,3V
5000 obrotów:
- bez świateł 14,2V
- ze światłami mijania 13,8V
Zastanawiając mało gdy światła są włączone. Co o tym sądzicie? Dodam że regulator był już zmieniany przez wcześniejszego właściciela. Nie wiem kiedy bo moto mam od zeszłego roku. Jest to rocznik 98. Kostka łącząca regulator jest strasznie zasyfiona czymś białym. Chyba jakąś pastą anty korozyjną/śniedziową. Nie wiem czy ta pasta może przeszkadzać. Napięcie na kostce jest, masa na kostce też jest. Żółte przewody idące do alternatora są dziadowsko skręcone i zalutowane na stałe. Rezystancja pomiędzy żółtymi tak jak w manualu 01-1ohm. Zwarcie do masy każdego żółtego też jest. Jak tylko znajdę chwilę to wyczyszczę kostkę regulatora (nie wiem czym ją potraktować, może benzyną?) oraz porządnie połączę żółte przewody i powtórzę pomiary. Do tego czasu możecie skomentować wskazania woltomierza? Dziękuję, pozdrawiam!

Awatar użytkownika
artur82
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Artur

Post autor: artur82 » pt 08 cze 2012, 14:39

Mi osobiście się wydaje że te wartości nie są na tyle złe żeby padało nowe aku, mam podobnie i jest w porządku, a co do włączonych świateł to logiczne, że ładowanie spada, hmmm może coś wyładowuje aku, jakieś dodatkowe żródła poboru prądu............ :?: , ale żeby wykluczyć regulator to najlepiej podmienić na próbę, Daj znać jak znajdziesz przyczynę, pozdro

Awatar użytkownika
adi610
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: adi610 » pt 08 cze 2012, 17:04

Naładuj akumulator przez żarówkę. U mnie pomogło.

Podpinasz żarówkę np. H4 wtedy zmniejsza Ci się prąd ładowania do 1,0 1,5

mały prądem możesz ładować aku nawet 12 godzin

tomek7

Post autor: tomek7 » pt 08 cze 2012, 19:26

Faktycznie nowego aku nie ładowałem. Tylko zalałem kwasem i podłączyłem do moto. Stary mi padł, nowy teraz też wiec od razu zacząłem podejrzewać regulator. Pełno się o nim pisze. A może mam za mocne żarówki? Zamonotwane mam H4 12V 60/55W. W manualu piszą o 12V 45/45W.

darecki-30
pisarz
pisarz
Imię: dariusz
województwo: podkarpackie

Post autor: darecki-30 » pt 08 cze 2012, 21:11

ja zalałem nowe aku kwasem moto stoi ,raz na 3 tygodnie zrobie z 20 km . pali od strzała pradu nie brakuje nie ładowalem wcale ,raczej nie tu bedzie przyczyna

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » pt 08 cze 2012, 21:53

tomek7 pisze:Faktycznie nowego aku nie ładowałem. Tylko zalałem kwasem i podłączyłem do moto.
Nawet w instrukcji nowego aku piszą,że po zalaniu trzeba naładowac aku do maksa.
Ładowanie masz w porządku,na pewno niskie ładowanie nie jest problemem rozładowanego aku.
Moim skromnym zdaniem aku tylko po zalaniu nie dało rady i prąd jest niski....
szkoda,że nie zmierzyłeś napięcia na samym aku.Powinno być minimum 12,6/12,8 ale najlepiej jak 13,08
sprawdz jeszcze prąd podczas odpalania i podaj.

Kolejna sprawa mój regulator,ktory dziś zmianiam na zimno działał książkowo, a jak się rozgrzał dawał 12.5v,robił się gorący i kabel jeden zółty też się rozgrzewał.....sprawdz reż to....odpal moto i niech pracuje do włączenia wentyla...cały czas pod miernikiem...

tomek7

Post autor: tomek7 » ndz 17 cze 2012, 15:05

poscig pisze:sprawdz jeszcze prąd podczas odpalania
Nie jestem pewien jak to zmierzyć. Podłączyć miernik pod - aku i zerowy kabel instalacji moto? Czyli - miernika do - aku oraz + miernika do zerowego kabla instalacji?

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » ndz 17 cze 2012, 16:31

Miernik na klemy aku i odpalasz..napięcie nie powinno spaść poniżej 11V

ODPOWIEDZ