Spotkało i mnie - regulator?
- zalew
- pisarz
- Imię: Andrzej
- województwo: zachodniopomorskie
Re: Spotkało i mnie - regulator?
Po naładowaniu OK.Sprawdź jednak jakie będzie napięcie po jakimś czasie od naładowania.Wtedy wyjdzie czy akumulator "trzyma" 

- harmonista
- zadomowiony
- Imię: Rafał
- województwo: śląskie
Pogoda dzisiaj garażowa więc od rana wszystko sprawdziłem. Wczoraj naładowałem aku i dzisiaj po jakiś 20h napięcie 12.76V. Niby OK ale czy samo napięcie jest wyznacznikiem sprawności aku? Czy jak spada jego pojemność czy prąd rozruchu to spada też napięcie?
Akumulator zamontowałem:
- bez uruchamiania, tylko włączony przycisk od zapłonu - 12.5V
- bez uruchamiania, włączone światła postojowe 12.3V
- bez uruchamiania, włączone światła mijania 11.99V
- bez uruchamiania, włączone światła drogowe 11.188
Podczas rozruchu napięcie spadło do ok. 5V. Zakręcił ze dwa razu i aku zdechło. Godzina się zresetowała. Napięcie na aku zaczęło rosnąć do 12.3V. Próba ze światłami: mijania - 9.47V, drogowe 9.46V. Po wyłączeniu świateł napięcie znowu na ponad 12V.
Próbowałem jeszcze zakręcić ale rozrusznik ledwo ledwo kręcił tak z 1 raz na 2-3sekund. No i wymiękłem.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale jak wyjąłem po tym wszystkim aku to był na dole trochę ciepły (tak do 1/3 wysokości)
Akumulator zamontowałem:
- bez uruchamiania, tylko włączony przycisk od zapłonu - 12.5V
- bez uruchamiania, włączone światła postojowe 12.3V
- bez uruchamiania, włączone światła mijania 11.99V
- bez uruchamiania, włączone światła drogowe 11.188
Podczas rozruchu napięcie spadło do ok. 5V. Zakręcił ze dwa razu i aku zdechło. Godzina się zresetowała. Napięcie na aku zaczęło rosnąć do 12.3V. Próba ze światłami: mijania - 9.47V, drogowe 9.46V. Po wyłączeniu świateł napięcie znowu na ponad 12V.
Próbowałem jeszcze zakręcić ale rozrusznik ledwo ledwo kręcił tak z 1 raz na 2-3sekund. No i wymiękłem.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale jak wyjąłem po tym wszystkim aku to był na dole trochę ciepły (tak do 1/3 wysokości)
- radomki
- teksciarz
- Imię: Krystian
- województwo: dolnośląskie
aku do wymiany.... prawdopodobnie może mieć wewnętrzne zwarcie podczas pracy bezobciążeniowej trzyma napięcie , ale podobciążeniem pada
- harmonista
- zadomowiony
To zmienię aku i zobaczę co będzie działo się dalej...
- zalew
- pisarz
- Imię: Andrzej
- województwo: zachodniopomorskie
Zmieniej chopie regulator,szkoda akumulatorów...
- Revolut
- pisarz
- Imię: Grzegorz
- województwo: podkarpackie
Nie masz nikogo, kto by Ci pożyczył akumulator?
Wtedy na 100% sprawnym aku, bierzesz sobie miernik i sprawdzasz napięcie na żółtych kablach z regulatora. Pomiędzy 1 i 2, 2 i 3, 3 i 1 ma być takie samo. Jeśli tak nie jest, to regulator do wymiany.
Wtedy na 100% sprawnym aku, bierzesz sobie miernik i sprawdzasz napięcie na żółtych kablach z regulatora. Pomiędzy 1 i 2, 2 i 3, 3 i 1 ma być takie samo. Jeśli tak nie jest, to regulator do wymiany.
- harmonista
- zadomowiony
Dzisiaj rano sprawdziłem wszystko jeszcze raz. Moto odpaliło bez problemu. W krótkich odstępach czasu odpalałem kilkakrotnie, nawet z włączonymi światłami. Przy rozruchu napięcie nie spadało poniżej 10.5V.
Na to wychodzi, że winny będzie jednak regulator. Dodatkowo czy to przy obrotach 1000 czy 4000 napięcie podawane na aku cały czas w okolicach 14.5V.
Na moim regulatorze jest symbol modelu SH579C-12 widziałem też wersje do modeli z 200roku oznaczone jako SH579-11. Która będzie odpowiednia?
Na to wychodzi, że winny będzie jednak regulator. Dodatkowo czy to przy obrotach 1000 czy 4000 napięcie podawane na aku cały czas w okolicach 14.5V.
Na moim regulatorze jest symbol modelu SH579C-12 widziałem też wersje do modeli z 200roku oznaczone jako SH579-11. Która będzie odpowiednia?
- bintom
- zadomowiony
- Imię: Tom
- województwo: wielkopolskie
Już drugi raz zawiodła mnie moja vfr-ka. Oba razy jak jechałem w paradzie i moto się mocno zagrzało. Nawet nie chce mi się mierzyć prądów, bo to moim zdaniem regulator. Napisałem do gregora i dostałem taka propozycję
"regulator napięcia - Cheng lung 300 zł"
Niestety nie napisał modelu, ja mam CL689BD czy ta firma jest ok i opłaci się go kupić. Oczywiście muszę jeszcze zapytać jaki miał model na myśli, ale sama nazwa zajerzdza mi chińszczyzna.
"regulator napięcia - Cheng lung 300 zł"
Niestety nie napisał modelu, ja mam CL689BD czy ta firma jest ok i opłaci się go kupić. Oczywiście muszę jeszcze zapytać jaki miał model na myśli, ale sama nazwa zajerzdza mi chińszczyzna.
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
A nie lepiej poszukać używanego reglera od innego motocykla? Np. Suzuki czy Yamaha? W 100 zł się zmieścisz.
- bintom
- zadomowiony
- Imię: Tom
- województwo: wielkopolskie
Jestem jak najbardziej za , bo mam chwilowe problemy finansowe, ale nie bardzo się na tym znam i nie wiem czy trafie.
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
poszukaj od xx - ja mam takowy i jest git- tylko bedziesz musiał przerobić konektory na inne i podłączyć monitor do jakiegoś plusa 

- kubatron2
- klepacz
- Imię: jakub
- województwo: małopolskie
ale taniej to go raczej nie wyjdziekiki pisze:poszukaj od xx - ja mam takowy i jest git- tylko bedziesz musiał przerobić konektory na inne i podłączyć monitor do jakiegoś plusa
- Słowiu
- teksciarz
- Imię: Bartłomiej
- województwo: podlaskie
Panowie a jak mi wywaliło kompletnie wszystko? Nawet stacyjka nie reaguje na przekręcenie mimo że akumulator podłączony to co to będzie? Też regulator?
Codziennie spotykam wariatów pędzących na łeb na szyję.Czasami naprawdę trudno ich dogonić...
- harylog
- zadomowiony
- Imię: Tomek
- województwo: małopolskie
Jeżeli nie ma "oznak życia" to zacznij od sprawdzenia wszystkich bezpieczników.
Jak masz miernik to sprawdź jaki prąd na akumulatorze.
Jak masz miernik to sprawdź jaki prąd na akumulatorze.
[XJ600S '95] > [VFR RC46 '98] / Skradziona 16.07.2013 

- Słowiu
- teksciarz
- Imię: Bartłomiej
- województwo: podlaskie
Na szczęście to tylko wywaliło bezpiecznik 30A ten duży zielony przy akumulatorze ;p
Codziennie spotykam wariatów pędzących na łeb na szyję.Czasami naprawdę trudno ich dogonić...