Świece
- Kajzer
- teksciarz
- Imię: Jarek
Mam założone świece NGK CR9EHVX, a według katalogu powinny być CR9EH-9. moje moto to RC36/1 z 93r. Czy te co mam założone mogą zostać bo są w bardzo dobrym stanie i jaka jest różnica między nimi
[ Dodano: 2010-08-22, 15:48 ]
Już mam oznaczenie VX według tabel NGK oznacza platynową elektrodę [chyba powlekaną]

[ Dodano: 2010-08-22, 15:48 ]
Już mam oznaczenie VX według tabel NGK oznacza platynową elektrodę [chyba powlekaną]

- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
- województwo: mazowieckie
Nie wiem jak do Vitka ale do FI stare świeczki miałem zwykłe NGK CR9EH-9 i nie mam zastrzeżeń .Np w Larssonie są po 38,80 bez rabatu. (x 4 =155,20 ) irydowe NGK CR9EHIX-9 mają 63,40 ( x 4 =253,60)
Teraz śmigam na irydowych kupionych u Fabika.(Dał baaaardzo dobrą cenę)Jak ktoś mało jeździ lub cierpi na brak gotówki to śmiało polecam zwykle.Jak jest kasiora i duże przebiegi to taniej wychodzi na irydowych bo żywotność jest dwa razy większa.
Nie pamiętam tylko w czym platynowe były lepsze.
Teraz śmigam na irydowych kupionych u Fabika.(Dał baaaardzo dobrą cenę)Jak ktoś mało jeździ lub cierpi na brak gotówki to śmiało polecam zwykle.Jak jest kasiora i duże przebiegi to taniej wychodzi na irydowych bo żywotność jest dwa razy większa.
Nie pamiętam tylko w czym platynowe były lepsze.
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Nie no zwyczaje swiece wg producenta do wymiany idą po 12kkm, irydowe pewnie później.Diego pisze:Wymiana- 24.000
NGK CR9EH-9 zwykla - CR9EHVX-9 platynowa
DENSO U27FER9 zwykła - IUH27 irydowa
odstep 0.8-0.9 mm
Oczywiście te lepsze świeczki mają dłuższy żywot.np irydowe NGK coś ok 40 tys km.
Na chwile obecną u mnie zwyczajne denso mają już 14kkm i śmigają

- Rychu
- pisarz
swieczki NGK , dalem ssanie na prawie max tak jak zawsze to robie i jak zwykle wciskam starter , odpalila na sekunde i zgasla , potem prawie zajechalem aku aby ja odpalic , czasami sie odzywala ale nie zaskoczyla , wkoncu dalem gaz na max i krecilem ,zaskoczyla po chwili . To byl jej jeden jedyny kaprys odkad ja mam... a ma juz 98 tys 

- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
Daj ssanie tylko do połowy i odpal sprzęta bez gazu.Rychu pisze:swieczki NGK , dalem ssanie na prawie max tak jak zawsze to robie i jak zwykle wciskam starter , odpalila na sekunde i zgasla , potem prawie zajechalem aku aby ja odpalic , czasami sie odzywala ale nie zaskoczyla , wkoncu dalem gaz na max i krecilem ,zaskoczyla po chwili . To byl jej jeden jedyny kaprys odkad ja mam... a ma juz 98 tys