Akumulator

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » pt 16 kwie 2010, 09:33

Sam mam teraz żelowy i ma jedną wielką wade...... Rozładujesz go raz na maxa i już po żelu niestety. Aku płynne też bywają bezobsługowe,np ten co mam do sprzedania jest zamknięty na głucho z napisem NOT OPEN ;-) często firma to prestiż i zakup takiego produktu nie łaczy się z jego wybitnymi cechami lecz z poczuciem bezpieczeństwa i chęcią posiadania np: adidas,nike itp. gdzie metka z logiem budzi podziw u nie których. kiedyś za łebka matula założyła mi spodenki z Kanady ( podobno zaj.....ste były). Synu uważaj na podwórku żebyś nie zniszczył bo te spodnie biją na głowe nasze krajowe! Chodziłem jak paw po dworze ale nie dawało mi spokoju jedno pytanie: w czym one są lepsze.... Wlazłem do rzeki i nie było nieprzemakalne, wypalić w nich dziure też mogłem bez problemu... przed obiadem kiedy wróciłem do domu zamiast odpowiedzi dostałem kilka kapci na tyłek i szlaban na reszte dnia...
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » pt 16 kwie 2010, 11:40

Mam 4 sezon zwykła kwasówke (obsługową) , moto po miesiącu stania w garazu w 20stopniach C odpala bez problemu . Wnioski sami wyciagnijcie , czasem to co stare i oklepane jest najlepsze
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Awatar użytkownika
adi610
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: adi610 » śr 26 maja 2010, 20:40

miał ktoś styczność z aku VARTA ? Nr 509 901 020 A514. Ewentualnie co polecacie do Vitka?

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz
Imię: Jarek

Post autor: Kajzer » czw 29 lip 2010, 07:49

Mam pytanko. Czy ze względu na wysoką temperaturę panującą w okolicach aku zwykła bateria[obsługowa odprowadzająca opary wężykiem na zewnątrz ]ma zastosowanie do VFRa RC36 :?:

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » czw 29 lip 2010, 08:42

Kajzer pisze:Mam pytanko. Czy ze względu na wysoką temperaturę panującą w okolicach aku zwykła bateria[obsługowa odprowadzająca opary wężykiem na zewnątrz ]ma zastosowanie do VFRa RC36 :?:
Takie baterie to już rzadkość i faktycznie szybciej może się wygotować w VFR , temperatura robi swoje, kup sobie szczelnie zamknięty i po problemie :)
I nie wpadnij na pomysł zatkania wężyka ;)
Pozdro
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz

Post autor: Kajzer » wt 10 sie 2010, 20:47

Dwa pytania . Czy 180 zeta za akumulator varta 10 ah to drogo? Sprzedawca powiedział że elektrolit do niego dawany jest osobno i po zalaniu zamyka się pokrywę.Czy taki akumulator może być bezobsługowym :?: :?: :?:

kiciol
klepacz
klepacz
Imię: Roman
województwo: wielkopolskie

Post autor: kiciol » wt 10 sie 2010, 21:01

Bezobsługowy jest tylko wtedy jeśli jest hermetycznie zamknięty.
... owoc żywota twojego je...ZUS .

http://www.bikepics.com/pictures/2297876/

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz

Post autor: Kajzer » wt 10 sie 2010, 21:14

To co widziałem to dekielek przykrywający otwory wlewowe wygląda na hermetyczny i ma wewnętrzne zapinki uniemożliwiające ponowne otworzenie aku. :?:

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » wt 10 sie 2010, 22:39

Kajzer, To jest teoretycznie bezobsługowy. To znaczy zalewa się go na początku a później nic Cię nie interesuje. Nie pamiętam jeszcze czy potrzebuje ładowania na początku.
A cena akumulatora zależy nie tylko od jego pojemności ale i od typu (wielkości, prądu znamionowego itd). Jedno co zauważyłem, aku do starszych modeli motocykli są dużo tańsze niż do nowszych.
Ja do vitka kupiłem jakiś chiński żelowy (jedyny jaki był dostępny w sobotę "od ręki"), chyba MLine (ale nie mam pewności) i jak na razie ok. Zobaczymy jak po zimie :)

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » wt 10 sie 2010, 22:39

da sie otworzyc ale nie ma potrzeby. Akumulator bezobslugowy po zalaniu w sordku robi sie "zel" i nie mozna/nie trzeba dolewac tam nicz - stad bez obslugowy wiec nie otwieramy.

bigu1975

Post autor: bigu1975 » wt 10 sie 2010, 22:52

Witam,

Ja znawcą specjalnym nie jestem ale...
Sam szukałem ostatnio do swojego VTECa akumulatora i wybrałem vartę:
http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumula ... -p-71.html

Na razie spisuje się rewelacyjnie. Po 1 miesiącu używania, kilkunastu odpaleniach i krótkich czasach jazdy (po 10min, jazda do pracy) ma ciągle napięcie 13,1V.
Jest bezobsługowy. Przychodzi z oddzielnym elekrolitem. Po zalaniu nie ładuje się go.

Teraz co do ceny to powiem jedno ten sprzedawca chyba niewiele jest wart bo nie ma VART 10Ah. Do Vitka są albo 9Ah albo 11Ah (ja właśnie wybrałem ten 11).
Tu kompletny spis (nie ma 10Ah)
http://www.sklepcentra.pl/centra/varta/ ... start.html

A szukając np. na Allegro widziałem ten model:
http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumula ... p-170.html
gdzie sprzedawca podawał, że ma 10Ah a w rzeczywistości to 9Ah (symbol YTZ12S to symbol aku dla VTECa).

Pozdrawiam,
Bigu
Kajzer pisze:Dwa pytania . Czy 180 zeta za akumulator varta 10 ah to drogo? Sprzedawca powiedział że elektrolit do niego dawany jest osobno i po zalaniu zamyka się pokrywę.Czy taki akumulator może być bezobsługowym :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz

Post autor: Kajzer » śr 11 sie 2010, 05:39

Bigu 1975.Varta produkuje akumulatory 1oah. Ja nie wspomniałem, ale mam VFR RC36/i tam inny nie wejdzie [wymiary to 150/87/130]

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » śr 11 sie 2010, 08:25

ivan pisze:Nie pamiętam jeszcze czy potrzebuje ładowania na początku.
kazdy akumulator po zalaniu ma 70% sprawnosci, wiec albo trzeba go doladowac ladowarka motocyklowa albo sie smignac kawałek za miasto i spowrotem

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz

Post autor: Kajzer » ndz 15 sie 2010, 07:52

Wymieniłem akumulator i oglądając stary stary doznałem szoku :eek: Miałem założony firmy YUASSA i teraz najlepsze .Data formowania wypalona na wierzchu to 09-11 1995.To jest dopiero jakość . :roll: Nadal trzyma w miarę napięcie, ale stracił na pojemności.

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: moskittiero » pn 16 sie 2010, 15:18

ja natomiast zakupiłem CENTRA EXIDE YTX9-BS 12V 8Ah w cenie 120zł dnia 7.07.2010 i również nie narzekam...

ODPOWIEDZ