Hot grips Oxford - ciepłe manetki

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Imię: mariusz
Kontakt:

Post autor: marlon » ndz 04 sty 2009, 20:57

ładowanie jest ok ma 14.7V przy światłach włączonych z tego co pamiętam to było 14.5V a aku też jest dobry spokojnie mogę motka na światłach odpalić.manetki zawsze uruchamiałem na włączonym motku ze światłami lub bez.one przecież aż tak dużo prądu nie biorą 30wat to połowa jednej żarówki z przodu,czasem idą a czasem poprostu nie.włączasz i one gasną po kilku sekundach albo idą i nie ma reguły na to.w podłączeniu żadnej filozofii nie ma instrukcja każe bezpośrednio pod aku podpiąć i tyle.przykręcę ten stabilizator do kawałka blachy i się zobaczy.jeżeli aku jest słaby to one mają taki zabespieczenie i 5 razy dioda mruga a potem się wyłączają a te moje tak jakbyś od prądu wył.

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » ndz 04 sty 2009, 22:43

nikogo nie dołując -kupiłem a właściwie "Ozył" kupił na wyjazd do Gdyni na mikołaje manetki "Saito" i wszystko działa sprawdzone 7 grudnia bez tych manetek powrót byłby masakra dały rade i nić się nie wyłącza montaż to 15min = czas na piwo jak ktoś lubi,
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: marlon » ndz 04 sty 2009, 23:19

ja do piotrasa jechałem do krakowa i myślałem że mnie szlag jasny trafi bo manetki kupione a cholery nie grzeją.... :sciana

Awatar użytkownika
Fabiq
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Fabiq » czw 15 sty 2009, 19:10

marlon, walczylem ze swoimi oxfordami, oryginalny panel jest do dupy, jesli kupowales w sieci intermotors to mozesz zarzadac wymiany panela dadza ci inny model z innym czujnikiem za free, jesli dalej beda problemy - u mnie w quadzie byly, przy -20 stopni wydajnosc aku spada, to wywal bezpiecznik i podlacz bezposrednio, u mnie pomoglo, jesli dalej masz problem zrob reklamacje zwroca ci kase, w tej samej cenie powinni ci dac daytony bez czujnika, co rozni daytony to ze sa w calosci made in japan, oxfordy sa niestety made in china, no i daytony grzeja nieco slabiej, oxfordy jak sie dobrze nagrzeja to w rekawicach zimowych po 10 min nie utrzymasz kierownicy i zmniejszysz napiecie na panelu, daytony grzeja tak jak oxfordy na 50%
potrzeba cos?! dzwon 509 870 769

Awatar użytkownika
wasyl
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: wasyl » czw 15 sty 2009, 19:48

Fabiq,
To ja poprosiłbym taki bajer tz czujnik. :mrgreen:
Jestem skromnym człowiekiem-a o swojej skromności mogę godzinami napierd.....

Nigdy nie jeździj szybciej, niż potrafi latać Twój anioł stróż !!!

Awatar użytkownika
tomaszb

Post autor: tomaszb » czw 15 sty 2009, 19:57

Witam

Temat ogrzewanych manetek przetrenowałem już na 4 motocyklach i 1 quadzie.

Generalnie do tej pory stosowałem zazwyczaj Saito Set II za, bo w Louisie można to było kupić w promocji za 24,95 Euro; , co przy kurskie jaki był w ubiegłym roku dawało cenę w granicach 80 zł :)
Wbrew obiegowej opinii wszystkie Saito II jakie stosowałem do tej pory działają bez zarzutu, a ich niewątpliwa zaletą jest 3-pozycyjny regulator (40, 20 i 12W) co umożliwia dostosowanie grzania do potrzeb. Natomiast zdecydowanie odradzam Saito I, tandeta totalna.
Co do "lepszych" manetek niż Saito to:
- Daytona (W Louisie za 59,95 Euro, na Allegro od 199 zł )
Bardzo duża moc (max. 57W i robocza 14W). ale tylko 2 tryby pracy, czyli albo parzy albo zimno :( (no bez przesady ale jest bardzo duża różnica pomiędzy tymi 2 stopniami.) Generalnie bardzo chwalone, mają zabezpieczenie ze nie grzeją jak napięcie w instalacji jest mniejsze niż coś tam.
- OXFORD (na Allegro od ~195 zł)
Zamiast pokrętła panel sterujący regulowana temperatura na przyciski + - (nie pokrętło!), 4 opcje ogrzewania (50%, 60%, 75% i 100% mocy), moc całkowita ok 60W
Podobno jest też dostępna wersja z pokrętłem zamiast panelu z przyciskami.
Niestety, już z wielu źródeł słyszałem informację że automatyczny regulator odcinający zasilania działa nie tylko przy spadku napięcia poniżej pewnej krytycznej wartości, ale także przy wzroście powyżej ~ 14 z kawałkiem V, co powoduję że w wielu motocyklach przy wzroście ładowania i napięcia w instalacji manetki przestają grzać.
Wg mnie dyskwalifikuje to te manetki.

Teraz na temat zasilania. 60W to jest ~ 5A, i podłączanie tego gdzieś pod przewód z plusem po stacyjce jest niedopuszczalny. Zdecydowanie zalecałbym podłączyć gdzieś w pobliżu akumulatora (i to PLUS i MINUS) przewodami 1,5mm2.
Na temat stosowania czy też nie przekaźnik zapraszam na mój opis (opracowanie z 2007 roku ale w międzyczasie nic się nie zmieniło, wszystkie 5 instalacji które wykonałem było zrobione tak jak w wariancie 4 ==>> OPIS <<==

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pt 16 sty 2009, 17:02

dwa ostatnie rozwiązania bardzo dobre :) 3. mialem w tdm, ale nie uzywalem manetek bez odpalania silnika więc aku nie padało :) ale i tak duzy + za przemyślenia Tomku :)

Awatar użytkownika
Fabiq
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Fabiq » pt 16 sty 2009, 18:35

tomaszb pisze:Podobno jest też dostępna wersja z pokrętłem zamiast panelu z przyciskami.
juz nie w nowych dostawach byly tylko panele elktroniczne, stare wycofali zupelnie

Awatar użytkownika
tomaszb

Post autor: tomaszb » pt 16 sty 2009, 18:48

Fabiq pisze:juz nie w nowych dostawach byly tylko panele elktroniczne, stare wycofali zupelnie
To ciekawe, bo właśnie brat chce kupić do Z1000 i chciał koniecznie z elektronicznym panelem, i jeden ze sprzedawców dał mu odpowiedź że niestety się skończyły i następna dostawa będzie z "kręciołkiem". Czyli sam już nie wiem co na ten temat myśleć, natomiast tak jak pisałem problem z tym wyłączaniem dyskwalifikują te Oxfordy, i pewnie skończy się znowu na Saito.

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: marlon » pt 16 sty 2009, 20:50

FABIQ,manetek niestety nie kupiłem w intermotors...a żeby lepiej było to jak oddałem je na gwarancję to razem z paragonem,a nowe minety przyszły już bez niego i teraz to sobie naskakać mogę najwyżej..Ale potrzeba jest matką wynalazków:)trza kombinować.pisałem jakiś czas temu,że kupiłem stabilizator.Podłączyłem dziada i minetki przestały się wyłączać jak by je ktoś od prądu odłączył tylko zaczęły mrugać jakby aku słabe było.A jest dobre.czyli ciut mało prądu jednak ten stabilizator daje.czyli coś już jest do przodu..robię drugie podejście:)Gadałem z takim elektronikiem u mnie w pracy i mówił żebym kupił zasilacz regulowany.muszę się kupić to coś i sprawdzić,można go regulować w zakresie ok.3-17V.miernik podepnę i ustawę skubańca tak żeby dawał cały czas prąd ok 13V :twisted: i wtedy to głupie zabezpieczenie nie będzie miało co zabezpieczać :mrgreen: no i jeszcze najpierw dam mu to bo może po prostu będzie się dało jakoś obejść zabezpieczenie w tej centralce i to najlepiej by było.zobaczymy co z tego wyjdzie,bo jak nic to po prostu wezmę i je raz na zawsze wypierd..i po problemie będzie :palisie a 200pln w plecy bedzie

Awatar użytkownika
Fabiq
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Fabiq » pt 16 sty 2009, 21:15

tomaszb pisze:jeden ze sprzedawców dał mu odpowiedź że niestety się skończyły i następna dostawa będzie z "kręciołkiem"
jak zamawiam towar z oxforda to nie mam juz w spisie modelu ze starym panelem

marlon, w poniedzialek zobacze ile kosztuje sam panel w wersji z innym czujnikiem, wysle ci na probe jak sie sprawdzi to mi zaplacisz, oczywiscie jesli nie bedzie kosztowac 100 pln to sie chyba oplaci, mam jeden panel ale trzymam go dla wasyla, jeden wycyganilem, jednak wymieniajac komus panel musze jeden odeslac na reklamacje z kopia paragonu, obadam moze mam jeszcze gdzies jakis dowod zakupu to moze uda mi sie wyrwac z reklamcji jakis, pokombinuje, tylko tez te panele na wymiane bylo ich tylko 60 szt. nie wiem czy jeszcze sa te darmowe

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: marlon » pt 16 sty 2009, 21:26

fajnie by było:)ale najpierw napisz ile to kosztuje ok?kurde to ładna seryjka poszła bubli...60 sztuk wymienialiście? :shock: swoją drogą to już człowiek sam głupieje co tu jest dobre a co nie..oxford niby taka zajebista firma a taki szajs,mam komplet kufrów givi też co to nie za super firma to o mały włos centralnego bym na czarnogórze zgubił bo stelarz popękał... a z tego co wiem nie jestem jedyny:)

Awatar użytkownika
Fabiq
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Fabiq » pt 16 sty 2009, 21:27

przedobrzyli po prostu, jesli teraz bym mial kupowac to bym wzial daytony, chociaz sa w calosci made in japan

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: marlon » pt 16 sty 2009, 21:44

dokładnie.a te daytony jaką mają średnicę?bo oxfordy są wąskie bardzo.a niektóre te manety to jak pień od drzewa są grube

Awatar użytkownika
Fabiq
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Fabiq » pt 16 sty 2009, 22:06

daytony masz 4 wersje, dwie atv i dwie moto , moto maja srednice 22 i druga wieksza na rolgaz, mozesz kupic zaslepione lub tez z dziurka na koncu zeby ciezarek w kiere wkrecic, atv to samo tylko ze obie m,anetki maja ta sama srednice

ODPOWIEDZ