Wentylator chłodnicy się nie załącza

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
hubercik346
Posty: 3
Rejestracja: czw 23 wrz 2021, 20:20
Model VFR: 750 rc24
Imię: Hubert
województwo: świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

Wentylator chłodnicy się nie załącza

Post autor: hubercik346 » czw 23 wrz 2021, 21:02

Witajcie, od tamtego roku jestem właścicielem hondy vfr 750 rc24 89r.

Do sedna, po około godziny jazdy stojąc na światłach zaczeło mi parować spod korka chłodnicy, dość solidnie. Okazało się że nie załącza mi się wentylator. Po paru dniach odpaliłem moto i zostawiłem na wolnych obrotach żeby sobie pochodził i zagrzał, mineło parę minut i pojawiła się para a wentylator nie ruszył. Próbowałem odpalić go na krótko, w sensie kabelek od czujnika w chłodnicy pod masę i kluczykiem w stacyjce na on, oczywiście ni dudu.
Zabrałem wentylator do roboty i tam z pomocą elektryków udało się go odpalić od akumulatora wkrętarki 12V. Zamontowałem z powrotem, wymieniłem czujnik na nowy, wyczyściłem styki w pierwszej napotkanej kostce i dalej nic, bezpiecznik też zdrowy.
Myślałem że zapowietrzony układ, ale postępowałem według poleceń jednego z tutejszych tematów, jest ok.
Płyn też jest spoko, nie jakaś niewiadoma mieszanka.

Chłodnica po zagrzaniu motocykla jest mega gorąca, jednak ta mniejsza olejowa jest całkiem sporo chłodniejsza, nawet po godzinnej jeździe czuć tą różnicę temperatur. (może to ważne)

Dziś sprawdziłem termostat, otwiera się. Ciekawi mnie jeszcze jedno, ta czujka co jest przy termostacie wskazuje na zegarach zupełne minimum, w sensie ledwo co się podnosi, powiedzmy jakby silnik benzynowy w samochodzie wskazywał 70', sprawdziłem przewód od tej czujki podpinając do masy, poszła na maxa w górę, uszkodzona czujka? Zresztą wydaje mi się że to nie jest powód dla którego nie włącza się wentylator? Chyba że jednak ma to jakiś związek.

W przyszłym tygodniu postaram się przyprowadzić moto do roboty, może chłopaki mi coś posprawdzają w wiązkach przewodów. Wydaje mi się że tam właśnie tkwi problem.
Za każdą ewentualną pomoc, podpowiedź będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
prusak81
Posty: 12
Rejestracja: sob 22 mar 2014, 11:20
Model VFR: 750F RC24 ll
Imię: Sylwester
województwo: lubelskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LB / WLS

Re: Wentylator chłodnicy się nie załącza

Post autor: prusak81 » czw 23 wrz 2021, 21:27

Obrazek
Stacyjkę można sprawdzić, na schemacie widać że jest powiązane z wiatrakiem


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Posty: 4604
Rejestracja: czw 03 lip 2008, 22:22
Imię: PIOTR
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PRUSZKÓW

Re: Wentylator chłodnicy się nie załącza

Post autor: PETER » czw 23 wrz 2021, 22:48

odpinasz kostkę od wentylatora i kontrolka w łapki ,na jednym przewodzie przy włączonym zapłonie powinieneś mieć plus na drugim nic po zmasowaniu przewodu czujnika tego na chłodnicy powinien pojawić się minus
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

hubercik346
Posty: 3
Rejestracja: czw 23 wrz 2021, 20:20
Model VFR: 750 rc24
Imię: Hubert
województwo: świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Wentylator chłodnicy się nie załącza

Post autor: hubercik346 » czw 30 wrz 2021, 16:52

Dzięki za odpowiedzi, póki co udało się odpalić wentylator na krótko, możliwe że nie chciał pójść wcześniej ze względu mega brudnych styków, ale to tylko przypuszczenia.
Sprawdziłem temp. płynu w chłodnicy, dobiła do 105'(zagotował się) a wentylator nie ruszył. Znalazłem czujnik który powinien dać impuls już przy 85'
sprawdzę jak to będzie współgrać i dam znać.

hubercik346
Posty: 3
Rejestracja: czw 23 wrz 2021, 20:20
Model VFR: 750 rc24
Imię: Hubert
województwo: świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Wentylator chłodnicy się nie załącza

Post autor: hubercik346 » sob 04 gru 2021, 20:50

Zamykając temat, lepiej późno niż wcale jak mówią.
Problem rozwiązany, zamówiłem czujnik do hondy cb500 na ali, trochę się bałem tego co przyjdzie, na allegro wyczaiłem nowe sztuki od 100-60 pln (sic!) używki za 40, od chińczyka udało się ogarnąć za niecałe 20 z przesyłką. Podmieniłem i hula, czujnik ON 85, załącza się przy 95', off przy 85" (ten co miałem był ON100).
Przytrzymałem go żeby dał impuls kilka razy, temperatury niemalże identyczne, płyn wypływał wraz ze wzrostem temperatury, parował, ale nie zagotował się, ciekawe jak będzie chodził po zimie i pewnym czasie.

Ogólnie cieszę się była to drobnostka. Dzięki jeszcze raz za zajrzenie w temat, pozdrawiam i szerokości!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości